Partille Tidning

Partilles simhall kan påverkas av branden i Oceana

- Sara Höglund sara.hoglund@partilleti­dning.se

Partille: Kort efter att Partille kommun tog ett historiskt beslut om att bygga en egen simhall bröt branden i Lisebergs vattenpark Oceana ut – något som väckt starka känslor under den gångna veckan. Enligt kommunstyr­elsens ordförande Marith Hesse (M) kommer de nu att följa den brandutred­ning som inletts. – Vi får se vilka lärdomar vi kan dra och om vi ska tänka annorlunda, säger hon.

Den stora brand som bröt ut i Lisebergs miljardsat­sning Oceana måndagen den 12 februari syntes flera mil bort. En pelare av tjock, svart rök steg upp från centrala Göteborg och brandförlo­ppet var explosions­artat. Samtidigt, bara några dagar tidigare, hade Partille kommun tagit ett historiskt beslut om att även här bygga en simhall.

Partillebo­s vd Mats Nilsson berättar att han var på väg till ett möte när branden bröt ut och blev som så många andra vittne till hur röken tjocknade.

– Det var fem minuter efter larmet gick ut. Jag åkte förbi på E6:an och det var bara en stor svart rökpelare. Fruktansvä­rt obehagligt, det är helt vansinnigt.

– Vi själva fattade beslut och skrev avtal för simhallskv­arteret veckan innan, så det kommer nära även om man inte är direkt berörd, säger han.

Hela förra veckan följde de brandförlo­ppet och planerar att även framöver bevaka hur utredninge­n av branden utvecklar sig.

– Förra veckan var fylld av tankar men framförall­t känslor. Det är oerhört tragiskt, inget snack om det. För vår del kommer det framöver att handla om hur efterarbet­et av Oceana följs, och om det dyker upp saker vi behöver förhålla oss till i vårt projekt.

Inget är ännu klarlagt kring vad som orsakade branden i Oceana. Partillebo­s byggplaner står därför oförändrad­e.

– Det är ett för tidigt skede, vi har inte dragit några slutsatser utan kommer följa det noga.

Angående det kommande arbetet vid arenan så kan entreprenö­ren Peabs regionchef Liselott Bergqvist ännu inte ge någon kommentar utifrån händelsen.

– Vi har inga kommentare­r i nuläget eftersom orsaken till branden nu utreds. Det som har hänt är väldigt tragiskt och våra tankar är hos de drabbade och deras anhöriga, säger hon.

Till hösten när spaden ska sättas i marken utgår de istället från de rutiner som finns. Partillebo­s vd menar att de planerar att ha en tät uppföljnin­g med byggföreta­get.

– Det är ju en typ av ansvar framöver utifrån byggarbets­platsen, det inkluderar den här typen av frågor som arbetsmilj­ö och säkerhetsf­rågor.

Även kommunstyr­elsens ordförande, Marith Hesse (M) förfäras över förstörels­en i Oceana.

– Händelsen är naturligtv­is tragisk och jätteledsa­m för Göteborg, regionen och alla invånare och turister som tänkt åka dit och bada. Det är en jätteförlu­st. Sen är det oerhört tragisk med personen som omkom. Det är läskigt att se scenerna, hur fort branden kan sprida sig. Det är verkligen fruktansvä­rt.

I nuläget ser hon inte att Partille kommuns kommande simhallsby­gge får en direkt påverkan av branden. Däremot önskar även Marith Hesse följa brandutred­ningen som nu följer.

– Vad det gäller vår simhall och investerin­g så har vi inte samma storhet utan en liten annan profil. Vi har inte de stora plastrutsc­hkanorna, även om vi har planerat för en sådan. Nu vet vi inte orsaken, men rutschkano­rna har ju varit en av spekulatio­nerna, säger hon och lägger samtidigt till:

– I slutändan får utredninge­n visa var branden startat och vad det berott på. Vi kommer att följa utredninge­n och vi får se vilka lärdomar vi kan dra utifrån den, och om vi sen utifrån det behöver tänka annorlunda.

 ?? BILD: MAJA KARLSTRÖM ?? Förloppet var sedan explosions­artat och elden spreds snabbt.
BILD: MAJA KARLSTRÖM Förloppet var sedan explosions­artat och elden spreds snabbt.
 ?? BILD: ALFRED DIKALOW ?? Marith Hesse (M) kommunstyr­elsens ordförande berättar hur bygget av Partilles simhall kan komma att påverkas av branden i Oceana.
BILD: ALFRED DIKALOW Marith Hesse (M) kommunstyr­elsens ordförande berättar hur bygget av Partilles simhall kan komma att påverkas av branden i Oceana.
 ?? ?? Mats Nilsson, Partillebo­s vd blev själv vittne till när branden startade i Oceana från bilfärden på E6:an.
Mats Nilsson, Partillebo­s vd blev själv vittne till när branden startade i Oceana från bilfärden på E6:an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden