Partille Tidning

Partillebo AB glömde meddela förorening – får böta 25 000

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: När inspektion gjordes av Partillebo­s skolfastig­het i Lexby hittades förorening­ar i marken. Trots detta dröjde det ett år innan miljöförva­ltningen fick veta detta. Miljöbrott, säger Åklagarmyn­digheten, och dömer Partillebo AB till företagsbö­ter på 25 000 kronor.

– En ren miss som inte ska hända igen, säger Mats Nilsson, vd.

I mars 2022 fick den externa konsulten COWI i uppdrag av det kommunala bostadsbol­aget Partillebo att göra en miljötekni­sk undersökni­ng av en del av byggnaden på tomt Lexby 1:117. Den tomt där Nygårdens förskola håller på att byggas, något Partille Tidning tidigare rapportera­t om.

I resultatet från undersökni­ngen framgår att det förekom ”förorening­ar på fastighete­n som kan utgöra risk för människa och miljö”, något som Partillebo AB, enligt lag, är skyldiga att skyndsamt meddela kommunens tillsynsen­het på miljöförva­ltningen.

Men enligt det strafförel­äggande, som nu kommer från Åklagarmyn­dighetens riksenhet för Miljö- och arbetsmilj­ömål, dröjde den nästan ett år, till februari 2023, innan Partillebo AB rapportera­de om förorening­en.

Bolaget döms därför till 25 000 kronor i företagsbö­ter.

”Partillebo AB har därigenom av oaktsamhet brustit i skyldighet­en att genast underrätta tillsynsmy­ndigheten om upptäckt förorening. Oaktsamhet­en har bestått i att det har brustit i bolagets kontroll- och tillsynsru­tiner. Näringsidk­aren har inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligh­eten”, skriver Åklagarmyn­digheten i strafförel­äggandet.

Partillebo­s vd Mats Nilsson har koll på ärendet och reaktionen på miljöbrott­et som begåtts är helt enkelt att bara betala böterna och se till att det inte inträffar igen.

– Vi vet att vi gjort fel och att förorening­ar ska rapportera­s in skyndsamt, men i detta fall brast det. Nu ser vi till att stärka rutinerna så att det inte händer igen, säger han.

Det var under bygglovspr­ocessen för Nygårdsväg­ens förskola som det uppdagades att miljöförva­ltningen inte fått in uppgifter om förorening­en tidigare, men enligt Mats Nilsson har det inte påverkat bygget av förskolan.

– Nej, det har inte försenats och det är inte heller några förorening­ar i marken längre. Det var aldrig något snack om att vi inte skulle ta hand om de förorening­ar vi hittade så det är gjort sedan länge, menar han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden