Partille Tidning

Kritik mot höjda avgifter i vården: ”Helt feltänkt’”

- Felizia Wahl redaktione­n@partilleti­dning.se Csaba Bene Perlenberg csaba.bene.perlenberg@stampen.com

Partille: Tidigare i veckan togs beslutet att höja patientavg­ifterna förläkarbe­sök på vårdcentra­l och fy si o terapeut besök p åre ha b mottagning i Västra Götalands regionen. – Det finns skydd för grupper med begränsad ekonomi genom till exempel avgiftsfri­het och högkostnad­sskydd, säger Janette Olsson (S), ordförande i strategisk­a hälso- och sjukvårdsn­ämnden.

Från och med den 1 april väntas delar av patientavg­ifterna höjas med 100 procent. Både för läkarbesök på vald vårdcentra­l samt fysiska behov inom rehabilite­ring ska det framöver kosta 200 kronor, istället för nuvarande 100 kronor. Om man behöver uppsöka akutsjukvå­rd på akuten får man betala 400 kronor istället för 300.

Beslutet togs av de rödgröna i regionstyr­elsen tidigare i veckan, där det slutliga beslutet fattas av regionfull­mäktige i Västra Götaland i slutet av februari.

Pär Lundqvist, gruppledar­e för Liberalern­a, menar att det är otänkbart att höja avgiften för ett läkarbesök på vårdcentra­len med 100 procent. Han menar att förslaget kommer att slå hårt mot redan utsatta grupper i samhället och riskerar omställnin­gen till en nära vård.

– Nu kommer fler patienter vänta med att söka vård eller vända sig direkt till akuten i stället för sin vårdcentra­l. Det är helt feltänkt, säger Lundqvist.

Han tillstår att patientavg­ifter behöver ses över regelbunde­t för att styra patienter till rätt vård. Liberalern­a vill använda avgifterna för att driva på omställnin­gen till en vård nära patientern­a. Regionstyr­elsens beslut motverkar det arbetet, menar Lundqvist.

– I det stora perspektiv­et är jag rädd. Det är prat om att värna primärvård­en, men vi har nu en ledning som vill plocka bort detta. Min bild är att man gör lite motsatt av vad som sägs, anser Pär Lundqvist.

Centern och Liberalern­a varnar i ett yrkande till regionfull­mäktige att höjningen av patientavg­ifter, som de menar är för att täcka ett budgethål på 100 miljoner kronor, kan slå fel mot omställnin­gen av nära vård och påverka redan utsatta grupper negativt.

Janette Olsson (S), ordförande i strategisk­a hälso- och sjukvårdsn­ämnden i Västra Götaland, anser att regeringen inte gör tillräckli­gt för att stötta under inflations­krisen.

– 2023 blev det ekonomiskt tuffaste året i regionens historia. Beslutet är en förhoppnin­g om att patienter ska få vård på rätt nivå, men samtidigt få in resurser för att kunna finansiera regionens verksamhet­er i den tuffa ekonomiska situation som regeringen har satt oss i, inklusive Pär Lundqvists parti som ingår i regeringen, säger Olsson.

Janette Olsson menar att syftet är att på så sätt styra patienter till rätt vårdnivå för att använda resurser rätt och stärka den ansträngda ekonomin. Hon berättar även att nämnden har budgeterat med underskott för att lindra krisen.

Olsson menar att eventuella negativa påverkning­ar kommer att övervakas noga och att det inte finns något som tyder på att invånarna kommer att undvika att söka vård.

– Det finns skydd för grupper med begränsad ekonomi genom till exempel avgiftsfri­het och högkostnad­sskydd, säger hon.

Janette Olsson uppger att regionens nya avgiftsniv­å är satt efter en jämförelse med andra regioners avgifter.

 ?? BILD: ISABELL HÖJMAN/TT ?? Debatten rasar om de väntade förhöjda patientavg­ifterna inom Västra Götalandsr­egionen.
BILD: ISABELL HÖJMAN/TT Debatten rasar om de väntade förhöjda patientavg­ifterna inom Västra Götalandsr­egionen.
 ?? BILD: PETER WAHLSTRÖM / PLINT MARKETING AB ?? Janette Olsson (S) menar att beslutet är en förhoppnin­g om att patienter ska få vård på rätt nivå.
BILD: PETER WAHLSTRÖM / PLINT MARKETING AB Janette Olsson (S) menar att beslutet är en förhoppnin­g om att patienter ska få vård på rätt nivå.
 ?? BILD: ANNA SIGVARDSSO­N HÖGBORG ?? Pär Lundqvist (L) säger att det prat om att värna primärvård­en men att ledning vill plocka bort detta.
BILD: ANNA SIGVARDSSO­N HÖGBORG Pär Lundqvist (L) säger att det prat om att värna primärvård­en men att ledning vill plocka bort detta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden