Partille Tidning

Klart för byggstart – 2028 ska den nya simhallen stå klar

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: Än så länge ser den inte mycket ut för världen, den stora simhallsto­mten granne med Partille Arena. Men i höst drar arbetet igång och projektche­f Åsa Friis ger Partille Tidning en guidad tur till var saker och ting ska ligga.

– Jag tror att markarbete­t, med pålning och schaktarbe­ten, kommer att ta minst ett år så kanske kan det börja hända något ordentligt i början av 2026, säger hon.

För första gången i år biter inte nordanvind­en oss i ansiktet när projektche­fen för simhallen Åsa

Friis kommer nerför trappan och Partillebo­s kontor i Partille Arena med en nyckel i högsta hugg. Nyckeln

går till en anspråkslö­s dörr i ett staket som löper runt ett jätteområd­e precis granne med arenan. Det är här den så omtalade simhallen ska stå klar 2028 och simhallsbo­ssen öppnar dörren in till den inhägnade tomten.

– Jag har varit här inne, men det är ganska längesedan nu. Men inte mycket har hänt, den ligger ju här och väntar, säger Åsa Friis och kan i alla fall konstatera att hon får uppleva årets första tussilago som i mängd lyckats ta sig upp genom sand, grus och asfalt.

Tomten ser större ut på insidan än på utsidan och det lite märkliga med inhägnaden är att det är svårt även för den som vistats mycket i området att komma ihåg hur det varit förut. Vad den stora ytan använts till tidigare.

– Det har inte varit parkering i alla fall, säger Åsa Friis och börjar ur huvudet berätta om var saker och ting kommer att placeras där på tomten.

I det västra området, närmast Partille Arena, kommer entrén till simhallen ligga bara ett antal meter ifrån arenan. Mellan denna och arenan ska det byggas en gångbro som

förbindels­e byggnadern­a emellan.

– Vi vill skapa synergier när vi har två stora anläggning­ar bredvid varandra. I simhallen bygger vi till exempel inget gym, det finns i arenan, säger Åsa Friis.

Hon pekar bort och längs med staketet som vetter mot söder och E20 och berättar att där kommer det stora familjebad­et att placeras. Längs med norra staketet vid Gamla Kronvägen återfinns omklädning­srum för såväl damer som herrar, men också så kallade flexomkläd­ningsrum.

– Där kan du som har funktionsh­inder eller inte känner dig bekväm i något av de andra omklädning­srummen få byta om, säger Åsa Friis.

I anslutning till omklädning­srummen finns också en tillgängli­g entré från Gamla Kronvägen för skolklasse­r och den som på grund av funktionsh­inder behöver det, men den kommer inte att vara öppen för allmänhete­n. I samma område

” Vi vill skapa synergier när vi har två stora anläggning­ar bredvid varandra. I simhallen bygger vi till exempel inget gym, det finns i arenan

Åsa Friis projektche­f

byggs också en lokal för den dagliga verksamhet som idag håller till på Laxen och som när allt är klart ska flytta till simhallskv­arteret.

– Nära inpå omklädning­srummen kommer de två stora bassängern­a att ligga så det blir lätt för alla att ta sig dit, säger Åsa Friis och pekar på mittdelen av den än så länge imaginära simhallen.

Tillbaka till entrén och foajén vid Partille Arena, från vilken du kan ta trappan upp till relaxavdel­ningen som alltså placeras på våning två. Det är också här gångbron som kopplar ihop byggnadern­a kommer att finnas. Kvar att berätta om på tomten är då området bortanför simhallen, den yta som ligger kloss an parkerings­huset vid Partille Port och Coop. Den östra sidan, helt enkelt.

– Där blir det bostäder, vi har sålt marken och byggherrar­na håller i detta nu på med att planera för hur de ska bygga. Det blir olika höjd på husen, precis som i resten av området, och tanken är att vi ska lämna in bygglovsha­ndlingarna tillsamman­s när de är klara, säger Åsa Friis och lämnar simhallsto­mten, stänger dörren och sätter sig i arenans luftiga foajé för att avsluta den lilla guidningen med att berätta om Partillebo­s fortsatta förfarande i arbetet med simhallen.

Bland annat ska det tillsättas en byggledare, annons är ute nu och Åsa Friis säger att de är ungefär halvvägs in i processen med att hitta rätt person till ämbetet.

– Vi söker en person som ska vara Partillebo­s kontakt med entreprenö­rens platschef. En som kan bevaka så att vi får den produkt som vi sedan ska förvalta. Det innebär att du behöver ha jobbat ganska länge och sett en hel del, varit med i många produktion­er och har rutin från stora byggen. Vi är mitt i rekryterin­gsfasen och har fått många bra ansökninga­r, säger Åsa Friis.

Med en byggledare på plats närmar sig det praktiska arbetet ännu mer och någon gång sent i sommar eller tidig höst börjar markarbete­na på simhallsto­mten. När det för första gången kommer att börja se ut som en simhall är än så länge osäkert.

– Jag tror att markarbete­t, med pålning och schaktarbe­ten, kommer att ta minst ett år så kanske kan det börja hända något ordentligt i början av 2026. Än så länge håller tidsplanen på att den ska stå klar under våren 2028, säger Åsa Friis.

En lång period av förberedel­ser ska alltså följas av en nästan lika lång av praktiskt arbete. När simhallen väl står klar kommer den att ha varit i luften i gott och väl tio år.

Med tanke på allt arbete som ligger bakom är det kanske rimligt att fråga Åsa Friis om det fortfarand­e känns roligt?

– Ja, det är jätterolig­t. Det är roligt för att det har många dimensione­r. Dels är det ju ett tekniskt komplext projekt som väcker ingenjören i mig, dels är det roligt ur ett samhällsby­ggnadspers­pektiv. Vi fyller igen sista hålet i området och ser till att det blir färdigbygg­t med ett jättefint kluster med simhall och arena, säger Åsa Friis, projektche­f för simhallen på Partillebo.

 ?? ?? Utrymme för ny simhall. ”Vi vill skapa synergier när vi har två stora anläggning­ar bredvid varandra. I simhallen bygger vi till exempel inget gym, det finns i arenan”, säger Åsa Friis.
Utrymme för ny simhall. ”Vi vill skapa synergier när vi har två stora anläggning­ar bredvid varandra. I simhallen bygger vi till exempel inget gym, det finns i arenan”, säger Åsa Friis.
 ?? ?? I bortre delen av tomten, den som vetter mot öster och Partille Port, blir det bostäder.
I bortre delen av tomten, den som vetter mot öster och Partille Port, blir det bostäder.
 ?? BILDER: DANIEL CLAESON ??
BILDER: DANIEL CLAESON
 ?? ?? Arenan och simhallen ska kopplas ihop via en gångbro som löper mellan de båda byggnadern­as entréer.
Arenan och simhallen ska kopplas ihop via en gångbro som löper mellan de båda byggnadern­as entréer.
 ?? ?? Precis intill Partille Arena börjar simhallen.
Precis intill Partille Arena börjar simhallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden