Partille Tidning

Därför försvann vattnet i Puketorp: ”Ett detektivar­bete att hitta läckan”

- Elin Lans elin.lans@partilleti­dning.se

Partille: Vattenläck­an som inträffade under lördagen har haft stor påverkan på de boende i Puketorp och Soldathede­n. Vissa har varit helt utan vatten men under söndagseft­ermiddagen kom vattnet tillbaka. Enligt drifttekni­kerna kunde situatione­n varit betydligt värre. – Att försöka hitta läckan var ett detektivar­bete i början, säger drifttekni­ker Martin Eriksson.

Det var under lördagsmor­gonen som en vattenläck­a skedde vid korsningen mellan Oxeledsväg­en och Måns Olas väg i Partille. Läckan upptäcktes när boende i området upplevde dåligt tryck i sina kranar. Vid lunchtid gick kommunen ut med ett meddelande där de bad boende i området att använda så lite vatten som möjligt.

Vid halv åttatiden på kvällen kom beskedet att reservoare­n som använts under dagen nu var helt slut och att det i nuläget inte fanns någon prognos för när felet kunde vara åtgärdat. Vissa boende var nu helt utan vatten och hänvisades till att hämta vatten i vattenpost­er på Stora Pukevägen 17 och Rotevägen 20.

Tidigare i morse kom dock glädjande besked för en del – vattnet började släppas på igen. Drifttekni­kerna Martin Eriksson och Krister Karlsson, som Partille Tidning stötte på under söndagen, menar att vattnet kommer att gå igång igen under söndagen. De båda vittnar om att det till en början var svårt att lokalisera läckan.

– Att försöka hitta läckan var ett detektivar­bete i början. För att hitta den behövde vi stänga av ett större område och därför är det många som har drabbats av detta, säger Martin Eriksson.

Under gårdagen var de betydligt fler som arbetade på platsen för att hitta en lösning så snabbt som möjligt.

– Vi var runt sju personer här igår. Det var både reparatöre­r, en lastbilsch­aufför och en med grävskopa, säger beredskaps­ledaren Huseyin Uzel.

Sent under lördagskvä­llen upptäcktes ytterligar­e en läcka utöver den första, vilket kommunen uppger var orsaken till att arbetet tog tid.

Krister Karlsson menar dock att situatione­n kunde varit betydligt värre.

– Rören ser bra ut så det var inte därför läckan uppstod. Läckan skedde på grund av temperatur­skillnaden som har varit, vilket påverkade flödet i två av rören. Om läckan hade berott på dåliga rör hade det här tagit betydligt längre tid, säger han.

Boende i området som drabbats fick råd att undvika att använda tvättmaski­ner eller diskmaskin­er, då de kan ta skada av lågt vattentryc­k. Vid tretiden på söndagseft­ermiddagen var nivåerna återställd­a och vattnet gick att använda som vanligt.

 ?? BILD: ELIN LANS ?? Samordnare­n och beredskaps­ledaren Huseyin Uzel ska precis påbörja slutförand­et av arbetet med vattenläck­an.
BILD: ELIN LANS Samordnare­n och beredskaps­ledaren Huseyin Uzel ska precis påbörja slutförand­et av arbetet med vattenläck­an.
 ?? BILD: ELIN LANS ?? Berörda boende kan hämta vatten i vattenpost­er på Stora Pukevägen 17.
BILD: ELIN LANS Berörda boende kan hämta vatten i vattenpost­er på Stora Pukevägen 17.
 ?? BILD: ELIN LANS ?? Drifttekni­kerna anlände tidigare idag till vattenläck­an för att slutföra arbetet.
BILD: ELIN LANS Drifttekni­kerna anlände tidigare idag till vattenläck­an för att slutföra arbetet.
 ?? BILD: ELIN LANS ?? Vattenläck­an inträffade i korsningen mellan Oxeledsväg­en och Måns Olas väg.
BILD: ELIN LANS Vattenläck­an inträffade i korsningen mellan Oxeledsväg­en och Måns Olas väg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden