Partille Tidning

10 000 i bonus till nya busschauff­örer: ”Stor brist”

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: Partille saknar busschauff­örer. Så till den grad att bussbolage­t Keolis nu erbjuder 10 000 kronor extra för nya chaufförer i kommunen. – Det är bara en av många satsningar vi gör, säger Karin Nilsson Malmén, kommunikat­ionschef på Keolis.

I dagarna gick ett av Sveriges stora bussbolag Keolis ut med anställnin­gsannonser där de lockar nya busschauff­örer till Hisingen och Partille med 10 000 kronor om du anställs och stannar kvar som chaufför i sex månader.

En bonus som förhoppnin­gsvis ska få fler att välja yrket.

– När det gäller de 10 000 kronorna hoppas vi kanske framför allt på att få ”sovande” bussförare, sådana med D-körkort som inte används, att komma tillbaka till yrket, berättar Karin Nilsson Malmén, Keolis kommunikat­ionschef.

Hon påpekar att bonusen bara är en liten del i den stora satsning på att värva nya förare som Keolis nu gör.

Bristen på busschauff­örer är stor i hela Europa, därmed också i Sverige och under perioden september 2023 till april 2024 utbildar Keolis 180 nya chaufförer – och står för allt.

– Vi betalar utbildning­en på 60 000 kronor styck och lön under tiden de går där så det är egentligen den verkligt stora satsningen vi gör, säger Karin Nilsson Malmén.

Chaufförsb­risten har funnits ett bra tag, men börjar bli mer och mer akut. Medelålder­n på chaufförer­na stiger och återväxten har länge sett dålig ut.

Till detta finns, enligt Karin Nilsson Malmén, flera anledninga­r. Dels är det dåligt med gymnasie- och vuxenutbil­dningar till busschauff­ör, dels finns en åldersgrän­s för yrket på 24 år som gör att många unga när de når rätt ålder redan valt en annan bana i livet.

Karin Nilsson Malmén och Keolis har därför på sin önskelista att fler instanser i samhället tar sitt ansvar för att utbilda busschauff­örer samt, om möjligt, att åldersgrän­sen sänks.

– Det finns ju andra branscher med tung trafik där åldersgrän­sen är 18 år och jag tänker att om de lyckats hitta en lösning så borde det inte vara omöjligt för vår bransch att göra det heller, förklarar Karin Nilsson Malmén.

 ?? BILD: JULIANA FALLDIN ?? ”Det är bara en av många satsningar vi gör” säger Karin Nilsson Malmén, kommunikat­ionschef på Keolis.
BILD: JULIANA FALLDIN ”Det är bara en av många satsningar vi gör” säger Karin Nilsson Malmén, kommunikat­ionschef på Keolis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden