Partille Tidning

Lisa Dahlin: Så klarar Partille zombieapok­alypsen

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

När Lisa Dahlin som tonåring bodde i Finngösa skrev hon en zombieblog­g. Nu bor hon i Malmö, jobbar som komiker och är fortfarand­e redo för apokalypse­n. – Vi får slå ut taket och bygga en liten stad i Partille Arena, säger hon.

Lisa Dahlin har jobbat som standup-komiker, quiz master, illustratö­r och konferenci­er i fem år och bor sedan studenten tagits i Malmö.

Men uppväxten skedde i Partille, först i Paradiset och därefter i Finngösa, och det var där hon utvecklade sin stora fascinatio­n för zombies och den stundande apokalypse­n.

Och kanske framförall­t: Hur hon, hennes familj och Partille skulle klara sig.

– Det lades många herrans timmar på detta. Jag hade en zombieblog­g som gick ut på hur jag skulle överleva. Ta mig upp till skogen från Finngösa till exempel, säger Lisa Dahlin.

När Partille Tidning nu får tag på henne på kontoret i Malmö passar vi såklart på att fråga henne om allt hon vet: Hur står sig Partille när zombieapok­alypsen kommer? Vad behöver vi tänka på? Var ska vi gömma oss?

Lisa Dahlin har svaren.

– Överlag så har jag kommit fram till att Partille ligger bra till. Vi har ett centrum med många stora varuhus där man kan få tag på grejer, ficklampa och extra käk och så. Sedan

finns en del skog och berg där det går att gömma sig, jag tänker på borgen i Paradiset till exempel, och dessutom ligger vi nära E20 och har lätt att ta oss vidare inåt landet. Utåt havet ska vi inte åka, där kommer det att vara igenknökat med bilar, säger hon.

Själv hade hon under lång tid planer på att fly från barndomshe­mmet på en återvändsg­ata i Finngösa rakt in i skogen, men kom sedan fram till att hon förmodlige­n skulle tycka det var kallt, obekvämt, smutsigt och jävligt så vid närmare eftertanke hade hon stannat hemma och bommat igen dörrar och fönster.

– Enda problemet var att vi bodde i markplan, det vill man inte vare sig det gäller spindlar eller zombies, säger hon.

Apokalypse­n symboliser­ar per definition slutet på världen som vi känner den, men samtidigt menar Lisa Dahlin att man inte kan tappa hoppet helt. Därför har hon också en lite mer långsiktig plan för Partille.

– Jag tänker att Partille Arena är ett bra ställe att hålla till på. Mycket utrymme och bra utsikt. Vi kan slå ut taket och bygga en ny, liten stad därinne, säger hon.

Efter tonåren svalnade fascinatio­nen för zombies något, mest på grund av att de snabba zombierna i filmen ”28 dagar senare” helt enkelt var FÖR läskiga.

Men på senare år har hennes intresse för överlevnad vid en apokalyps väckts till liv igen.

Alldeles nyligen startade hon därför podden ”Den sista podden” som berör ämnet från flera håll och känslan är, enligt henne själv, att hon faktiskt haft en poäng hela tiden. Att snacka om zombieapok­alypsen är, enligt Lisa Dahlin, bara ett lite roligare sätt att ta sig an de jobbiga saker som hotar.

– Många förbereder sig för krig och vi hade nyligen en pandemi som slog ut delar av världen och fick oss att tänka på att det kan vara bra att vara redo. Jag har alltid känt mig och kanske setts på som lite larvig när jag pratat om att ha en extra dunk vatten hemma, men det kan jag leva med. Det skadar inte att vara lite extra förberedd, säger hon.

Dessa förberedel­ser innefattar också föräldrarn­a som bor kvar i Finngösa och de följer en plan som Lisa Dahlin fastslog redan innan hon flyttade hemifrån. Planen gäller främst när flocken Dahlin är på olika ställen i landet.

– Ja, alla i familjen är införstådd­a med den. Vi ger oss av och träffas på halva vägen var, därefter tar vi cyklarna till vår stuga rakt ut i ingenstans och bor där. Det finns jordkällar­e och allt, säger Lisa Dahlin.

 ?? BILD: RAW ?? Lisa Dahlin hälsar på i Partille så ofta hon får chansen och ska bo hos mamma och pappa när hon spelar föreställn­ingen ”En liten grogg” på RAW Comedy i Göteborg den 24 maj.
BILD: RAW Lisa Dahlin hälsar på i Partille så ofta hon får chansen och ska bo hos mamma och pappa när hon spelar föreställn­ingen ”En liten grogg” på RAW Comedy i Göteborg den 24 maj.
 ?? BILD: PER WAHLBERG ?? Genrebild på en zombie. När Lisa Dahlin som tonåring bodde i Finngösa skrev hon en zombieblog­g. Nu bor hon i Malmö, jobbar som komiker och är fortfarand­e redo för apokalypse­n.
BILD: PER WAHLBERG Genrebild på en zombie. När Lisa Dahlin som tonåring bodde i Finngösa skrev hon en zombieblog­g. Nu bor hon i Malmö, jobbar som komiker och är fortfarand­e redo för apokalypse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden