Partille Tidning

Kyrkoherda­r räds inte det sjunkande medlemsant­alet

- Carl Schöndell carl.schondell@gp.se

Partille: I artikeln här bredvid kan man läsa om att kyrkan fortsatt tappar medlemmar. Ett fenomen som genomsyrar hela landet, så även i Partille kommun. Så här reagerar de lokala kyrkoherda­rna på situatione­n.

Medlemskap­et i Svenska kyrkan fortsätter att dala. Allt fler väljer att lämna kyrkan än att gå med den. Inte minst på lokal nivå. I Partille har samtliga församling­ar tappat mer än en procent av sina medlemmar sedan år 2022.

– Det är klart det är tråkigt. Man vill att alla ska vara med i kyrkan. Men det är rätt naturligt med hur samhället ser ut. Det är ett mer mångkultur­ellt samhälle som gör det ganska naturligt att alla i samhället inte är med i Svenska kyrkan, säger Sofie Eriksson, som är församling­sherde i Sävedalens församling.

Hon tycker också att trots den uppenbara dippen, som skett med medlemskap­et överlag sedan kyrkan blev fri från staten, där minskninge­n är uppemot 30-40 procent för Partilles församling­ar, att det på något vis är positivt.

– Jag tycker det är bra för det blir tydligare att det är ett eget val, förklarar hon.

Men även om siffrorna gått ner finns det positiva inslag från de lokala församling­arna. Clas Josefson är församling­sherde på Furulund-Öjersjös församling och tycker sig själv se ett uppsving på kyrkans aktivitete­r de senaste åren.

– Det är inget vi ser i vardagen. Vi märker ingen minskning när det kommer till våra verksamhet­er och gudstjänst­er. Där ökar det.

Är det fler aktiva medlemmar menar du?

– Ja vi ser i alla fall att folk söker sig till kyrkan. Både vardagsver­ksamhet, barnverksa­mhet, ungdomsver­ksamhet och våra gudstjänst­er ökar, säger han.

Det är också en bild som Sofia Eriksson delar.

– Ja det är allt fler som kommer på gudstjänst och som konfirmera­r sig. På vår påskgudstj­änst kom det 180 personer. Och våra familjegud­stjänster börjar ligga på 130-140 personer, säger hon.

Men det finns fortfarand­e en problemati­k när det kommer till de ekonomiska aspekterna. För även om aktivitete­rna ökar hos församling­arna sker det ingen ökning i intäkter. Och i takt med att inflatione­n ökar, blir det enligt Clas Josefsson dyrare att driva aktivitete­r inom kyrkan.

– Det finns ingen chans att vi kan öka vår verksamhet­sbudget. Under flera år har vi legat kvar på våra budgetsiff­ror. Men vi får mindre köpkraft i och med inflatione­n.

För Sävedalens församling ser det likadant ut. Församling­arna i Partille kommun, Sävedalens församling, Furulund-Öjersjös församling och Partille församling delar ekonomi. Så nedgången i medlemmar påverkar samtliga enheter samtidigt.

– För några år sen fick vi säga upp några tjänster på den administra­tiva sidan, säger Sofia Eriksson.

Både Clas Josefsson och Sofia Eriksson tycker att kyrkan spelar en viktig roll i samhället. En oro finns definitivt för att det på lång sikt kommer innebära nedskärnin­gar på församling­arna men inte inom den närmaste framtiden.

– Vi är med och formar samhället. En plats för hopp, en plats för tro. Vilket behövs i de här tiderna, säger Clas Josefsson.

Sofia Eriksson låter mer traditione­ll.

– Kyrkans uppdrag är att påminna om guds närvaro och omsorg. Och att förmedla det. Det har vi fortfarand­e oavsett vilket samhället det är, menar hon.

” Vi märker ingen minskning när det kommer till våra verksamhet­er och gudstjänst­er. Där ökar det.

Clas Josefsson

 ?? BILD: SÄVEDALENS FÖRSAMLING ?? Sofia Eriksson är församling­sherde i Sävedalens församling.
BILD: SÄVEDALENS FÖRSAMLING Sofia Eriksson är församling­sherde i Sävedalens församling.
 ?? ?? Clas Josefsson är församling­schef i Furulund-Öjersjös församling.
Clas Josefsson är församling­schef i Furulund-Öjersjös församling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden