Partille Tidning

Här skiner planeten över Kåsjön – ser du vilken?

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: När stjärnhiml­en äntligen var klar plockade Magnus Dahlström från Öjersjö fram mobilen och stativet. – Hela hösten har varit molnig så detta var nästan första försöket, säger Magnus, som lyckade fånga Jupiter över Kåsjön.

Det kallas astrofotog­rafering och har fångat Magnus Dahlströms intresse ordentligt. Rymden, stjärnor och planeter har alltid legat honom varmt om hjärtat och som liten hade han ett teleskop. Och när han dök på en Facebook-grupp full av entusiaste­r som fotografer­ar stjärnhiml­en med bara sin mobil väcktes återigen rymdsuget.

– Jag har Youtubat och läst mig till allt och köpt mig ett stativ för några hundralapp­ar. Men hela hösten har varit molnig så jag har aldrig riktigt fått chansen, säger Magnus Dahlström.

Häromkväll­en såg det dock ut att finnas goda möjlighete­r att få se en stjärnklar himmel så Magnus gav sig ut, grillade lite och använde sig av en app som när du riktar mobilen mot himlen berättar för dig vad det är du ser. Starkast lysande just denna afton: Jupiter.

Han preppade sitt stativ, ställde in mobilkamer­an på lång slutartid och lyckade få till en bild på både Jupiter, stjärnhiml­en, Kåsjön och lite hus på andra sidan. En bild han, som nybörjare, är nöjd med.

– I Råhult fick jag testa första gången och då var det helt mörkt och stjärnklar­t, detta var lite svårare. Bilden är som verklighet­en, möjligen lite förstärkt och den långa slutartide­n gör att man ser mer än ögat ser, men det är inget hokus pokus, förklarar han.

Magnus har sedan kameramobi­lens intåg i livet alltid gillat att fotografer­a, särskilt när han är ute och fiskar, och chansen att han fastnar ännu mer i astrofotog­rafering är stor.

– Jag gillar inte att plocka in bilder i datorn, så det får bli på samma nivå. Men jag är väldigt sugen på att köpa ett teleskop som jag kan koppla till mobilen. Då blir det helt andra bilder, då kan man se kratrar på månen, säger Magnus Dahlström.

 ?? BILD: MAGNUS DAHLSTRÖM ?? ”Hela hösten har varit molnig så detta var nästan första försöket” säger Magnus Dahlström som lyckade fånga Jupiter över Kåsjön.
BILD: MAGNUS DAHLSTRÖM ”Hela hösten har varit molnig så detta var nästan första försöket” säger Magnus Dahlström som lyckade fånga Jupiter över Kåsjön.
 ?? BILD: NASA ?? Jupiter genom NASA:s Hubbletele­skop.
BILD: NASA Jupiter genom NASA:s Hubbletele­skop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden