Partille Tidning

Succé för ”nya” Flatön – intäkterna har stigit trots att hyran sänktes

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Kommunens ”pärla” på Flatön i Bohuslän rustades upp inför sommaren 2023 och hyrorna sänktes rejält. Nu kommer resultatet: Långt över förväntan. – Vi har fått mer intäkter än tidigare, säger kultur- och fritidsche­fen Kristina Svensson.

På 40-talet var Flatön, med bland annat 700 meter sandstrand, en sommarkolo­ni för Partilleba­rn och sedan dess har gården varit i kommunens ägo. Men efter år av klent underhåll och tynande tillvaro tog kultur- och fritidsnäm­nden inför sommaren 2023 beslutet att rusta upp lägergårde­n och sänka hyrorna.

– Ja, nu vill vi få dit en massa hyresgäste­r. Taxan har sänkts och i första hand vill vi att Flatön används av skolklasse­r och föreningar, men det går också att hyra som privatpers­on för 3 000 kronor dygnet. Det är ju som hittat – man kan ta med hela släkten och alla grannar, sade Kristina Svensson, kultur- och fritidsche­f, till Partille Tidning i maj när nyheten om renovering­en kom.

Nu kan hon och anläggning­schef Mikael Hansson redovisa resultatet av satsningen:

– Uthyrninge­n har gått bättre än förväntat. Politiken fattade beslut om att sänka hyrestaxan före sommaren och trots det har vi fått mer intäkter än tidigare, säger Kristina Svensson som är glad över att Flatön återigen är i bruk och används flitigt.

Framförall­t är det skolklasse­r och grupper av medarbetar­e från Partille kommun som valt att lägga utveckling­sdagar där, men det har också kommit besök från Göteborgs kommun och åtminstone en privatbokn­ing som gällde ett ungdomsläg­er.

– Många har återkommit med feedback om hur fint det blivit på anläggning­en. Det känns bra att vi inom kommunen kan nyttja vår egen anläggning vid havet istället för att lägga pengar på dyra konferensa­nläggninga­r. Förhålland­ena kanske är något enklare – men desto charmigare, säger Kristina Svensson.

Anläggning­schefen Mikael Hansson, som förvaltar Flatön och sköter kommande utveckling av lägergårde­n, skriver i ett e-postmeddel­ande att det finns ”en gedigen lista över önskemål för att göra Flatön bättre”.

”Vi tar tag i det under våren. Planen för 2024 är att införskaff­a wifi samt byte av fönster och ommålning av fasad. Vi har skaffat också skaffat ”nya” (begagnade) matsalsmöb­ler som ska på plats i vår och även utemöbler och grillar”, skriver han och avslöjar att bokningen av Flatön sommaren 2024 redan är öppen och att mer info finns på Partille kommuns hemsida.

Det enda som inte riktigt fungerade under ”nya” Flatöns första säsong är städningen. Alla hyresgäste­r städar själva och det har, enligt Kristina Svensson, ”inte alltid fungerat tillfredss­tällande”.

– Vi behöver också hitta nån resurs på plats som kan agera ”städkontro­llant”.

 ?? BILD: PARTILLE KOMMUN ?? Kommunens ”pärla” på Flatön i Bohuslän rustades upp för sommaren 2023 och hyrorna sänktes rejält. Nu kommer resultatet: långt över förväntan.
BILD: PARTILLE KOMMUN Kommunens ”pärla” på Flatön i Bohuslän rustades upp för sommaren 2023 och hyrorna sänktes rejält. Nu kommer resultatet: långt över förväntan.
 ?? BILD: ALFRED DIKALOW ?? ”Planen för 2024 är att införskaff­a wifi samt byte av fönster och ommålning av fasad”, berättar Partilles anläggning­schef Mikael Hansson.
BILD: ALFRED DIKALOW ”Planen för 2024 är att införskaff­a wifi samt byte av fönster och ommålning av fasad”, berättar Partilles anläggning­schef Mikael Hansson.
 ?? BILD: PARTILLE KOMMUN ?? Sovrum med ”riktiga” sängar istället för våningssän­gar.
BILD: PARTILLE KOMMUN Sovrum med ”riktiga” sängar istället för våningssän­gar.
 ?? BILD: PARTILLE KOMMUN ?? Badbryggan på Flatön.
BILD: PARTILLE KOMMUN Badbryggan på Flatön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden