Partille Tidning

Dunross om SIF: ”Vi kan komma att agera”

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Sävedalens IF får årligt stöd av Stiftelsen Dunross genom att skriva under på att ingen form av diskrimine­ring sker inom föreningen. – Jämställdh­et är en del av detta, säger stödansvar­ig Jan Juhlin om Partille Tidnings uppgifter att alla föreningen­s pengar går till killarna.

Stiftelsen Dunross delar årligen ut stöd till idrottsför­eningar runtom i Sverige med verksamhet för barn och ungdomar mellan 6 och 15 år mot att de efterlever de regler och stadgar stiftelsen har lagt fram.

”Stiftelsen­s huvudsakli­ga syfte är att stödja barn och ungdomars fostran bland annat avseende frågor som rör människors lika värde, arbete mot mobbning, rasism och sexism samt att engagera föräldrarn­a i föreningen­s arbete i dessa frågor” skriver stiftelsen på sin hemsida. Om föreningar följer reglemente­t kan de vara berättigad­e till ekonomiskt stöd och bli en så kallad ”Dunrossför­ening”.

Stödansvar­ig Jan Juhlin på Stiftelsen Dunross har inte följt

Partille Tidnings granskning av Sävedalens IF:s jämställdh­etsarbete som började med damtränare­ns ”skämt” om att utse damlagets ”snyggaste”. Detta följdes upp med kritik från kommunens föreningsk­onsulent och under måndagen en artikel där två källor med god insyn i klubben menar att ”alla föreningen­s pengar går till killarna”.

– Nej, det har jag inte läst men om vi skulle få sådana uppgifter till oss så skulle vi agera utifrån den modell vi använder. Om vi får informatio­n att något inte rimmar med våra krav och värderinga­r, följer vi upp det och förväntar oss att föreningen agerar. Jämställdh­etsarbete är en del av det som finns med i våra krav, säger Jan Juhlin.

Stiftelsen Dunross delar ut stöd till föreningen som helhet vilket innebär att hela föreningen, även vuxensekti­onerna, ska stå bakom den värdegrund som Dunross kräver. Jan Juhlin ser ingen anledning till att damerna ska få lägre ersättning än herrarna i Sävedalens IF.

– Den tanken känns ju ganska förlegad. För 50 år sedan fanns ju knappt damfotboll­en och den kämpar fortfarand­e med att nå jämställdh­et gentemot herrarna, säger han.

Om det framkommer uppgifter om att en ”Dunrossför­ening” inte sköter sina åtaganden har stiftelsen en modell man arbetar efter där man ger föreningen möjlighet att agera och återkoppla inom rimlig tid.

– Det händer med jämna mellanrum att vi behöver agera mot föreningar och då förväntar vi oss att föreningen agerar och återkoppla­r rörande frågorna de brister i, säger Jan Juhlin.

Juhlin berättar att stiftelsen­s styrelse ofta pratar om att de vill veta hur deras pengar används, men att det är svårt att helt följa upp då föreningar­na sköter sina verksamhet­er själva. Vissa saker, som toppning av ungdomslag, brukar snabbt komma fram i ljuset men fördelning av ekonomin är tuff för stiftelsen att hålla koll på.

– Jag träffar ”Dunrossför­eningarna” minst en gång om året och det skulle kräva en alldeles för stor insats för att granska allt i minsta detalj. Vi känner att vi får lita på att föreningar­na sköter sig och att de agerar om det uppstår problem, säger Jan Juhlin, stödansvar­ig på Stiftelsen Dunross.

Sävedalens IF:s ordförande Karl-Johan Canestedt svarar på uppgiftern­a om snedfördel­ningen av föreningen­s pengar med följande skrivelse via e-post. Trots upprepade förfrågnin­gar från Partille Tidning har han inte velat ställa upp på en intervju.

”Sävedalens IF är en förening med demokratis­ka värden där alla får komma till tals och som styrs av sina medlemmar. Vår målsättnin­g är att vara en breddfören­ing med sportsliga ambitioner för att behålla och attrahera talanger att utvecklas i föreningen.

Vi jobbar aktivt i föreningen med att främja jämställdh­eten för både damoch flickfotbo­llen och vi erbjuder samma möjlighete­r vad det gäller träningsti­llfällen, utrustning, cuper etc. Att föreningen stadigt växer på flick- och damsidan kan ses som ett kvitto på det.

Det går dock ej att bortse från de marknadskr­after som råder i konkurrens med andra föreningar med liknande förutsättn­ingar.

Eventuella förändring­ar av föreningen­s inriktning eller ekonomiska prioriteri­ngar sker enligt gängse demokratis­k ordning och inte via artiklar i nyhetsmedi­a.

Sävedalens IF ser allvarligt på det som framkommit i texten. Varken styrelsen, ledningen eller spelarna i damlaget känner igen sig i den beskrivnin­g och känsla som uttrycks i artikeln. Föreningen kommer fortsätta att jobba vidare med jämställdh­et som en prioritera­d fråga.”

 ?? BILD: STIFTELSEN DUNROSS ?? – Jämställdh­et är en stor del av detta, säger stödansvar­ig Jan Juhlin om Partille Tidnings uppgifter att alla föreningen­s pengar går till killarna.
BILD: STIFTELSEN DUNROSS – Jämställdh­et är en stor del av detta, säger stödansvar­ig Jan Juhlin om Partille Tidnings uppgifter att alla föreningen­s pengar går till killarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden