Partille Tidning

Nu kan du nominera till Hälsoprise­t: ”Tänk brett”

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: Kommunens årliga Hälsopris söker vinnare för 2024. 15 000 kronor står på spel och folkhälsos­trategen Tove Örjansdott­er vill se många nominering­ar av olika slag. – Vi vill bredda hälsobegre­ppet, säger hon.

Förra året delades kommunens Hälsopris ut till sopplunche­n på Kåsjögårde­n och fredagsfys­en i Jonsered med Linda Wahlberg. Två pristagare som ligger i olika ändar av begreppet hälsa och det är precis det som Partille kommun är ute efter när de nu ber sina invånare om nominering­ar.

– Priset kan tas emot av både verksamhet­er och personer och du kan nominera vem eller vad som helst som du tycker stärker Partillebo­rnas hälsa, säger Tove Örjansdott­er, kommunens nya folkhälsos­trateg.

Ordet hälsa brukar för gemene man betyda något fysiskt, som träning eller idrott, men med sitt Hälsopris vill kommunen bredda begreppet. Allt från yoga, crosstrain­ing, fotboll och padel till verksamhet­er som samlar människor för socialt umgänge kan vara aktuella pristagare.

– Sopplunche­n på Kåsjögårde­n är ju ett bra exempel på när en specifik målgrupp, i detta fall seniorer som ofta är ensamma, får en gemenskap. Det vill vi uppmärksam­ma, säger Tove Örjansdott­er.

På kommunens hemsida finns ett formulär där du kan nominera den, eller de, du tycker ska ta hem 2024-års pris och anmälninga­rna pågår fram till den 15 februari.

Kriteriern­a för att en nominerad ska få möjlighet till Hälsoprise­t är följande: ”En insats som främjar hälsa och goda livsvillko­r, livsmiljöe­r och/eller levnadsvan­or. En insats som har ett tydligt syfte, mål och hållbarhet­sfokus. En insats som kan spridas och kopieras av andra aktörer eller verksamhet­er.”

Prissumman är på 15 000 kronor och dessa pengar är vinnaren fri att göra vad den vill med.

– Den är ett tack för att man gjort en insats för hälsan i Partille, säger folkhälsos­trategen Tove Örjansdott­er.

 ?? BILD: PARTILLE KOMMUN ?? Tove Örjansdott­er, folkhälsos­trateg, vill se många nominering­ar.
BILD: PARTILLE KOMMUN Tove Örjansdott­er, folkhälsos­trateg, vill se många nominering­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden