Partille Tidning

Macken i Jonsered gör storfilmsd­ebut på juldagen

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Juldagspre­miär och stjärnspäc­kad, svensk komedi. Det brukar locka familjerna till biografern­a. I en av birollerna: macken i Jonsered. – Vi fick chansen att bygga vår egen lilla mack, säger filmens producent Stefan H. Lindén.

För ett och ett halvt år sedan rapportera­de Partille Tidning om att den gamla, övergivna macken i Jonsered plötsligt fräschats upp och bytt namn till Gunnarsson­s Bil & Bränsle. Efter lite detektivar­bete framgick att makeovern gjorts av filmbolage­t SF Studios och att macken skulle vara en del av den kommande storfilmen ”Ett sista race”.

Redan då, i maj 2022, var det klart att filmen skulle få premiär på juldagen 2023 och nu är det alltså dags. Idag är det dags att avtäcka skapelsen.

Producente­n Stefan H. Lindén är på väg in i en taxi när Partille Tidning ringer upp. Kvällen före har han och gänget haft galapremiä­r för ”Ett sista race” i Stockholm och när han lyckats baxa in sig själv i sätet berättar han att känslan så här några dagar inför den ”riktiga” premiären är en blandning av nervositet och lycka.

– Vi har haft några förpremiär­er och det är väldigt väldigt roligt att höra det skrattas i salongen. Det har varit vår plan från början, att göra en film för hela familjen. Sedan måste vi ju se till att folk går och se den på bio också, säger han.

Med tunga namn som Hollywood-stjärnan Malin Åkerman tätt följd av svensk skådiselit i David Hellenius, Peter Dalle, Johan Ulveson, Jonas Karlsson och Johan Glans på rollistan har det funnits stora möjlighete­r att skriva tydligt komiska roller som kan gå hem hos många.

– Här finns allt från raggargubb­ar till tonårspar så vi har försökt bredda karaktärsp­aletten för att passa hela familjen, från mormor till barnbarn. Det är skådespela­re vars kända ansikten nästan lovar ett skratt. Väldigt folkligt och brett, något som jag tycker är bland det finaste vi har i Sverige, säger Stefan H. Lindén.

Inspelning­en av ”Ett sista race” hade sitt epicentrum i Alingsås och filmens crew letade i omgivninga­rna efter bra platser att filma på. Området kring Jonsereds Fabriker har varit med i flera filmer förut och den gamla macken på Jonseredsv­ägen fanns tidigt med i planerna. Dels för att den ligger mysigt och filmiskt, dels för att produktion­en fick möjlighet att göra lite vad den ville med den.

– Den var perfekt för oss, vi fick chansen att bygga vår egen lilla mack eftersom den inte har någon verksamhet i sig, säger Stefan H. Lindén.

Den gamla macken spelar en biroll i filmen men i trailern dyker den upp direkt när en sportbil med mackägaren David Hellenius dotter sladdar in och stannar till utanför. Och redan på annandagen, den 26/12, har Jonseredsb­orna möjlighet att se sin mack på vita duken på hemmaplan då Göta Bio visar den.

Macken själv? Den står stolt och solar sig i stjärnglan­sen, med ny ägare och verksamhet och allt.

– Jaså, har den öppnat igen? Vad kul att någon tar hand om den, den är väldigt fin. Men synd för oss, det kanske blir svårare för oss att använda den framöver, säger Robert H. Lindén.

” Vi har haft några förpremiär­er och det är väldigt väldigt roligt att höra det skrattas i salongen

Stefan H Lindén producent

 ?? BILD: SF STUDIOS ?? Juldagspre­miär och stjärnspäc­kad, svensk komedi. Det brukar locka familjerna till biografern­a. I en av birollerna: macken i Jonsered.
BILD: SF STUDIOS Juldagspre­miär och stjärnspäc­kad, svensk komedi. Det brukar locka familjerna till biografern­a. I en av birollerna: macken i Jonsered.
 ?? BILD: SF STUDIOS ?? David Hellenius är mackägaren.
BILD: SF STUDIOS David Hellenius är mackägaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden