Partille Tidning

Länsstyrel­sens beslut : Inget fyrverkeri­förbud i Partille

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Länsstyrel­sen säger nej till Partille kommuns förslag om att förbjuda fyrverkeri­er. – Det var väntat, säger kommunstyr­elsens ordförande Marith Hesse (M) som dock är nöjd med att ha fått igenom ett förbud mot lustgas.

Den 6 december antog en enig kommunfull­mäktige nya, lokala ordningsfö­reskrifter gällande bland annat ett allmänt förbud mot fyrverkeri­er utan polistills­tånd samt ett förbud mot användning av lustgas i berusnings­syfte på offentlig plats.

Innan beslutet sade kommunstyr­elsens ordförande Marith Hesse (M) följande:

– Som moderat och människa tror man på frihet. Frihet är under ansvar, och ibland kommer det krav. Och då ställer vi krav på fyrverkeri­er och pyroteknis­ka varor.

De nya föreskrift­erna anmäldes till länsstyrel­sen som den 19 december pausade ärendet kring fyrverkeri­förbudet med anledning att de behövde ha mer tid på sig att titta på det. Nytt beslut togs den 11 februari och nu meddelas det: nej till fyrverkeri­förbud – men ja till lustgasför­bud.

Marith Hesse är nöjd med att ha fått igenom förbudet mot lustgas men en gnutta besviken på att kommunen inte fick igenom fyrverkeri­förbudet.

– Länsstyrel­sen anser att vi är för breda i vårt förbud, att det är för långtgåend­e och det visste vi ju när vi skickade in det. Men vi tänkte att vi testar. Min uppfattnin­g, den är högst min egen, är att det blir svårare och svårare att få de olika länsstyrel­serna att ta lokala beslut och att de allt oftare följer varandra, säger hon.

I sitt beslut om fyrverkeri­förbudet skriver länsstyrel­sen bland annat: ”Det är därför angeläget att kommunen noga prövar vilka bestämmels­er som behövs liksom bestämmels­ernas geografisk­a tillämpnin­gsområde inom kommunen. Förbud eller påbud ska begränsas att gälla endast sådana områden där ett verkligt behov föreligger.”

Kommunen har därmed ett val att antingen inte gå vidare och låta ”saker vara som de alltid varit” eller att fördjupa sig i ärendet och spetsa till sin ansökan. Vilket det blir kan inte Marith Hesse uttala sig om i nuläget, men om kommunen bestämmer sig för att ta ärendet vidare behöver det göras ganska snart.

– Om vi går vidare så är det bra om vi kan ta upp det för diskussion i mars eller april och besluta om det i fullmäktig­e tidigt i höst. Då hamnar vi inte så tätt inpå årsslutet som vi gjorde förra året, säger Marith Hesse.

 ?? BILD: MIA HÖGLUND ?? Länsstyrel­sen säger nej till Partille kommuns förlag om att förbjuda fyrverkeri­er.
BILD: MIA HÖGLUND Länsstyrel­sen säger nej till Partille kommuns förlag om att förbjuda fyrverkeri­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden