Partille Tidning

HVB-hem får kritik av IVO – barn ska ha lämnats ensamma

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: Ett HVB-hem i Partille kritiseras av IVO på flera punkter. Bland annat ska barn lämnats ensamma utan anställd personal. – Samtliga brister som identifier­ades i samband med tillsyn åtgärdades omedelbart, skriver HVB-hemmets förestånda­re till Partille Tidning.

Efter att IVO fått in en anmälan från en privatpers­on om att ett HVB-hem i Partille kommun saknade nattperson­al valde myndighete­n att göra en oanmäld inspektion av verksamhet­en i början av september. Under inspektion­en fanns såväl förestånda­ren och anställda som boende barn med. Besöket tog tv dagar, med intervjuer och inspektion­er.

När IVO:s protokoll och beslut om inspektion­en nu kommer innehåller det både ris och ros för HVB-hemmet. Bland det positiva finns att lokalerna ger förutsättn­ing för en trygg och säker vård, att personalen­s kompetens motsvarar de krav som ställs samt att barnen ges möjlighet att vara delaktiga i hur verksamhet­en ska bedrivas genom att bland annat vara med och bestämma aktivitete­r.

Men den ursprungli­ga anmälan till IVO, om att det ibland saknas personal och att barnen lämnas ensamma, bekräftas under inspektion­en och finns med som kritik i beslutet. Ett barn berättade att det lämnats ensamt i tio minuter i skarven mellan två anställda samt att ”man som längst får vara ensam i huset en timme”. Det andra barnet som IVO pratade med sa att det alltid finns personal i verksamhet­en. Förestånda­ren och personal uppgav att verksamhet­en aldrig lämnas obemannad.

Det framkom att förestånda­rens familjemed­lemmar arbetat i verksamhet­en utan anställnin­gsbevis (sådana är på plats nu) och att detta gjort det svårt för barnen på boende att veta vem som är personal eller inte. Ingen av dessa familjemed­lemmar har heller genomgått någon kontroll gentemot Polismyndi­ghetens misstanke- och belastning­sregister innan de började arbeta i verksamhet­en.

Även förestånda­re ska ta utdrag ur belastning­sregistret på sig själv då lagen säger att den som anställs på ett HVB-hem som tar emot barn ska ha genomgått en sådan kontroll. Även detta har hemmet åtgärdat längs vägen och IVO lämnar därmed frågan utan krav på återredovi­sning.

Däremot kräver IVO återkoppli­ng från HVB-hemmet gällande dess rutiner för uppföljnin­g av inkommande klagomål och synpunkter, något som hittills anses ha saknats. Bedömninge­n görs mot bakgrund av att det vid intervju med förestånda­ren framkom att synpunkter och klagomål inte alltid tas emot, utreds och systematis­eras. Klagomålen från barnen har i första hand handlat om att de inte fått gå ut och och de har hamnat direkt i barnets journal istället för att dokumenter­as på en för verksamhet­en central plats.

HVB-hemmet ska senast den 31 januari skicka in en redovisnin­g till IVO som rör hantering av avvikelser och klagomål. Redovisnin­gen ska även innehålla de eventuella åtgärder som huvudmanne­n har vidtagit eller planerar att vidta för att komma till rätta med bristen och den avslutas med uppgift om när åtgärden genomförde­s eller kommer att genomföras.

Om det sistnämnda skriver skriver HVB-hemmets förestånda­re till Partille Tidning i ett mejl:

”Samtliga brister som identifier­ades i samband med tillsyn åtgärdades omedelbart. Verksamhet­en har under hösten jobbat hårt med att utveckla det systematis­ka kvalitetsa­rbetet [...]. Vi arbetar löpande med såväl avvikelser som eventuella synpunkter och klagomål som inkommer. Genom vårt kvalitetsl­edningssys­tem säkerställ­er vi att vi uppfyller kraven på en trygg och säker vård över dygnets alla 24 timmar.

Gällande att barn lämnats ensamma så svarar förestånda­ren att det inte skett och hen står fast vid det hen berättat i intervjun med IVO:

”Gällande bemanning så har verksamhet­en aldrig lämnat barn ensamma, utan tillsyn. Det som IVO hänvisar till, angående att barnen skulle ha lämnats ensamma under 10 minuter, avser en situation kring ”familjemed­lem”. IVO ansåg att det kunde vara förvirrand­e för barnen att denna personal, tillika socionom och styrelsele­damot, på grund av handhavand­efel inte hade anställnin­gsavtal och att barnen kan uppleva otydlighet kring vem som är personal.”

Känner du till mer om situatione­n? Hör gärna av dig till reportern eller till redaktione­n@partilleti­dning.se

” Det framkom att förestånda­rens familjemed­lemmar arbetat i verksamhet­en utan anställnin­gsbevis (sådana är på plats nu)

 ?? BILD: DANIEL CLAESON ?? Ett HVB-hem i Partille kritiseras av IVO på flera punkter. Bland annat har barn lämnats ensamma utan personal. Nu har HVB-hemmet till den sista januari på sig att redovisa hur de ska lösa problemen.
BILD: DANIEL CLAESON Ett HVB-hem i Partille kritiseras av IVO på flera punkter. Bland annat har barn lämnats ensamma utan personal. Nu har HVB-hemmet till den sista januari på sig att redovisa hur de ska lösa problemen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden