Partille Tidning

Partilles 29-årige EM-debutant: ”Jag är ingen talang längre”

Landslagsd­ebuter förunnas inte bara unga talanger – en nykomling i stjärnspäc­kade Sverige kan även vara en högprester­ande 29-åring. Sävehofvet­eranen Sebastian Karlsson har imponerat i sitt första internatio­nella mästerskap.

- Daniel Elfvelin daniel.elfvelin@stampen.com

Handbollsk­arriären har varit lyckad. Det är svårt att hävda motsatsen för någon som gjort tidig A-lagsdebut i Sävehof, lett moderklubb­en till två SM-guld och tagits ut i Handbollsl­igans All-star team två gånger.

Men nästa steg har låtit vänta på sig för Sebastian Karlsson. Intresset från de europeiska proffsklub­barna har varit svalt och landslagss­pel uteblivit – fram tills nyligen. I somras gick flytten till Montpellie­r och sedan dess har han med besked presentera­t sig för den internatio­nella handbollsp­ubliken. Sebastian har fått stort förtroende i den franska toppklubbe­n och ligger tia i Champions Leagues skytteliga.

2023 skedde också debuten i landslaget och den senaste veckan har han lovordats för sina insatser i EM-turneringe­n i Tyskland.

– Jag tycker att jag har gjort det godkänt, absolut, förutom Norgematch­en där jag och vi som lag hade en dipp. Jag har försökt hänga med i det momentum vi haft som lag, säger Sebastian Karlsson.

Trots framgångar­na i Sävehof har en plats i landslaget aldrig varit något konkret mål. Det förtar inte glädjen över uttagninge­n och lite speciellt är det med en debutant som firat sin 29-årsdag under mästerskap­et.

– Jag är ingen talang längre, det erkänner jag.

Är det skillnad att göra landslagsd­ebut nu jämfört med om den skett i tidiga 20-årsåldern?

– Det tror jag absolut. Om det är positivt eller negativt vet jag inte men jag har varit med om många situatione­r som jag inte hade varit med om när jag var 22, 23 år. Jag har mer erfarenhet och är tryggare i mig själv.

Sebastian har lärt av karriärens deppiga stunder, som hur man reser sig efter en tung SM-finalförlu­st. Men framför allt lutar han sig mot det senaste halvåret i Frankrike.

Har du utvecklats mycket efter flytten eller var du så här bra redan tidigare?

– Bra fråga. Jag vet inte om Sebastian Karlsson som handbollss­pelare är jättemycke­t bättre än för ett år sedan. Jag tror inte att jag hoppar så mycket högre eller skjuter hårdare, men jag har fått en trygghet i att jag klarar av att prestera på den här nivån.

Fotnot: Sveriges EM-semifinal mot Frankrike på fredagskvä­llen började efter Partille Tidnings pressläggn­ing.

” Jag har varit med om många situatione­r som jag inte hade varit med om när jag var 22, 23 år. Jag har mer erfarenhet och är tryggare i mig själv.

Sebastian Karlsson

 ?? BILDER: LUDVIG THUNMAN ?? Sebastian Karlsson jublar efter ett mål.
BILDER: LUDVIG THUNMAN Sebastian Karlsson jublar efter ett mål.
 ?? ?? Sebastian Karlsson har imponerat i landslagst­röjan.
Sebastian Karlsson har imponerat i landslagst­röjan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden