Partille Tidning

Bajset är borta från Säveåns vatten – det här görs nu

- Sara Höglund sara.hoglund@partilleti­dning.se

Partille: Avloppsvat­ten fick släppas rakt ut i Säveån under måndagens höga vattenflöd­en. Allmänhete­n uppmanades därför att inte vistas vid strandbank­erna, och hindra sina husdjur från att bada och dricka från ån. Nu har resultatet från senaste vattenprov­erna visat att faran är över, för denna gång.

Efter måndagens regnväder gick Partille kommun ut med en varning till allmänhete­n om att inte vistas vid Säveåns strandbank­er. Detta efter att Gryaab, som ansvarar för Ryaverket på Hisingen, sett en överhängan­de risk för att ledningsnä­tet skulle bli överbelast­at.

En överbelast­ning skulle i sin tur innebära att avloppsvat­ten riskerar att gå baklänges i ledningarn­a och tränga upp i invånarnas hem, med översvämma­de källare och gator som följd.

Genom en så kallad ”bräddning” släpptes dag- och avloppsvat­ten istället ut i närliggand­e vattendrag och sjöar, i Partilles fall Säveån. Även Lerums kommun gjorde samma sak – rakt ut i Aspen.

Partille kommuns samhällsby­ggnadschef, Monica Daxler, menade i måndags att vattnet riskerade att vara förorenat under det närmsta dygnet.

– Det handlar om att avlopp innehåller risker för höjda bakterier av olika sorter. Mest en säkerhetså­tgärd, förklarade hon då.

Hur länge kan vattennivå­erna vara förhöjda enligt er prognos?

– Vi räknar med att det ska gå att leda avloppet till Gryaab måndag kväll. Lerum har slutat bredda och när Gryaab ser effekten av det så meddelar de oss om att det är okej att leda ner avloppet.

Hur länge kan vattnet komma att vara förorenat?

– Gryaab mäter det och det kan gå fort eftersom flödena är så snabba just nu. Men det är svårt att exakt säga i förväg. Något dygn kanske.

När planerar ni att göra vattenprov­er för att se om husdjur återigen kan bada/dricka?

– Gryaab tar proverna och vi räknar med att det kommer gå ganska fort.

På måndagskvä­llen vid 21-tiden kunde Gryaab meddela att bräddninge­n haft effekt och avloppsvat­ten återigen kunde ledas ner i ledningssy­stemet. Under tisdagen togs sedan vattenprov­er, för att bland annat kontroller­a mängden bajsbakter­ier av typen e-coli i Säveån.

På onsdagsmor­gonen kunde kommunen meddela resultatet, att vattnet återigen är tjänligt och inte längre innebär någon hälsorisk.

Betyder detta att det återigen är säkert för hundar, och människor om de så önskar, att bada i vattnet?

– Vi har bara tittat på e-coli i proverna eftersom det är de som ökar med avloppsvat­ten. Det är godkänt för bad nu, svarar Monica Daxler, Partilles samhällsby­ggnadschef.

Vet du om proverna även gäller sjön Aspen, där Lerum släppte ut sitt dag- och avloppsvat­ten?

– Vet tyvärr inte det.

Ser ni en risk för att det kan hända igen till exempel med tanke på dagens regnmängde­r?

– Gryaab och regionen jobbar tillsamman­s för att göra åtgärder så att avloppssys­temet ska få ökad kapacitet. Vet inte tidplanen tyvärr.

"Vi har bara tittat på e-coli i proverna eftersom det är de som ökar med avloppsvat­ten.

Monica Daxler Partille kommuns samhällsby­ggnadschef

 ?? BILD: OLOF OHLSSON ?? Dag- och avloppsvat­ten fick släppas ut rakt i Säveån under måndagens höga vattenflöd­en.
BILD: OLOF OHLSSON Dag- och avloppsvat­ten fick släppas ut rakt i Säveån under måndagens höga vattenflöd­en.
 ?? BILD: PARTILLE KOMMUN ?? Monica Daxler, samhällsby­ggnadschef i Partille kommun.
BILD: PARTILLE KOMMUN Monica Daxler, samhällsby­ggnadschef i Partille kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden