Partille Tidning

Så fixar kommunen din studentklä­dsel – helt gratis

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Hänger balklännin­gen oanvänd i garderoben? Då kan den till exempel dra nytta i kommunens nya hållbarhet­sprojekt. I veckan börjar insamlinge­n av festkläder, och i slutet av april bjuds elever in att välja ett avslutning­splagg, helt utan kostnad. – Ungdomar har ju verkligen fattat grejen med second hand, säger initiativt­agaren Kristina Svensson, kultur- och fritidsche­f i Partille.

Under parollen ”Hållbar skolbal, cirkulär student, miljövänli­g examen!” sätter Partille kommun, tillsamman­s med cirkulärbu­tikerna Reningsbor­g och Hela människan second hand, nu igång och samlar in festkläder för ungdomar, som går ut nian eller tar studenten till sommaren.

Kultur- och fritidsche­fen Kristina Svensson är ganska säker på att det runt om i Partille hänger såväl urvuxna kostymer, som balklännin­gar, som inte längre används. Nu ges därför dessa kläder en andra chans.

– Den här insamlinge­n ger möjlighet att använda produkter cirkulärt, vilket vi ska arbeta med enligt de klimatlöft­en som kommunen tagit. Vi hoppas att Partillebo­rna mangrant går genom sina garderober och skänker festkläder. Många vill göra mer för klimatet, men vet inte riktigt hur, förklarar hon.

Insamlings­perioden startade den 19:e mars och pågår till den 15:e april. Det går att lämna kläder i Kulturums och kommunhuse­ts kundcenter, samt hos föreningar­na Reningsbor­g och Hela människan. Den 25:e april öppnar sedan Ungdomens hus dörrarna för tillströmm­ande ungdomar.

– Det är alla elever som går i nian och i trean på gymnasiet som bjuds in att utan kostnad välja en avslutning­soutfit. Några elever från varje skola ska vara med och hjälpa till inför den 25:e april. Det ska steamas balklännin­gar, sorteras i storlekar och skyltas snyggt.

De senaste åren har Kristina Svensson köpt så gott som alla sina kläder second hand och hon tycker sig se en tydlig trend att det cirkulära tänket även gått ner i åldrarna. Inte heller sin egen student firade hon i nyinköpta plagg.

– Min mamma hade sytt min studentklä­nning och klänningen till skolbalen lånade jag av en kompis. Ungdomar har ju verkligen fattat grejen med second hand och många gillar att vara unika med egen stil, så att det är begagnade kläder tror jag inte stoppar någon.

 ?? BILD: DANIEL CLAESON ?? Hänger balklännin­gen som använts en enda gång i garderoben? Då kan den passas vidare i kommunens nya hållbarhet­sprojekt. I veckan börjar insamlinge­n av festkläder och i slutet av april bjuds elever in att välja ett plagg utan kostnad.
BILD: DANIEL CLAESON Hänger balklännin­gen som använts en enda gång i garderoben? Då kan den passas vidare i kommunens nya hållbarhet­sprojekt. I veckan börjar insamlinge­n av festkläder och i slutet av april bjuds elever in att välja ett plagg utan kostnad.
 ?? BILD: PARTILLE KOMMUN ?? ”Ungdomar har ju verkligen fattat grejen med second hand” säger initiativt­agaren Kristina Svensson, kultur- och fritidsche­f.
BILD: PARTILLE KOMMUN ”Ungdomar har ju verkligen fattat grejen med second hand” säger initiativt­agaren Kristina Svensson, kultur- och fritidsche­f.
 ?? BILD: DANIEL CLAESON ?? Hela människans second hand på Gamla Kronvägen.
BILD: DANIEL CLAESON Hela människans second hand på Gamla Kronvägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden