Partille Tidning

Goda nyheter i fasta sortimente­t

Räcker länge! Nyligen fylldes det fasta sortimente­t på med öl. De är lätta att få tag på och kommer att säljas långt efter jul och nyår. Av dessa 14 sorter har jag här valt ut mina favoriter.

-

Robert Lagerström är ölskribent och recenserar regelbunde­t öl i tidningen.

Brewmaster Nitro Stout (2284) 28:90 kr, 44 cl, 4,2 %, Dundalk, Irland 8/10

Det finns fördelar med det fasta sortimente­t. Ölen som ingår där finns i många butiker under lång tid framöver. Risken är väl att de glöms bort i nyhetsflod­en, vilket vore synd angående den här smakfulla stouten. Den är mjuk och gräddig med lätt rostade toner, samt mjölkchokl­ad, espresso, soja, kavring, grapefrukt, kakao och lakrits. En liten kvävepatro­n aktiveras när burken öppnas.

Space Cake (1218) 30:90 kr, 35,5 cl, 9 %, Clown Shoes, USA 9/10

Ännu en amerikansk ipa till bra pris! Det är bara att tacka och ta emot. För bara några veckor sedan kom nämligen Clown Shoes goda Galactica Dank Nebula och nu är det dags för Space Cake. Den senare är en härlig dubbel-ipa, som även den går i westcoast-stil, med inslag av kola, toffee, ljust knäckebröd, grapefrukt, apelsin, mango, tallbarr, ananas och knäck. Efterbeska­n är tydlig.

Leffe Blonde (1156) 32:90 kr, 50 cl, 6,6 %, Leuven, Belgien 8/10

En rörig historia. Klostret i Leffe grundades redan 1152 och kanske bryggdes det öl där på 1200-talet. Senare brann det ned och blev även plundrat under franska revolution­en. Det moderna Leffe har rötter från 1950-talet men ägs i dag av dryckesjät­ten AB Inbev. Hur som helst är denna blonde både god och prisvärd, med toner av skumbanan, aprikos, citron, vitt bröd, apelsin och örter.

Platan Desitka (1159) 17:90 kr, 50 cl, 4 %, Protivin, Tjeckien 8/10

Urgamla anor. Protivin grundades redan på 1500-talet och skulle få stora framgångar.

Men andra världskrig­et satte käppar i hjulen, bryggeriet blev förstatlig­at och såldes år 2000 till staden Protivin. Numera ägs det av jätten Pivovary Lobkowicz Group. Desitka, som betyder tio på tjeckiska, är en mjuk och fyllig ljus lager med inslag av knäckebröd, honung, apelsin, örter, hö och citron.

Delta (1163) 59 kr, 37,5 cl, 7,5 %, Brekeriet, Sverige 8/10

Hur länge kommer nyheterna att finnas på hyllorna? Åtminstone fram till 1 mars nästa år, därefter beror det på hur bra de säljer. Det fasta sortimente­t består redan av cirka 2 400 drycker och måhända får denna skånska pärla vara kvar där. Den består av olika årgångar med syrligt öl som har lagrats på ekfat, och smakar av aprikos, fläder, citron, grapefrukt, vita krusbär, hö och läder.

Oppigårds Winter Ale alkoholfri (13095) 18:90 kr, 33 cl, 0,3 %, Oppigårds, Sverige 8/10

Det här ölet ska efterlikna dalmasarna­s vanliga Winter Ale, och är därför bryggt med samma malt- och humlesorte­r. Men självklart märks den ringa alkoholhal­ten. Här finns emellertid goda smaker av karamell, knäck, grapefrukt, apelsin, knäckebröd, sirap och tallbarr. Ett par andra alkoholfri­a nyheter är för övrigt Omnipollo Maz och Chouffe Sans Alcool. Men jag gillade Oppigårds bäst.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden