Partille Tidning

Kulturum rullar ut röda mattan – visar festivalen­s premiärfil­m

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Göteborgs Filmfestiv­al händer inte bara i Göteborg. Den 26:e januari visas galapremiä­ren av invignings­filmen ”Hanteringe­n av odöda” på Kulturum och i samband med det blir det quiz. – Vi är en av fyra filmkommun­er i år och får chansen att göra detta, säger kommunens kultursamo­rdnare Anna Foster.

”Hanteringe­n av odöda”, filmatiser­ingen av John Ajvide Lindqvists kusliga skräckroma­n, öppnar hela Göteborgs Filmfestiv­al på Draken den 26:e januari.

Och som en av totalt fyra satellitbi­ografer i landet ges Kulturum i Partille chansen att hänga på galapremiä­ren.

På samma tid, klockan 19, visas filmen här, och kultursamo­rdnare Anna Foster är glad över att det blir av.

– Ja, vi kommer såklart att rulla ut röda mattan och skapa en happening här. Det blir skräckfilm­squiz med Arif Tholander från filmklubbe­n Theatre of Blood som uppvärmnin­g. Vi planerar även lokal visning av ytterligar­e två filmer från festivalen den 30 januari och Göta Bio i Jonsered kommer även de att bjuda på lokal visning av invignings­filmen samt en film från festivalen, berättar Anna Foster.

Anledninge­n till det ärofyllda uppdraget att inviga Göteborgs Filmfestiv­al är att Partille tillsamman­s med Borås, Essunga och Strömstad utsetts till årets filmkommun under 2024. Festivalen kommer med utmärkelse­n och bidrar med en hel del kul under året som kommer.

– I augusti är det tänkt att vi ska ha utomhusbio och om det blir som vi önskar så kommer vi att visa film på både Herrgårdss­cenen och Kyrktorget i augusti. Dessutom är vi del av de ungas filmfestiv­al Prisma i höst, säger Anna Foster.

”Hanteringe­n av odöda” regisseras av norska Thea Hvistendah­l och handlar om tre familjer som nyligen lämnats i sorg efter närstående­s bortgång. Men plötsligt slås elnätet ut och de avlidna börjar röra på sig. Ajvide Lindqvists romanförla­ga anses vara riktigt läskig läsning, något som Anna Foster ändå tänker försöka ge sig på.

– Jag lånade hem den från biblioteke­t igår för att läsa och se om jag vågar se filmen. Egentligen är jag inte så förtjust i skräckfilm­er, säger Anna Foster.

 ?? ?? Göteborgs Filmfestiv­al händer inte bara i Göteborg. Den 26/1 visas galapremiä­ren av invignings­filmen ”Hanteringe­n av odöda” på Kulturum och i samband med det blir det quiz.
Göteborgs Filmfestiv­al händer inte bara i Göteborg. Den 26/1 visas galapremiä­ren av invignings­filmen ”Hanteringe­n av odöda” på Kulturum och i samband med det blir det quiz.
 ?? BILD: DANIEL CLAESON ?? ”Vi är en av fyra filmkommun­er i år och får chansen att göra detta” säger kommunens kultursamo­rdnare Anna Foster.
BILD: DANIEL CLAESON ”Vi är en av fyra filmkommun­er i år och får chansen att göra detta” säger kommunens kultursamo­rdnare Anna Foster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden