Partille Tidning

Premiär för kinesisk teater i Partille

- Elin Lans elin.lans@partilleti­dning.se

Partille: Det blev succé bland barnen när det var premiär för kinesisk teater på Kulturum under onsdagen. Efter föreställn­ingen fick barnen själva testa på några av rörelserna. – Jag är glad att föreställn­ingen fungerade så bra ihop med barnen trots att det är mer långsamma rörelser, säger arrangören Anna Foster.

Under onsdagen tog påsklovsak­tivitetern­a ny riktning på Kulturum när de bjöd in barnen till premiären av traditione­ll kinesisk teaterkons­t. Dagen inleddes med teaterföre­ställninge­n Apkungen och fortsatte sedan med en workshop där barnen fick prova på några av de konster som var med i föreställn­ingen.

Apkungen bygger på en gammal myt från Kina och Indien där apan föddes ur en magisk sten. Under föreställn­ingens gång fick publiken följa med på en saga där gudalika Apkungen prövades på både mod och styrka när han tvingades möta sina rädslor. Det blev en färgstark show som fylldes av akrobatik och musik.

Teatern framfördes av Jonatan Ed och Timothy Pilotti som båda kommer ifrån Långsjö Teater i Gnesta. Rörelsemön­stret i teatern kommer från den traditione­lla teaterkons­ten jing-ju. Musiken har Jonatan Ed själv komponerat.

– Min inspiratio­n till musiken kommer både från traditione­ll kinesisk teatermusi­k och min egna musik, säger Jonatan Ed.

De båda är nöjda med dagens föreställn­ing och berättar att de har uppträtt med föreställn­ingen över 100 gånger.

– Det var jättekul att uppträda. Vi brukar annars uppträda på scener där vi är mycket närmare publiken men vi fick bra kontakt med publiken ändå. De gav ett fint mottagande, säger Timothy Pilotti.

Efter föreställn­ingen bjöds barnen in till en workshop där de fick testa några av de steg som visades under showen. Systrarna Turi och Hedda som tidigare under dagen såg teatern, fick under workshopen bland annat testa på kinesiska gångstilar och höga sparkar.

– Teatern var roligast att se.

Men det var också roligt att gå de där små stegen, säger Hedda.

 ?? BILDER: ELIN LANS ?? Jonatan Ed komponerad­e musiken och Timothy Pilotti spelade Apkungen.
BILDER: ELIN LANS Jonatan Ed komponerad­e musiken och Timothy Pilotti spelade Apkungen.
 ?? ?? Musiken till föreställn­ingen komponerad­es och framfördes av Jonatan Ed från Långsjö Teater.
Musiken till föreställn­ingen komponerad­es och framfördes av Jonatan Ed från Långsjö Teater.
 ?? ?? Systrarna Hedda och Turi har haft en rolig dag på Kulturum.
Systrarna Hedda och Turi har haft en rolig dag på Kulturum.
 ?? ?? Timothy Pilotti lärde ut olika kinesiska gångstilar.
Timothy Pilotti lärde ut olika kinesiska gångstilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden