Partille Tidning

När färdtjänst­en svek fick Jan–Erik oväntad hjälp

- Helena Fredriksso­n helena.fredriksso­n@partilleti­dning.se

Partille: När Jan–Erik Hansson skulle boka sin premiärtur med färdtjänst­en till dottern i Sätila på julafton tog det plötsligt stopp. Partille kommun tillåter inte sällskapsh­undar ombord på färdtjänst­ens fordon. Det såg ut att inte bli något julfirande för paret Hansson och hundarna, men så kom det plötsligt hjälp från oväntat håll. – Det är helt otroligt vad snälla människor det finns, säger Jan–Erik.

Jan-Erik Hansson, 79 är den pensionera­de mäklaren och kommunpoli­tikern i Partille som sedan tio år tillbaka spenderar dagarna tillsamman­s med frun Kerstin och deras fyrbenta vänner Ludde, Lukas och den elva veckor nyfikna valpen Linus.

Det är inte länge sedan som Jan– Erik fick rätt till färdtjänst, men han har ännu inte använt sig av kommunens hjälp ännu. Det tänkte Jan-Erik göra ändring på och satte sig vid datorn för att boka sin premiärtur – till Sätila för att kunna fira jul med barn och barnbarn. Men vid bokningen kom det upp ett meddelande på skärmen.

– Man får inte ha med sig sällskapsh­undar på färdtjänst­en. Ledarhunda­r och så går bra, men inte annars. Jag undrade vad det var frågan om och ringde runt till kringligga­nde kommuner för att se om det var likadant där, men i Lerum, Härryda, Mölndal och Göteborg får man ta med sig sina sällskapsd­jur ombord, säger han.

Paret Hansson har tre hundar – Ludde, 11 år, Lukas, 8 månader och minstingen Linus, 11 veckor.

– De två äldre hundarna kan vara ensamma hemma i 4–5 timmar, men det går inte att göra med Linus ännu. Han är alldeles för liten, förklarar Jan-Erik.

Han fortsätter:

– Vi pratade om alternativ­a sätt att ta oss till Sätila, men taxi är för dyrt och varken jag eller Kerstin kan köra i mörker på grund av grå starr och andra krämpor.

Er familj skulle inte kunna komma hit istället då?

– Vi orkar inte med allt det arbetet, sen är det för litet för oss alla att få plats på, säger Kerstin Hans

son medan Lukas envisas med att dra av strumpan på hennes ena fot.

Jan-Erik kände sig nedslagen av den förmodade fjärde julen hemma utan familjen. Julen 2020 och 2021 satte pandemin P för firandet, och bara dagar innan julen 2022 hamnade han på sjukhus efter en ambulansfä­rd – även denna på grund av covid–19.

– Jag kom hem dagen innan julafton, men jag orkade ingenting. Min fru var också sjuk i covid och vi ville bara sova, berättar han.

För att visa sitt missnöje berättade Jan-Erik om sin situation i Lokalpress­en. Och det var väl tur det. Respons kom bara dagar efter publicerin­gen.

– Jag fick ett samtal av en tjej som hade läst om våran situation. Hennes vän har erbjudit sig att köra oss till min dotter i Sätila. Det är helt otroligt vad snälla människor

” Jag fick ett samtal av en tjej som hade läst om våran situation. Hennes vän har erbjudit sig att köra oss till min dotter i Sätila. Det är helt otroligt vad snälla människor det finns.

det finns, säger en rörd Jan–Erik.

Likt en verklighet­ens Karl-Bertil Jonsson dök Niclas i Sävedalen upp och ställer sig till Hanssonpar­ets förfogande på julafton, men han var inte den enda som blev berörd av berättelse­n.

Madeleine Thorsson, boende på Björkö i Göteborgs skärgård, såg även hon artikeln om paret Hansson och ville direkt hjälpa till med att betala taxiresan tur och retur till Sätila.

– Jag halkade in på artikeln av en slump när jag surfare runt på min telefon och tyckte att det var för jävligt att hundarna inte får åka med färdtjänst­en. Då bestämde jag mig för att betala deras taxiresa. Det är klart att de ska fira jul ihop med familjen, säger Madeleine Thorsson.

Det är inte första gången som Madeleine sprider glädje i juletider. Vid julen 2022 såg hon en kvinna som efterfråga­de hjälp i en Facebookgr­upp om bidrag till en specifik tröja till sin son. Med lite eftertanke beställde Madeleine tröjan och skickade till familjen.

– Pengar är till för att göra andra glada. Detta har blivit lite av min jultraditi­on, säger Madeleine.

Jan-Erik och Kerstin har svårt att greppa okända människors vänlighet och givmildhet.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är fantastisk­t, säger Kerstin.

Så då kommer det att bli Kalle och julbord trots allt?

– Inte Kalle Anka. Vi kommer att vara på väg till Sätila då, men vi har våran favorittra­dition som kommer senare på kvällen, säger Jan-Erik och imiterar skrattande­s en frustrerad Peter Haber: ”Tomtejävel!”.

– Det är en av de bästa filmerna vi sett. Man kan se den hur många gånger som helst, säger ett samstämmig­t Hanssonpar om julklassik­ern ”Tomten är far till alla barnen”.

Jan-Erik känner sig diskrimine­rad i sin egen kommun, något som svider extra mycket då han var politiskt aktivt på hemmaplan i över 40 år.

– Jag funderar på att anmäla detta till DO. Det är bara i Partille i Storgötebo­rg som man inte får ta med sig sina sällskapsd­jur i färdtjänst­en, säger Jan-Erik och avslutar:

– Då spelar det ju ingen roll att jag har rätt till färdtjänst i och med att jag inte kan utnyttja den. För jag kan inte ta mig ut utan Kerstin och då blir hundarna lämnade helt ensamma. Det känns väldigt orättvist.

 ?? ?? Linus, 11 veckor jublar för att få fira jul med husse och matte på söndag.
Linus, 11 veckor jublar för att få fira jul med husse och matte på söndag.
 ?? ?? Linus är en blandrasva­lp på 11 veckor. Han är 75 % shih tzu och 25 % lhasa apso.
Linus är en blandrasva­lp på 11 veckor. Han är 75 % shih tzu och 25 % lhasa apso.
 ?? BILDER: HELENA FREDRIKSSO­N ??
BILDER: HELENA FREDRIKSSO­N
 ?? ?? Lukas, 8 månader och Linus, 11 veckor har dragkamp med mattes strumpa.
Lukas, 8 månader och Linus, 11 veckor har dragkamp med mattes strumpa.
 ?? ?? Linus och Lukas är två energiska och nyfikna herrar.
Linus och Lukas är två energiska och nyfikna herrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden