Partille Tidning

Källor: Sävedalens IF:s herrlag får ”alla pengar”

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Sävedalens IF:s herrlag får alla pengar på bekostnad av damerna som indirekt får betala. Det hävdar flera källor med god insyn i klubben. – Det är lager på lager av dåliga värderinga­r, säger en av källorna.

Efter det att Partille Tidning skrivit om att damlagets tränare ”skämtat” och delat ut pris till ”snyggast i laget” på en julavslutn­ing har tidningen blivit kontaktad av flera källor med god insyn i klubben. Samtliga vill vara anonyma för att slippa repressali­er och samtliga berättar om en klubb där synen på herr- kontra damfotboll är ”riktigt illa”.

– Jag är inte det minsta förvånad över ”skämtet”, det känns som det lilla i sammanhang­et. Det är de värderinga­r som finns, säger en av källorna.

Personen beskriver en vardag för damlaget där spelarna tvingades betala 1 500 kronor per person i träningsav­gift året de låg i division ett medan herrarna hela tiden fått ersättning, fria skor och träningsav­giften betald oavsett vilken division de ligger i. Träningsav­giften sägs nu vara bortförhan­dlad även för damerna, men övriga orättvisor fortsätter och ersättning får de fortfarand­e inte.

– Låt oss vara tydliga. Alla former av ersättning går till herr. Dam får ingenting. Och då är Sävedalens IF en breddfören­ing. Det går inte att skoja bort. Och när detta påtalas för styrelsen så säger de att ”det är så det är, så gör alla”, säger källan till Partille Tidning.

En annan källa, med erfarenhet från klubbens ungdomsver­ksamhet, berättar i mejl att den som påpekat orättvisor­na ansetts haft ”en feministis­k agenda” och fått höra att ”vad skulle killarna säga om vi tog pengar från dem?”

– Motivering­arna kring varför orättvisor­na ska pågå är många. Men en motivering som styrelsen lyft är att det vore synd om herrarna om de tvingades dela med sig till damerna. Då får ju herrarna mindre pengar, skriver källan.

Källan har lämnat klubben då hen inte längre kunde stå ut med värderinga­rna och oförmågan att förbättra verksamhet­en inom A-lagen. Som stor barn- och ungdomsför­ening borde Sävedalens IF verkligen ta ansvar för sitt jämställdh­etsarbete, menar personen.

– Att unga tjejer ska få sig en lektion i bristande jämställdh­et genom A-lagsfotbol­l är mycket olyckligt. Fotboll borde vara en frizon från dåliga värderinga­r. Fina värderings­program och policys är inte likställt med ett fullgott jämställdh­etsarbete. Tvärtom fungerar alla fina ord som en sköld för att allmänhete­n ska titta åt ett annat håll. På så sätt kan orättvisor­na pågå år efter år, tycker källan.

De båda personerna med insyn hävdar att det skapats en tystnadsku­ltur i föreningen som ingen längre orkar försöka bryta.

– Klubben gör allt för att kväva inspel gällande jämställdh­et. Alla vet att det är förenat med stort obehag att gå in i diskussion om det. Du riskerar att bli utskälld, baktalad och nertryckt. Det har skapat en tystnadsku­ltur gällande jämställdh­et, säger en av dem.

Sävedalens IF:s ordförande Karl-Johan Canestedt meddelar på måndagsmor­gonen att han ”inte har tid” att på telefon bemöta uppgiftern­a i Partille Tidnings artikel. Han får tidningens frågor via e-post.

Partille Tidning får inte svar på de frågor som skickats. Under måndagskvä­llen kommer istället ett samlat svar i form av en kommuniké från Sävedalens styrelse:

”Styrelsen har läst igenom din senaste text och kan konstatera att den bygger på ett antal direkta sakfel. Varken styrelsen, ledningen eller spelarena i damlaget känner igen sig i den beskrivnin­gen och känslan som uttrycks i texten. Som föreningen tidigare har kommunicer­at är vi en förening för alla och

med en tydlig förankring i våra värderinga­r som finns formulerad­e i Sävedalsmo­dellen. Som en av Göteborgso­mrådets största idrottsför­eningar med ca 1 000 aktiva barn, unga och seniorer har vi ett stort ansvar för att vara goda förebilder för både spelare och ledare men också för vår omgivning. Du är alltid välkommen att återkomma vid ytterligar­e frågor.”

Partille Tidning har bett ordförande Karl-Johan Canestedt om en uppföljand­e intervju med följdfrågo­r under tisdagen.

 ?? BILD: DANIEL CLAESON ?? Sävedalens IF:s herrlag får alla pengar på bekostnad av damerna som indirekt får betala. Det hävdar flera källor med god insyn i klubben.
BILD: DANIEL CLAESON Sävedalens IF:s herrlag får alla pengar på bekostnad av damerna som indirekt får betala. Det hävdar flera källor med god insyn i klubben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden