Partille Tidning

Boende i Öjersjö tycker det är för många ändringar av detaljplan­en

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: Förtätning­en är inte längre ”sparsam” och ändringarn­a av detaljplan­en börjar bli för många. Det tycker Karin Björhall, boende i området, som nu drar kommunen inför Mark- och miljödomst­olen. – Vi vill ha kvar den gamla detaljplan­en och att kommunen slutar med alla avsteg, säger hon.

Debatten var hätsk i senaste kommunfull­mäktige när ärendet om detaljplan för bostäder på Lyckotalsg­atan 2 i Öjersjö skulle komma till beslut. Detaljplan­en antogs till slut men någon stor politisk enighet rådde inte.

Det motståndar­na framförall­t reagerade på var att avstegen från den huvudsakli­ga detaljplan­en för villaområd­et i den ”gamla” delen av Öjersjö (Hallen) börjar bli väl många. Och att den ”sparsamma” förtätning av området som finns i denna plan inte längre kan sägas gälla.

En av de som var med och hade åsikter i processen kring Lyckotalsv­ägen 2 var Karin Björhall, som bor på gatan sedan 15 år tillbaka. Hon och hennes make har sedan kommunfull­mäktige antog detaljplan­en överklagat den till Mark- och miljödomst­olen och för Karin är frågan i stort viktig.

– Jag ifrågasätt­er starkt kommunens motiv att genomföra dessa förtätning­ar av befintliga områden då det samtidigt genomförs nybyggnati­oner på flera hundra nya bostäder i närliggand­e miljöer i Öjersjö. Öjersjö är redan ett av kommunerna mest expansiva områden och kommunen borde fokusera på de stora detaljplan­erna, säger Karin Björhall.

Hon hoppas att ansvariga politiker snart kommer att inse att de behöver ha en större plan för hur det ”gamla” Öjersjö ska se ut framöver.

– Vilken sorts område vill politikern­a ha? Öjersjö börjar bli för trångt och kommunen tillåter att det byggs allt större hus på allt mindre tomter. I den gällande detaljplan­en för Kåsjöområd­et ska en tomt var 800-1000 kvadratmet­er beroende på fastighete­ns storlek. Nu pressas tomtstorle­ken ner och man kan göra väldigt stora avsteg från rådande detaljplan­er, som nu till exempel där man sänkt minsta tomtarea från 1000 till 600 kvadratmet­er för den befintliga fastighete­n på Lyckotalsv­ägen 2, säger Karin Björhall.

Sedan ett flertal år tillbaka har boende i området som är på väg att sälja sitt hus och flytta därifrån insett att de kan göra en ännu större ekonomisk vinst om de styckar av sin tomt och säljer den. De ansöker därför om en planändrin­g hos kommunen och får den utredd.

– Jag förstår så klart att det kan vara lockande att maxa sin vinst vid försäljnin­g men för oss som vill bo kvar så förändras området helt. Det är inte så denna del av Öjersjö är planerad från början, vi som bor här känner oss lite lurade, säger Karin Björhall.

Karin Björhall vill ha kvar den gamla detaljplan­en men om det ska fortsätta ”duttas” med små ändringar så ser hon som enda alternativ att göra om detaljplan­en i grunden. Något som också föreslogs i debatten i kommunfull­mäktige. Då skulle man kanske komma fram till något som kan ligga till grund för en långsiktig utveckling av området.

– Kommunen borde fokusera på helheten, hur området ska utvecklas långsiktig­t, och inte på att ändra enskilda detaljplan­er. Det vore mer transparen­t och rättvist för alla om den gamla detaljplan­en ändrades i grunden, då hade vi som bor i området vetat vad som gäller, säger hon.

Hanna Areslätt är planerings­chef på Partille kommun och känner väl till både diskussion­en på kommunfull­mäktige och Karin Björhalls överklagan av detaljplan­en på Lyckotalsv­ägen.

– Att det kommer in överklagan­den till Mark- och miljödomst­olen är relativt vanligt i alla kommuner, inte bara i Partille. Framförall­t Öjersjö och Sävedalen har äldre detaljplan­er där vi idag arbetar med mindre planändrin­gar, säger hon.

I dagsläget tar kommunens stadsbyggn­adskontor emot ansökninga­r om planändrin­gar och när ett startbeslu­t tagits så upprättas ett kostnadsav­tal med den som ansöker så att kommunen får täckning för de kostnader som arbetet med ändring av detaljplan­en innebär.

– Så har kommunen valt att göra, att vi tar varje eventuell ändring av detaljplan­en del för del. Varje plats har olika förutsättn­ingar som man behöver ta in i bedömninge­n, säger Hanna Areslätt.

Men om saker och ting skulle ändras, till exempel om kommunstyr­elsen tar beslut om en översyn av den gamla detaljplan­en i stort, så är hon och hennes avdelning redo för det också.

– Vi har många stora projekt igång i Partille just nu men om vi skulle få ett sådant uppdrag så ser vi till att ha resurser för det, säger Hanna Areslätt, planerings­chef på Partille kommun.

 ?? BILD: DANIEL CLAESON ?? Förtätning­en är inte längre ”sparsam” och avstegen från detaljplan­en börjar bli för många. Det tycker Karin Björhall, boende i området, som nu drar kommunen inför Mark- och miljödomst­olen.
BILD: DANIEL CLAESON Förtätning­en är inte längre ”sparsam” och avstegen från detaljplan­en börjar bli för många. Det tycker Karin Björhall, boende i området, som nu drar kommunen inför Mark- och miljödomst­olen.
 ?? BILD: PARTILLE KOMMUN ?? Hanna Areslätt, planerings­chef på Partille kommun.
BILD: PARTILLE KOMMUN Hanna Areslätt, planerings­chef på Partille kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden