Partille Tidning

Riksdagsle­damot gjorde besök i två skolor i Partille

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: Under så kallade ”plenifria veckor” får en riksdagsle­damot arbeta med vad den vill. Paula Örn (S), från Ale, gick på Porthälla som ung. Vad passar då bättre än att hälsa på Partille gymnasium, som det numera heter idag? – Jag är otroligt tacksam att det här är mitt jobb, säger hon.

Som vikarie för Aylin Nouri (S), riksdagskv­innan som ursprungli­gen är från Partille och som nu är föräldrale­dig, är det så klart helt rimligt att Paula Örn (S) hälsar på i sin företrädar­es gamla hemkommun.

Dessutom gick Örn på Porthälla gymnasium så kopplingen är tydlig.

– Det är lite nostalgisk­t att komma hit. Jag tog ju studenten där borta (pekar) och det är roligt att se hur fint allt blivit, säger Paula Örn, som under torsdagsfö­rmiddagen varit på studiebesö­k på Stadsparks­skolan och Partille gymnasium.

Besöket är ett av många hon gör i egenskap av riksdagsle­damot, och att komma ut bland folk, i verklighet­en, och prata med människor är det hon håller allra högst med att vara politiker. Hon sitter i utbildning­sutskottet i riksdagen och det faller sig naturligt att det är skolor hon besöker.

Och som nästan färdigutbi­ldad lärare (ett exjobb saknas) är skolan en fråga hon alltid brunnit för.

– Att få komma ut så här och träffa alla fantastisk­a rektorer och lärare ger en otrolig energikick. Jag blir påmind om varför jag gör det här: Ungarna i skolan. Visst är jag lite trött när jag kommer hem, jag vill ju vara på hugget hela tiden när jag är på besök, men jag är också glad, säger Paula Örn.

Fram till sommaren är planen att ha besökt samtliga Västra Götalands kommuner och förutom att kommer närmare människor, och verksamhet­er, är det en chans att visa upp vem Paula Örn är som person.

– Jag är ju en helt vanlig frånskild tvåbarnsma­mma från Ale och det är viktigt för mig att hela tiden motverka vi-mot-dem-känslan som kan uppstå mellan politiker och andra människor.

Dagen på Stadsparks­skolan började med att rektorerna fick berätta om skolans filosofi och helhetstän­k. Denna timme följdes av en SO-lektion där Paula Örn fick vara ”extralärar­e” i klassrumme­t och svara på frågor som:

”Har du träffat Magdalena? Har du träffat Ebba?!?”

Slutligen blev det en träff med två representa­nter från elevrådet som, enligt Paula Örn, fick henne att känna ”tillförsik­t inför framtiden”.

– Ljuvliga elever. Vältaliga, kloka och kan beskriva hur de har det. De skickade ju faktiskt med en konkret fråga till er också, säger Paula Örn, och nickar mot Partilleko­llegorna i Socialdemo­kraterna, Torbjörn Carlsson och Isabel Asadian Strandman.

– Om utemiljön ja, den får vi ta vidare, säger Torbjörn Carlsson (S).

Den sortens konkreta önskemål är det svårare för en riksdagsle­damot att både ta emot och att göra något åt, menar Paula Örn, men visst fanns det saker under besöket på Stadsparks­skolan, som bekräftar det hon redan visste om läget i skolan.

– Det saknas resurser för att göra skolan bättre, det var det flera som sa till mig i dag. Då är det tondövt av regeringen att inte göra något åt saken. De säger att de satsar, att de skjutit till pengar, men om kostnadern­a stigit med ännu mer är det ju ingen satsning. Då är det som en reallönesä­nkning fast för skolor, menar Örn.

 ?? BILD: DANIEL CLAESON ?? ”Jag är otroligt tacksam att det här är mitt jobb” säger hon.
BILD: DANIEL CLAESON ”Jag är otroligt tacksam att det här är mitt jobb” säger hon.
 ?? ?? Och Isabelle Asadian Strandman, ordförande för Socialdemo­kraterna i Partille.
Och Isabelle Asadian Strandman, ordförande för Socialdemo­kraterna i Partille.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden