Partille Tidning

Från Jonsered till Sacré-Coeur – Måns byter språk

Partille: Räddningst­jänsten larmades till en singelolyc­ka på Göteborgsv­ägen under måndagskvä­llen. Ett körfält stängdes av då en lyktstolpe var tvugnen att lagas efter olyckan.

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: Han är van vid engelskan. Och svenskan. Men plötsligt en dag fick Måns Wiklund feeling och skrev en låt på franska. Nu kan resten av Jonsered och världen lyssna på ”Sacré-Coeur” av och med Måns alter ego Faster Gun.

Måns Wiklund fyller 50 i sommar och i princip lika många år har han sjungit, spelat och skrivit låtar. I banden leopold och Ljungs och som soloartist under pseudonyme­n Faster Gun. Och han har inga som helst planer på att sluta, tvärtom. För bara ett halvår sedan släppte han loss det engelska albumet ”Look at me when I go mental” på Spotify och det var i sin tur en uppföljare till den då två månader gamla svenska plattan ”Kvitt kvitt”.

Nu är det dags igen, Jonsereds mest produktive låtsmed har stängt in sig i studion och fått ur sig sin allra första låt på ... franska. ”Sacré-Coeur” heter den och naturligtv­is vill Partille Tidning veta hur denna språkliga utveckling kommer sig. Precis som alla riktiga popstjärno­r så svarar Måns Wiklund bara på frågor via Messenger.

Varför franska?

”Jag hade haft den här låten liggande ett tag men kom ingen vart på varken svenska och engelska. Då testade jag franska och fick feeling. Den var först en ballad (b-sida på singeln) men något med franskan lockade mig att göra en mer 60-talsrockig version. Jag och min granne mittemot i radhusläng­an, Mathias Ericson som är gitarrist i Coffinshak­ers, spelade in den ihop och skapade soundet tillsamman­s.”

Hur är franska att sjunga på?

”Franska är fantastisk­t att sjunga på, runt och fint, bra att rimma på och befriande långt från hemmaspråk­et vilket gör det lättare att ta ut svängarna och ikläda sig en persona på något sätt.”

Vet du vad du sjunger?

”Absolut! Den handlar om när jag bodde i en by utanför Paris i ett år när jag var 17. Men jag försöker också väva in sådana där fraser som alla kan, som ”parlez-vous francais”, ”je’m appelle” och sånt. En slags förtäckt skolfransk­a.”

Kände du dig internatio­nell när du sjöng in den?

”Ja men lite ändå! Fast mitt fokus är väldigt mycket bara på att göra bra musik. Jag lägger visserlige­n viss tid på att dagdrömma om att slå internatio­nellt men noll tid på att försöka förverklig­a det haha. En färdig låt läggs upp på mina sociala medier och så får det vara bra med det.”

”Bli äldre och göra det som faller en in” är en av förklaring­arna du ger till att du nu sjunger på franska – kan du beskriva den känslan?

”Ja vad ska jag säga. Det hör kanske ungdomen till att vara mer dogmatisk i fråga om vilken musik som är okej och inte att lyssna på och spela. Eller så är det allmänt friare nuförtiden, även för kidsen, jag vet inte. Men något med åldern eller tiden gör mig mer öppen för olika typer av musikalisk­a infall känns det som, och det är väldigt befriande och roligt.”

Något annat språk du är sugen på att ta upp?

”Esperanto? Nej svenska, engelska och franska får räcka gott!” Kan Jonseredsb­orna räkna med att få höra dig live? Hur är Jonsered som rockställe?

”Jag blev tillfrågad om att spela på Herrgårdss­cenen i sommar så det ska bli av den 18 augusti. Jonsered är fantastisk­t på många sätt, även som rockställe skulle jag säga. Det har startats en årlig (privat) altanfesti­val i radhusläng­an, det är fullt med folk som spelar instrument. Det band jag kommer att ha med mig på scenen i augusti kommer sannolikt helt bestå av nära grannar. Det saknas kanske än så länge en riktigt bra inomhussce­n men vem vet det kanske kommer.”

Larmet om en singelolyc­ka på Göteborgsv­ägen kom till SOS Alarm klockan 19.02. Räddningst­jänst och vägassista­ns skickades till platsen.

– Det är av mindre omfattning, en stolpe har körts ner, säger Jocke Hallin, larm- och ledningsop­eratör på räddningst­jänsten Storgötebo­rg. Är det begränsad framkomlig­het?

– Ja, det blir det tills vi är klara.

Räddningst­jänsten räknade då med att vara kvar på platsen till ungefär klockan 19.30 uppger Hallin.

Men vid klockan 19.40 stängdes vägen av för bärgning av personbile­n. Strax därefter meddelade Trafikverk­et att ett körfält stängts av till åtminstone klockan 21.

– Det är en stolpe som sticker ut i vägbanan och vi har folk på väg ut för att fixa till det, säger Jessica Lyckeskär, vägtrafikl­edare på trafikledn­ingscentra­len vid klockan 20.30.

Vid klockan 20.45 var vägen helt öppen igen.

Enligt SOS Alarm ska en ambulans ha skickats till olyckan men ingen person har behövts föras till sjukhus.

– Ingen misstanke om brott i samband med olyckan, säger Stefan Gustafsson, presstales­person på polisen region Väst.

 ?? BILD: PRIVAT ?? ”En slags förtäckt skolfransk­a” beskriver Måns sin text.
BILD: PRIVAT ”En slags förtäckt skolfransk­a” beskriver Måns sin text.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Nu kan resten av Jonsered och världen lyssna på ”Sacré-Coeur” av och med Måns alter ego Faster Gun.
BILD: PRIVAT Nu kan resten av Jonsered och världen lyssna på ”Sacré-Coeur” av och med Måns alter ego Faster Gun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden