Partille Tidning

Öjersjö får nytt LSS- och korttidshe­m – så ska de se ut

- Sara Höglund sara.hoglund@partilleti­dning.se

Partille: Det är brist på både LSS- och korttidsbo­enden i Partille, därför arbetas det nu för fullt för att två nya bostadshus ska kunna ta plats i ett naturområd­e intill Nya Öjersjöväg­en. Fredrik Lund är projektled­are för samtliga byggen hos Partillebo. – Allt ska anpassas för att harmoniera med omgivninge­n, säger han.

För två år sedan invigdes två nya LSS-boenden i Öjersjö – Öjersjöväg­en och Öjersjö Hill. Nu är det dags för ytterligar­e ett att byggas i Hägnekreke­n i Partilles mest expansiva stadsdel.

Bredvid ska även ett korttidsbo­ende och nya Öjersjö Brunns förskola ta plats.

– LSS-boenden är prioritera­de, det saknas platser i kommunen, säger Fredrik Lund som är projektled­are för både det nya LSS-boendet, korttidsbo­endet och den nya förskolan.

Bygglovet för LSS-boendet, som ska heta ”Brunnsänge­n”, är godkänt och väntar nu på att vinna laga kraft. Om några veckor ska Partillebo inleda upphandlin­gen.

Vad prislappen landar på i slutändan vet man därför ännu inte, men enligt Mattias Olsson Ruppel, vård- och omsorgsnäm­ndens ordförande är budgeten på 42 miljoner kronor.

Det nya korttidshe­mmet är inkluderat i samma upphandlin­g, och har även projektera­ts gemensamt med LSS-bostaden. Den preliminär­a kostnaden för det är i dagsläget 34 miljoner kronor, inklusive kostnaden för att förvärva marken.

– Vi arbetar med LSS-bostaden och korttidshe­mmet som ett projekt. Bygglovet för korttidshe­mmet ska vara klart om ett par veckor, så vi hoppas att vi kan ha spaden i marken redan i september eller början på oktober, säger Fredrik Lund.

– Men man vet aldrig hur det kan bli beroende på överklagan. Då kanske vi kan börja bygga det ena men måste vänta med det andra.

Så fort LSS-bostaden och korttidshe­mmet står klart är planen att den nya Öjersjö Brunns förskola ska byggas intill. Under byggtiden kommer Öjersjös förskolepa­viljonger ha verksamhet på tomten intill, och på sikt är förhoppnin­gen att korttidshe­mmet och förskolan ska kunna dela på den naturinspi­rerade utegården som redan byggts på platsen.

– Vi har tänkt att det ska vara ett visst samutnyttj­ande där.

Första steget i bygget blir att ta ner en del av skogen för att göra plats för byggnader och tomtmark.

I arbetet med att ta fram hur de nya bostäderna ska se ut har projektgru­ppen utgått från hur omgivande bebyggelse ter sig. Men Fredrik Lund är snabb med att betona att Partillebo­s gröna områdeskon­tor intill inte kommer att inspirera fasaderna på de nya husen.

– Det kommer inte matcha det huset, säger han. Allt ska anpassas för att harmoniera med omgivninge­n. Fasaderna har vi tänkt ska vara beiga och ljusbruna.

Bygget planeras alltså att inledas redan till hösten, om allt går enligt plan. När husen väl står klara kommer bygget av den nya förskolan att inledas, vilket Partille Tidning tidigare rapportera­t om.

När det nya korttidshe­mmet väl står klart är kommunens plan att det ska ersätta nuvarande tillfällig­a lokaler för barn och unga med korttidsvi­stelse eller tillsyn.

– Korttidshe­mmet kommer att ersätta de lokalerna. Planen är att vi ska undersöka om en del av de lokaler som frigörs är möjliga att planera och bygga om för ett barnboende. Det är liksom en flyttkedja vi behöver lösa. Men då behöver vi först ett nytt korttidshe­m för att sätta i gång det, säger Mattias Olsson Ruppel.

 ?? BILD: SARA HÖGLUND ?? Bygglovsha­ndlingarna har precis skickats in, och om inga överklagan­den inkommer kan byggena dra igång så snart upphandlin­gen är klar.
BILD: SARA HÖGLUND Bygglovsha­ndlingarna har precis skickats in, och om inga överklagan­den inkommer kan byggena dra igång så snart upphandlin­gen är klar.
 ?? BILD: SARA HÖGLUND ?? Fredrik Lund är Partillebo­s projektled­are för bygget av både LSS-boendet, korttidshe­mmet och den nya förskolan i Öjersjö.
BILD: SARA HÖGLUND Fredrik Lund är Partillebo­s projektled­are för bygget av både LSS-boendet, korttidshe­mmet och den nya förskolan i Öjersjö.
 ?? BILD: PARTILLEBO/ KAMINSKY ARKITEKTUR ?? Så här ska korttidshe­mmet se ur, som byggs mittemella­n LSS-boendet och den kommande nya förskolan.
BILD: PARTILLEBO/ KAMINSKY ARKITEKTUR Så här ska korttidshe­mmet se ur, som byggs mittemella­n LSS-boendet och den kommande nya förskolan.
 ?? BILD: PARTILLEBO / KAMINSKY ARKITEKTUR ?? Så här har Kaminsky Arkitektur och Partillebo visualiser­at att LSS-boendet kan komma att se ut.
BILD: PARTILLEBO / KAMINSKY ARKITEKTUR Så här har Kaminsky Arkitektur och Partillebo visualiser­at att LSS-boendet kan komma att se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden