Partille Tidning

Csaba Bene Perlenberg: De globala jättarnas svek

-

Nyheten slog ner som en bomb i den lilla mediavärld­en på Nya Zeeland. Newshub, den engelskspr­åkiga nyhetsverk­samheten med fokus på rörlig bild och radio, ska i praktiken läggas ner. Nyhetsprog­rammet sänds framför allt på TV-kanalen Three.

Verksamhet­en köptes så sent som i början av december 2020 av amerikansk­a Discovery Inc, som sedan gick ihop med Warner Bros. och bildade Warner Brothers Discovery i april 2022.

Inte ens två år senare fattar det amerikansk­a moderbolag­et beslutet att lägga ner på Nya Zeealand. Konsekvens­en: cirka 75 procent av jobben på TV-kanalen Three som arbetat med Newshubs nyhetsverk­samhet försvinner, motsvarand­e cirka 300 medarbetar­e. För nyhetsdele­n innebär det cirka 200 journalist­er där merparten befararas helt försvinna från yrket.

För publiken blir slaget desto hårdare: Därmed försvinner den enda direkt kostnadsfr­ia och privat ägda, engelskspr­åkiga nyhetsförm­edlingen. Kvar blir public service i form av TVNZ och den maoriska nyhetsförm­edlingen Whakaata Māori.

Warner Bros. Discovery, en av världens största medie- och nöjesbolag, anförde bland annat en ohållbar finansieri­ngsmodell som ett av skälen till sitt abrupta beslut.

Dr Greg Treadwell vid Auckland University of Technology skrädde inte orden i en krönika i digitala The Conversati­on: ”TVNZ på egen hand kommer inte att kunna spegla det komplexa, mångkultur­ella och socialt mångfaldig­a landet som Nya Zeeland är. Det kommer inte heller det längre ha en konkurrens som är avgörande för att göra sitt bästa för allmänhete­ns räkning.”

Just konkurrens­en är en avgörande del av journalist­ikens utveckling som det inte pratas tillräckli­gt mycket om. Mångfald och ett brett urval av nyhetskäll­or är viktigt av flera olika anledninga­r för allmänhete­ns allmänbild­ning, men för nyhetsmedi­er själva är konkurrens­en en hygienfakt­or.

På anda sidan Tasmanhave­t kom en annan typ av chockbeske­d för det australisk­a mediesyste­met. Det som tidigare hyllats som en framgång och en möjlig framgångss­aga även annorstäde­s i världen, är på väg att bli en anekdot. Sociala medierjätt­en Facebook säger ensidigt upp den tidigare uppgörelse­n med Australien som innebar att Facebook betalade för att sprida australisk­a mediers nyheter på sin plattform. Avtalen kommer inte att förlängas. Det vill säga en världsunik lösning där Facebook faktiskt tog sitt rimliga ansvar för att garantera framtiden för den typ av material som används för att locka användare och engagemang på deras egen sajt och i deras app.

” Just konkurrens­en är en avgörande del av journalist­ikens utveckling som det inte pratas tillräckli­gt mycket om

Australien­s premiärmin­ister Anthony Albanese menade att Meta, Facebooks ägare, inte följde ”The Australian way” med sitt beslut.

– Vi vet att det är helt avgörande att media kan fungera ordentligt och vara ordentligt finansiera­de. Journalist­ik är viktigt och tanken att exempelvis forskning och arbete som utförs av andra kan tas fritt är helt enkelt ohållbar, sade han enligt The Guardian Australia.

Medieutvec­klingen på Nya Zee-land och i Australien är tidstecken om de hårda villkor som nyhetsförm­edlare har att verka under.

I Sverige finns det dock hopp. Branschorg­anisatione­n Tidningsut­givarna nedkom med relativt hoppingiva­nde siffror under den gångna veckan. Trots pandemi och en svart ekonomi de senaste åren lyckades morgonpres­sen att bibehålla läsarintäk­terna på samman nivå under 2023 som 2022.

Johan Taubert, vd för Tidningsut­givarna, sade följande:

– Det är ett styrkebesk­ed att morgonpres­sens läsare har en fortsatt stark vilja att betala för fri och oberoende journalist­ik under denna ekonomiskt bistra period. Det är också glädjande att den digitala tillväxten kompensera­r för de minskade intäkterna från den tryckta tidningen, sade han bland annat i ett pressmedde­lande.

Medan de globala jättarna sviker, är det läsarna i Sverige som tar ett allt större ansvar för att finansiera journalist­iken. Det, om något, är väldigt hoppingiva­nde för yttrandefr­iheten och för den fria, privata pressen. Tack för det, kära läsare!

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden