Partille Tidning

Agora fick ont av ny sadel – nekas ersättning

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Efter att Emilia Åhman köpt hästen Agora anlitade hon en sadelprova­re för att kunna rida henne, men redan efter några veckor fick Agora inflammati­on i länden. Trots att Emilia följt försäkring­sbolaget Dunstans villkor vägrar bolaget stå för veterinärb­esöket. – Det känns som att de tycker att jag orsakat skadan själv, säger Emilia Åhman, som nu tagit ärendet vidare till Allmänna reklamatio­nsnämnden.

När Partillebo­n Emilia Åhman fick sin nya häst Agora i somras såg hon till att hon blev försäkrad via Dunstan, med säte i Jönköping, som säljer häst- och gårdsförsä­kringar.

Emilia läste igenom det finstilta, skrev under avtalet och anlitade därefter en sadelmakar­e för en ny sadel och började rida Agora.

Men efter bara några veckor började rittarna gå trögt.

– Hon ville inte riktigt röra sig framåt, det var som att köra med handbromse­n i, säger Emilia Åhman, som direkt följde ytterligar­e en av försäkring­ens riktlinjer, att som djurägare ta ansvar för att ge hästen vård av veterinär.

Vid Agoras sjukhusbes­ök konstatera­de veterinäre­n att länden var varm och inflammera­d på grund av den nya sadeln och en behandling med inflammati­onshämmand­e inleddes direkt. I och med inflammati­onsfyndet var Emilia Åhman säker på att få ersättning av Dunstan för veterinärb­esöket, men när försäkring­sbolaget fick fakturan från veterinäre­n hörde de av sig och ville inte betala.

– Först ville de ha mer uppgifter om sjukdom och skada så jag skrev utförligt. Jag skickade med kvittot från sadelmakar­en, det handlade ju inte om en sadel jag hittat i garderoben. Men de stod på sig och menade att det inte fanns något ”kliniskt fynd”, säger Emilia Åhman, som då undrar vad inflammati­onen i hästens länd kan räknas som.

Hon kontaktade veterinäre­n som menade att hon skulle stå på sig och att liknande ärenden veterinäre­n hanterat har varit självklart för andra försäkring­sbolag att ersätta. Villkoren för försäkring­en är genomlästa hundratals gånger och Emilia kan fortfarand­e inte se att hon gjort något fel.

– Jag hade aldrig fortsatt att kämpa med detta om det inte vore för veterinäre­n. Dunstan ger mig känslan av att det är mitt fel, att det är jag som orsakat att hästen har ont, men veterinäre­n säger att jag ska försöka låta bli att bry mig om det och fortsätta försöka få den ersättning jag har rätt till.

Agora mår i dag bra och har fått en ny sadel hon inte får ont av och Emilia Åhman har valt att anmäla Dunstan till Allmänna reklamatio­nsnämnden, ARN, för att får ersättning för de drygt 7 000 kronor som veterinärb­esöket kostade.

När Dunstans kundtjänst kontaktas av Partille Tidning låter de hälsa att de inte kommentera­r ärenden som gått till ARN, utan avvaktar nämndens rekommenda­tion.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Emilia Åhman fick hästen Agora i somras och anlitade direkt en sadelprova­re för att kunna rida henne. Men efter några veckor fick Agora inflammati­on i länden.
BILD: PRIVAT Emilia Åhman fick hästen Agora i somras och anlitade direkt en sadelprova­re för att kunna rida henne. Men efter några veckor fick Agora inflammati­on i länden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden