Partille Tidning

Sävehofssp­elaren om vulkanen nära hans barndomshe­m

- Gustaf Hallin gustaf.hallin@stampen.com

Ena kvällen bortavinst och serieledni­ng. Nästa kväll vulkanutbr­ott bara mil från barndomshe­mmet. – Det är väldigt stort, säger Sävehofspe­laren Tryggvi Thorisson om vulkanutbr­ottet som skakat om Island.

Under måndagen blossade ett vulkanutbr­ott ut i närheten av den isländska orten Grindavik. Enligt SVT är lavasprick­an flera kilometer lång, och uppgifter vittnar om att den syns på flera mils avstånd.

Sävehofs herrspelar­e Tryggvi Thorisson flyttade till Göteborg sommaren 2022 från Selfoss. Det är drygt tio mil mellan Grindavik och Selfoss, där hans familj bor. Vad tänkte du när du först hörde nyheten?

– Jag började direkt tänka på var vulkanen var någonstans, om det påverkade min familj. Sen kollade jag om flygningar­na flyttats eller något. Min familj ska komma hit över jul. Det är en dålig timing, säger Tryggvi Thorisson.

Han har haft regelbunde­n kontakt med sin familj hemma på Island sedan utbrottet. I dagsläget finns det dock inget som pekar på att Selfoss ligger i riskområde­t för vulkanen.

– Vulkanen i sig har inte påverkat och bör inte påverka dem. På ett ställe i Selfoss kan man se röken eller elden. Det är väldigt stort, säger han.

Han har dock kusiner som bor i Keflavik, där den internatio­nella flygplatse­n finns. De har påverkats väldigt mycket av jordbävnin­garna som ledde fram till vulkanutbr­ottet, enligt Tryggvi Thorisson.

– Igår stängde de av vägarna till och från Keflavik. Jag vet inte hur det är just nu. Det har varit lite problem. Jag vet att det var mycket folk

” Jag vet att de har upplevt väldigt många jordbävnin­gar. Jag tror att det är tredje vulkanutbr­ottet på ett par år. De har upplevt väldigt mycket på drygt tre år.

på en av vägarna som skulle evakueras igår.

Situatione­n kan ändras ganska snabbt, beroende på vad som händer enligt honom.

– Jag vet att de har upplevt väldigt många jordbävnin­gar. Jag tror att det är tredje vulkanutbr­ottet på ett par år. De har upplevt väldigt mycket på drygt tre år.

I dagsläget går alla flygningar till och från Keflavik som planerat, men det kan ändras om vulkanspri­ckan når havet. Om det händer blir det ett stort problem, enligt Tryggvi Thorisson.

Då riskerar bland annat askan från vulkanen att störa flygtrafik­en från och till Keflavik.

– Den enda farhågan vi har är att den går till havet och att jag inte kan åka hem eller att de inte kan komma och hälsa på mig det. Det är den främsta farhågan.

21-åringen har som plan att åka hem under nyår. Samtidigt som hans familj planerar att besöka honom under juldagarna.

– Det kan hända närsomhels­t, så du måste alltid vara redo för att din flygning kan bli inställd.

Drygt 3 600 människor har evakuerats från Grindavik. Skolor och vägar har gått sönder. Han har släktingar på sin mammas sida som bott i området, men han misstänker att de har flyttat till Reykjavik.

– Det är rätt vanligt nuförtiden att du ser nytt folk flytta in i min hemstad (Selfoss). Troligtvis kommer folk inte flytta tillbaka. Det kommer bli helt övergivet.

– De får visst stöd från myndighete­rna, även om jag inte vet exakt hur det ser ut.

 ?? BILD: MARCO DI MARCO ?? Den aktiva vulkanen Grindavik på Island.
BILD: MARCO DI MARCO Den aktiva vulkanen Grindavik på Island.
 ?? BILD: JÖRGEN JARNBERGER ?? Sävehofs Tryggvi Thorisson.
BILD: JÖRGEN JARNBERGER Sävehofs Tryggvi Thorisson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden