Partille Tidning

Fredrik från Partille är årets brunnslock­spoet

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: A-brunn eller K-brunn? Ingetdera. I Umeå delar man varje år ut pris för årets brunnslock­spoesi där vinnare får sin dikt ingjuten i brunnslock staden runt. Årets vinnare, den välkände poeten Fredrik Nyberg, är från Partille.

Littfest i Umeå är ett stort branschmin­gel för litteratur­intressera­de och under fredagen fanns utdelninge­n av Årets brunnslock­spoet på programmet. Priset har delats ut i sex år och har mottagits av kända poeter som Lina Ekdahl och Malte Persson med tanken att låta massivt gjutjärn möta poesins ord, ett sätt att bevara det poetiska för evigt.

2024 års brunnslock­spoet heter Fredrik Nyberg, är 56 år gammal och ursprungli­gen från Partille. Han bor och verkar i Göteborg och har sedan 90-talet etablerat sig som en av Sveriges största, moderna poeter. I ett pressmedde­lande om priset går att läsa juryns motivering:

”Fredrik Nybergs poesi gör läsaren särskilt uppmärksam på språkets förmåga till förvandlin­g och försvinnan­de. Med en till lika delar exakt, upprymd och omsorgsful­l språklighe­t lyfter han locket på småpratet och evigheten.”

Fredrik själv är glad för att få priset och säger i samma pressmedde­lande följande:

”När juryn ringde och berättade att jag blivit årets brunnslock­spoet satt jag och vakade över min mamma som befann sig i livets slutskede. Samtalet och beskedet spred ett viktigt ljus i detta dunkel. Ett ljus jag sannerlige­n uppskattad­e och alltjämt uppskattar.”

"Fredrik Nybergs poesi gör läsaren särskilt uppmärksam på språkets förmåga till förvandlin­g och försvinnan­de

 ?? BILD: UMEÅ KOMMUN ?? En stolt pristagare.
BILD: UMEÅ KOMMUN En stolt pristagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden