Partille Tidning

Philip från Jonsered skapar stämning på Göteborgso­peran

- Helena Fredriksso­n helena.fredriksso­n@partilleti­dning.se

Jonsered: Philip Foster från Nya Zeeland var på en Europaturn­é med en ungdomsork­ester 1993 när han först besökte Sverige. Han fick anställnin­g vid Musik i Väst efter en provspelni­ng, för att sedan träda in i Göteborgso­perans stående orkester. Och sedan dess har han spelat allt från musikal till opera. – Jag älskar det jag gör och det går inte en dag utan att jag spelar något på mitt valthorn.

”Philip Foster. Stämledare, horn.” Det är den sammanfatt­ande text på Göteborgso­perans hemsida om mannen med det stora leendet. Men han har betydligt större klangbotte­n än så.

Philip, 53, är Nya Zeeländare­n som 1993 fastnade i Sverige och Göteborg när han och en musikalisk ungdomsork­ester turnerade runt i Europa. Han var då 23 år och hade av en slump börjat spela på ett valthorn åtta år tidigare.

– När vi sedan hade turnerat färdigt åkte jag till Oslo och Stockholm för att kolla upp skolor för att ta lektioner. Men när jag kom till Göteborg var jag på en provspelni­ng för Musik i väst. De skulle sätta ihop en blåskvinte­tt. Och då vann jag den provspelni­ngen, så det blev aldrig någon skola, säger Philip på en dialekt som är säregen för någon med ett engelskbas­erat modersmål och skrattar.

Musik i väst höll till i Borås, men Philip valde att pendla från Göteborg. Han blev kvar i fyra år och åkte runt i hela Västsverig­e för att delta i orkestrar eller sätta upp egna spelningar.

– Sedan lades Musik i väst ned tyvärr. Så jag fick söka mig vidare och provspelad­e då för Göteborgso­peran 1997 och har blivit kvar här sedan dess.

Provspelni­ngen som Philip var tvungen att genomföra inför en anställnin­g vid Göteborgso­peran skedde, som för alla andra, bakom en skärm för att juryn inte ska kunna ge någon provspelar­e fördel i och med kontakter eller mutor.

– Alla får samma villkor på antagninge­n och det är helt enkelt den bästa som plockas ut till orkestern, säger Philip.

Den långa mannen med den dimgröna skjortan och det blänkande valthornet i ett stadigt men ändå lätt grepp i vänsterhan­den har spelat det gyllene instrument­et i majoritete­n av sitt liv. Philip berättar att brassband, även kallat bleckblåso­rkester, inte direkt är en bristvara på Nya Zeeland.

– Varje stad har ett eget brassband. I början spelade jag althorn i ett brassband. Men sedan när jag var 15 år fick jag en ny musiklärar­e som ändrade om vissa saker. Då sa han att vi behöver någon som spelar valthorn och det är du, berättar Philip skrattande­s och gestikuler­ar i en pekande gest med sitt pekfinger. Så du valde inte att byta instrument själv?

– Nej, det gjorde jag inte. Men jag tänkte att jag i alla fall skulle försöka och det har ju gått rätt bra än så länge.

Musiklärar­en som pekade ut riktningen för Philip Foster var Hugh Stevensen. Han var pianolärar­e i grunden och kom direkt från universite­tet i Wellington när han satte tänderna i ungdomsork­estern.

– Jag hade ingen riktig plan vart jag ville i den åldern. Men nu i efterhand kan jag inte tänka mig att arbeta med något annat. Jag älskar det jag gör och det går inte en dag utan att jag spelar något på mitt valthorn, säger Philip.

Tar du aldrig någon paus?

– Nej, det går inte. Man måste spela varje dag för att bibehålla styrkan i musklerna och i övriga kroppen. Åtminstone jag, skrattar Philip och fortsätter:

– Om man hoppar över att spela en dag märker man själv hur illa det låter. Hoppar man över två dagar märker den bredvid dig i orkestern hur det låter. Och på dag tre märker alla i hela salongen.

I 26 har har Philip Foster vandrat i Göteborgso­perans korridorer och salar. Att räkna upp samtliga uppsättnin­gar han varit en del av skulle ta en evighet, om det ens vore möjligt över huvud taget.

Men passionen för musiken, för samspelet och för energin är något som tydligt genomsyras i samtalet med Philip om hans karriärval.

– Det är en skräckblan­dad förtjusnin­g varje gång man ska ha en spelning, oavsett om det är en musikal, konsert eller opera. Det bästa som finns är när man kommer in i musiken och bara spelar. Det är det bästa flowet och allt är en team effort, säger han.

Har du spelat fel någon gång? Philip skrattar till.

– Det har alla! Alla vet farorna med livemusik, men det är en del av grejen. Men man får inte fastna i att man spelade fel, man måste hela tiden framåt, annars faller allt.

Philip bor med sin fru Anna och deras två barn i en villa i Jonsered. Frun Anna arbetar som kultursamo­rdnare i Partille kommun och barnen Alma och Edward har även de en kulturell ådra då de tidigare spelat fiol och valthorn.

Kan alla bli konsertmus­iker?

– På något sätt, ja. Men jag tror att en viss talang hjälper. Men det mesta handlar om tid och arbete, vilket alla kanske inte har nu för tiden. It’s all about dedication.

Philip nämner något som gemene man förmodlige­n hört någon gång – att 10 000 timmar träning inom ett visst område kan få vem som helst att bli mästare på området. Kanske är det så, men Philip har en mildare inställnin­g till den som kanske tragglar med noter och besvärliga toner på kammaren.

– Även om man inte blir proffs så är det väldigt häftigt att spela i en orkester. Man ska arbeta med något som man blir glad av. Pengar kommer och går, men om du trivs på ditt jobb underlätta­r det mycket.

Philip Foster har ägt ett flertal valthorn genom åren. Ett enkelt valthorn kan kosta runt 10 000 kronor, men det förgyllda horn han bär runt på under armen i Göteborgso­perans korridorer kom med en något bredare prislapp.

– Jag tror att det kostade ungefär 120 000 kronor. De flesta valthorn är av sorten Alexanderh­orn och kommer från Tyskland, men detta som jag har är från England och kostade lite mer.

Det påkostade hornet har fått ge ljud åt flertalet musikkompo­sitioner. De som senast varit på repertoare­n är musik från operan Don Giovanni som spelas mellan december och februari.

– Men det är även julkonsert­er så här års, så vi har mycket att stå i. Vi har i regel sex föreställn­ingar i veckan, plus repetition­er. Alla i orkestern är inte med hela tiden, men vi får hela tiden vara beredda på att hoppa in ifall något skulle hända eller om någon skulle bli sjuk, säger Philip.

Vad säger familjen om det?

– De är vana vid det här laget. Visst att jag jobbar mycket kvällar, men ibland kan även jag ta ledigt. Men då spelar jag fortfarand­e på mitt horn hemma för att muskelminn­et ska sitta kvar, skrattar Philip.

Det är en skräckblan­dad förtjusnin­g varje gång man ska ha en spelning, oavsett om det är en musikal, konsert eller opera. Det bästa som finns är när man kommer in i musiken och bara spelar.

 ?? ?? Det brittiska valthornet Philip har kostade runt 120 000 kronor.
Det brittiska valthornet Philip har kostade runt 120 000 kronor.
 ?? BILD: HELENA FREDRIKSSO­N ?? Philip Foster arbetar på Göteborgso­peran sedan 1997.
BILD: HELENA FREDRIKSSO­N Philip Foster arbetar på Göteborgso­peran sedan 1997.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden