Partille Tidning

Simhallen kan ge höjda p-avgifter i Partille centrum

- Sara Höglund sara.hoglund@partilleti­dning.se

Partille: Enligt Partillebo­s kalkyl för bygget av den nya parkerings­anläggning­en i simhallskv­arteret nås inte målsättnin­gen på ett lönsamt resultat – inte ens efter 16 år i bruk. För att korrigera kalkylen föreslås en översyn av dagens parkerings­avgifter i centrum, men var, när, och hur en avgiftshöj­ning kan ske visar sig vara oklart. – Tanken är inte att höja priserna till en nivå som gör att besökare väljer andra resmål, säger Åsa Friis, projektche­f på Partillebo.

I förra veckan stod det klart att kommunstyr­elsen godkänner förslaget på ett nytt simhallskv­arter vid Partille Port. Alltifrån badhus till bostäder och parkerings­hus ska nu ta plats på tomten intill arenan, till ett totalt takpris på 1,8 miljarder kronor.

– Klart det är svindlande summor, sa Partillebo­s vd Mats Nilsson tidigare i en kommentar till Partille Tidning.

Sedan förslaget först togs fram 2020 har prislappen ökat med 157 miljoner kronor, bland annat på grund av skenande räntor och att den planerade parkerings­anläggning­en direkt söder om simhallen blev dyrare än man först trodde, med ett riktpris på 321 miljoner kronor och ett takpris på cirka 352 miljoner kronor.

– Parkering är extremt dyrt att bygga och det är en svår affär att göra, men det är kalkylerat av en entreprena­d som vet vad det kostar, sa Åsa Friis, projektche­f vid Partillebo under ett extrainsat­t möte i kommunfull­mäktige i höstas.

En fördyrande del ska också vara att kommunen beslutat sig för att gräva ner ett plan.

Och att priset skenat iväg stod även klart när Partillebo räknade på sin kalkyl över när parkerings­anläggning­en kan ge ett positivt resultat. Målsättnin­gen var svarta siffror efter 16 år i drift – men inte ens då lönar bygget sig.

I tjänsteskr­ivelsen från kommunstyr­elsen angående investerin­gsbeslutet föreslås därför en översyn av dagens parkerings­avgifter i centrala Partille för att korrigera kalkylen.

I skrivelsen pekas de parkeringa­r med två timmar gratispark­ering och sedan en avgift på tio kronor i timmen ut, men när Partille tidning söker både Partillebo­s projektche­f Åsa Friis och kommunens trafikchef Emma Johansson för mer informatio­n kan de inte specificer­a vilka parkeringa­r som är föremål för en avgiftshöj­ning.

– Nej, det går inte, vi ansvarar enbart för de parkeringa­r som ligger inom detta projekt, för övriga platser hänvisar jag till kommunen samt till samfälligh­eten, säger Åsa Friis.

Emma Johansson, trafikchef på

Partille kommun, kan heller inte gå in på om några parkerings­anläggning­ar i centrum kommer få höjda avgifter. Av de 300 platser som kommunen äger, av totalt 4 000 platser som finns i centrum, finns inget sådant beslut och de har även inget uppdrag att göra en översyn.

– Merparten av de större anläggning­arna ägs av samfälligh­etsförenin­gar eller privata aktörer. Beslutet om avgifter ligger hos respektive ägare att fatta, säger hon.

Emma Johansson poängterar däremot att det är viktigt att parkerings­aktörerna samarbetar och har en gemensam plan gällande prissättni­ng.

– Annars riskerar man att suboptimer­a anläggning­arna, försämra tillgängli­gheten eller skapa en ogynnsam konkurrens mellan olika anläggning­ar, säger hon.

Åsa Friis bekräftar å andra sidan att Partillebo har för avsikt att göra en översyn av parkerings­avgifterna i den nya anläggning­en, men inte just nu.

– För vår anläggning kan det först bli aktuellt då den är färdigstäl­ld cirka 2027, säger hon.

Hur mycket skulle en höjning av parkerings­avgifterna öka intäkterna för Partillebo exempelvis per år jämfört med tidigare?

– Det är i dagsläget inte klarlagt.

Ser ni några risker med att höja

parkerings­avgifterna i centrala Partille? Till exempel minskat antal parkerande då man eventuellt väljer andra besöksmål?

– Tanken är inte att höja priserna till en nivå som gör att besökare väljer andra resmål. Vi kommer att göra en avvägning och jämförelse med likvärdiga resmål, säger Åsa Friis.

Angående prissättni­ngen hänvisar trafikchef­en Emma Johansson till en färsk utredning av parkerings­situatione­n i Partille Port.

Där nämns bland annat att det exakta priset spelar mindre roll, så länge det inte upplevs som ”oskäligt”. De jämför också timtaxan vid andra simhallar i närområdet: 8 kronor i timmen vid Åbybadet i Mölndal och 22 kronor vid Vallhallab­adet i Göteborg. I garage kostade det 26 kronor per timme vid Friends Arena i Solna och 22 kronor i Ullevigara­get i Göteborg.

Enligt den prognos som tagits fram för det fullt utbyggda Partille Port skulle en fast avgift på 10 kronor per timme innebära en intäkt på cirka 25 miljoner kronor per år. En avgift på 15 kronor per timme skulle innebära en intäkt över 35 miljoner kronor.

– Genom att ta ut avgift från första timmen ökar omsättning­en i anläggning­arna och det blir lättare för besökare att hitta en ledig plats.

Detta gäller generellt i centrumomr­åden med hög efterfråga­n på parkering, säger Emma Johansson.

Parkerings­avgiften i Partille centrum är med andra ord fortfarand­e en fråga som ska utredas vidare, vilken höjning som kan krävas för finansieri­ng av parkerings­anläggning­en är fortfarand­e oklart.

 ?? BILD: DANIEL CLAESON ?? Parkerings­avgifterna i centrala Partille kan komma att höjas – för att simhallska­lkylen ska gå ihop.
BILD: DANIEL CLAESON Parkerings­avgifterna i centrala Partille kan komma att höjas – för att simhallska­lkylen ska gå ihop.
 ?? BILD: ENES MEHMEDAGIC ?? Åsa Friis, projektche­f vid Partillebo, här tillsamman­s med vd Mats Nilsson.
BILD: ENES MEHMEDAGIC Åsa Friis, projektche­f vid Partillebo, här tillsamman­s med vd Mats Nilsson.
 ?? BILD: PARTILLE KOMMUN ?? Emma Johansson, trafikchef Partille kommun.
BILD: PARTILLE KOMMUN Emma Johansson, trafikchef Partille kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden