Partille Tidning

Poppels aprilskämt – ett öl att spara för krigstider

- Carl Schöndell carl.schondell@gp.se

Jonsered: Ett öl som säljs som alkoholfri­tt men jäser ju längre tiden går, som därmed kan användas vid eventuell kris, som krig till exempel. Det var Poppels bryggeris skojiga aprilskämt. Men i vissa fall gillades det inte.

– Det var en som tyckte det var dåligt men han var från Örebro, säger marknadsch­efen Magnus Otterberg och skrattar.

Den första april är här vilket betyder att precis allihopa behöver tänka en extra gång ifall vad man ser och hör verkligen är sant. På sociala medier, på nyhetssajt­er och radio – var man än rör sig gäller det att spetsa öronen och lyssna en gång till. Aprilskämt­skungarna i Partille stavas Poppels, bryggeriet i Jonsered.

– Vi har en liten tradition av att aprilskämt­a. Genom åren har vi fått 3 000 personer att söka ett jobb som ölprovare som inte fanns. För två år sen släppte vi ölsnuset med smak av våra ölsorter. Det var 3 500 som beställde smakprov.

Det låter ändå ganska realistisk­t?

– Ja, man kan väl säga utan att nämna namn så hörde en större snustillve­rkare av sig, säger Magnus Otterberg och skrattar.

Han berättar vidare att skämtproce­ssen sker under några veckor. De kommer med förslag till marknadsav­delningen och i år var det väldigt nära att det blev ett öl vars pris styrdes av styrräntan.

– Om styrräntan gick upp så skulle priset på ölet gå ner för att kompensera, säger Magnus Otterberg.

Men det blev till slut ”preppboxen” som blev vinnaren. Tillsamman­s med ett annat företag, Preppbox, skulle Poppels öl nu säljas som ett slags öl att bunkra.

”Ölet säljs med en alkoholhal­t på 0,5% som sedan ökar 0,5% per år. Detta är möjliggörs genom en unik långsamjäs­tande jäst: ”Genom ett unikt samarbete med vår nederländs­ka jästlevera­ntör, har vi tagit fram en helt unik jäststam som jobbar extremt långsamt. Detta gör att en IPA som normalt sett ska drickas färskt, fortsätter att utvecklas på burk i minst 20 år” säger Daniel Granath, bryggmästa­re” skrev Poppels på sin Instagram.

Och reaktioner­na har varit bra, hittills.

”När man yrvaken tror att Poppels tappat det och blivit ett gimmick-bryggeri, men sen kommer på att det redan är april,” löd en kommentar.

”Åh, jag som gick in o kollade på hemsidan för jag tänkte ”äntligen! Något som sambon kanske går med på att preppa”, skrev en annan.

Det handlar om att lägga skämtet på rätt nivå.

– Man vill ju få till den där perfekta balansen. Att det är roligt och ju mer man läser så blir det mer och mer orimligt. Men ändå få med folk och att de ska hugga på betet, det är alltid lite spänning i det, säger Magnus Otterberg.

Han förklarar vidare att det måste ligga någon typ av seriositet bakom skämtet för att det verkligen ska flyga.

– Det är ju inte av en rolig anledning som folk har krislådor på vinden. Folk verkar ju ha tyckt det är roligt. Och ett skämt som inte har någon form av allvar i sig kanske inte blir så roligt, säger Magnus Otterberg.

I övrigt så är det stor majoritet glada kommentare­r. Och i skrivande stund går det bara hitta en kommentar som inte riktigt hade köpt in sig på förstaapri­lskämtet. Personen tyckte kort och gott att det var ”dåligt”.

 ?? BILD: POPPELS ?? Magnus Otterberg är marknadsch­ef på Poppels bryggeri.
BILD: POPPELS Magnus Otterberg är marknadsch­ef på Poppels bryggeri.
 ?? BILD: INSTAGRAM, POPPELSBRY­GGERI ?? Ett öl som jäser med 0.5% alkoholhal­t per år blev årets aprilskämt.
BILD: INSTAGRAM, POPPELSBRY­GGERI Ett öl som jäser med 0.5% alkoholhal­t per år blev årets aprilskämt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden