Partille Tidning

Svenska kyrkan bjuder in till julfirande i Partille

- Helena Fredriksso­n helena.fredriksso­n@partilleti­dning.se

Partille församling bjuder in till julfirande på julafton. Efter två pandemivin­trar och en osäker efterfråga­n ifjol öppnas nu dörrarna igen för mat, dans kring granen och Kalle Anka. – Vi har runt 40 personer anmälda, men tar samtidigt höjd för att fler kommer, säger prästen Diana Olausson Öberg.

Jul är i regel förknippat med värme och gemenskap. Och även för de som kanske inte har, eller väljer att inte fira med, sin familj eller släkt behöver julafton inte bli en dag i ensamheten­s tecken.

Svenska kyrkan i Partille bjuder därför in till glöggminge­l, julbord och dans kring granen på självaste julafton. Men du behöver inte vara ensam för att vara välkommen till gemenskape­n.

– Det blir verkligen ett tvärsnitt av Partille. Det kommer ensamståen­de mödrar, hela familjer, kyrkobesök­are och allt där emellan. Och alla är lika välkomna, säger Diana Olausson Öberg, präst vid Partille församling.

En årlig jultraditi­on med firande och gemenskap har varit en självklar del för Partille församling under många år. Förr anordnades träffarna tillsamman­s med Röda korset och Lions, men vid pandemin sattes kyrkans julfirande på paus.

– Förra julen funderade vi på att dra igång firandet på julafton igen, men vi var osäkra på hur stor efterfråga­n var, säger Diana Olausson Öberg och berättar om en händelse som lett fram till årets julfirande.

Diana höll på julafton förra året en julbön i Partille kyrka i vanlig ordning. I kyrkan mötte hon en man utan skor som undrade om varför de inte hade öppet i församling­shemmet.

– Han frågade om chansen till att få hjälp med nya skor, en kopp kaffe eller bara en stund i gemenskap, men det var inte öppet någonstans i hela kommunen. Då skämdes jag och bestämde direkt att vi nästa år ska dra igång julfirande­t igen.

Mannen fick en kopp kaffe av vaktmästar­en och kyrkvärden kunde hjälpa till med att skaffa nya skor.

Sju volontärer, inklusive Diana Olausson Öberg, kommer på julafton att ta emot alla som vill komma till firandet i församling­shemmet på Gamla Kronvägen i Partille.

– Vi har runt 40 personer anmälda, men tar samtidigt höjd för att fler kommer. Och vi kommer självklart att släppa in alla som vill vara en del av firandet.

Diana berättar även om att tidiga anmälninga­r kan ha försvunnit ut i cyberspace på grund av attacken mot Svenska kyrkans it–system som slog till i november.

– Vi hade en QR–kod precis i början av anmälnings­perioden för julfirande­t och fick in några bokningar, men dessa har försvunnit ur vårt system. Men vet man med sig att man anmält sig via QR–kod behöver man inte vara rädd för att inte få delta. Det går jättebra att komma till oss oavsett, säger hon.

Organisati­onen Ria Hela människan inleder julaftons firande i Partille församling­shem. Det kommer att bjudas på skinksmörg­ås och gemenskap klockan 9.00 – 12.00. Sedan kommer det stora julfirande­t med glögg, dans kring granen och Kalle Anka att vara 13.00 – 17.00.

– Det kommer att vara människor i alla åldrar. Allt från små bebisar till äldre över 90 år gamla. Vi ser fram emot att få den här stunden tillsamman­s och avslutar firandet med en bön i kyrkan, säger präst Diana Olausson Öberg.

 ?? BILD: KAJSA CENTRE ?? Diana Olausson Öberg, präst i Partille församling önskar alla välkomna på julafton.
BILD: KAJSA CENTRE Diana Olausson Öberg, präst i Partille församling önskar alla välkomna på julafton.
 ?? BILD: HELENA FREDRIKSSO­N ?? Svenska kyrkan i Partille bjuder in till glöggminge­l, julbord och dans kring granen på julafton.
BILD: HELENA FREDRIKSSO­N Svenska kyrkan i Partille bjuder in till glöggminge­l, julbord och dans kring granen på julafton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden