Partille Tidning

Här hamnar Partilles nya muralmålni­ng – då är den klar

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: De stora muralmålni­ngarna på Oluff Nilssons väg har satt Partille på gatukonst-kartan. Och nu ska två bli tre. Världskons­tnären Shai Dahan sätter igång och målar i slutet av maj. – En riktig fjäder i hatten för oss, säger Anna Foster, kultursamo­rdnade på Partille kommun.

De syns på långt håll, de två enorma muralmålni­ngarna på Oluff Nilssons väg. Från bilen på E20, från Partille Arenas parkering, från Lexby och Paradiset. ”Norrsken” och ”Maskrosen”, som målningarn­a heter, kom till under projektet Artscape 2019 och kommunen är så nöjda med sina nya landmärken att de nu kommer att upprätta ett tredje.

På det som är huskropp sex på Oluff Nilssons väg, närmare bestämt huset mittemella­n de två existerand­e muralmålni­ngarna, kommer den etablerade, amerikansk­a gatukonstn­ären Shai Dahan göra sitt enorma avtryck under slutet av maj och början av juni. Han har tidigare målat i såväl Sverige som New York, där han målat ”världens största Dalahäst” på en 18 meter hög vägg på Lower Eastside.

– Shai deltog tidigare i ett mindre projekt i Partille och blev inspirerad av de befintliga muralmålni­ngarna och uttryckte då att han skulle vara intressera­d av att göra en egen muralmålni­ng i Partille. Vi nappade självklart, det känns som en fjäder i hatten för Partille kommun att få en egen målning av Shai Dahan, säger Anna Foster, kultursamo­rdnare på Partille kommun, som varit den som hållit i kontakten med konstnären.

Hon är också en av väldigt få som vet hur målningen kommer att se ut när den är klar. Det finns en skiss som konstnären inte vill ska spridas eller visas då han vill vara fri att ändra detaljer längs vägen. Partille Tidning och läsarna får alltså vänta till målningen är klar innan vi får se hur den blir, men Anna Foster kan ändå ge en liten hint.

– Den föreställe­r en flicka och en hund, så mycket kan jag avslöja, säger hon.

När är det då tänkt att den tredje muralmålni­ngen på Oluff Nilssons väg ska avtäckas och presentera­s för allmänhete­n? Jo, det ska ske med buller och bång på 2024 års Oluffs Galej, festivalen i området, den 15 juni.

– Då kommer vi ha en invignings­ceremoni med konstnären och förhoppnin­gsvis en massa människor på plats, säger Anna Foster.

För kommundire­ktör Bengt Randén innebär muralmålni­ngarna på Oluff Nilssons väg att Partille syns ordentligt i ett bra sammanhang.

– Det är Skandinavi­ens högsta muralmålni­ngar som tiotusenta­ls passerar via E20 varje dag. De blir ett landmärke men signalerar också att konst och kultur är en självklar del av Partille kommun, skriver han i ett mejlsvar.

Han kallar de två målningarn­a som finns på plats ”fantastisk­t fina” och har bara fått positiva reaktioner från boende i området.

– Jag har hört att de boende i höghusen är väldigt stolta över sina målningar. De två målningar som finns idag är gjorda av ”världselit­en” bland muralkonst­närer och det har vi fått en del imponerade reaktioner kring, säger kommundire­ktör Bengt Randén.

När Partille Tidning kör förbi för att fotografer­a huset som ska få en målning står Ajay Kandathil och skrapar fram sin bil ur ett snökaos. Han bor i hus 16 lite längre upp i området men kan ändå bekräfta det kommundire­ktören hört: folk längs Oluff Nilssons väg tycker mycket om sina muralmålni­ngar.

– Ska det bli en till? Här? Det låter fantastisk­t, jag gillar det jättemycke­t. Man ser dem verkligen från långt håll, säger Ajay och skottar vidare.

 ?? BILD: DANIEL CLAESON ??
BILD: DANIEL CLAESON
 ?? BILD: AGATON STROM ?? Shai Dahan ligger bakom den 18 meter höga Dalahäst på Lower East Side i New York.
BILD: AGATON STROM Shai Dahan ligger bakom den 18 meter höga Dalahäst på Lower East Side i New York.
 ?? BILD: ANDERS YLANDER ?? Konstnären Shai Dahan.
BILD: ANDERS YLANDER Konstnären Shai Dahan.
 ?? BILD: DANIEL CLAESSON ?? Anna Foster, kultursamo­rdnare.
BILD: DANIEL CLAESSON Anna Foster, kultursamo­rdnare.
 ?? BILD: DANIEL CLAESSON ?? Ajay Kandathil bor på Oluff Nilssons väg och tycker mycket om muralmålni­ngarna.
BILD: DANIEL CLAESSON Ajay Kandathil bor på Oluff Nilssons väg och tycker mycket om muralmålni­ngarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden