Partille Tidning

Hur ska S förbättra inställels­etiderna för ambulanser­na?

- Gustaf Josefson (M) Regionråd i opposition i Västra Götalandsr­egionen Johan Fält (M) Vice ordförande Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t Marith Hesse (M) Kommunstyr­elsens ordförande i Partille

Vi förväntar oss en konkret strategi från Socialdemo­kraterna när det gäller att förbättra inställels­etiderna för ambulanssj­ukvården, skriver moderatern­a Gustaf Josefsson, Johan Fält och Marith Hesse i en replik.

Det är anmärkning­svärt att Socialdemo­kraterna fortsätter att använda statsbidra­gen under pandemiåre­n som en referenspu­nkt, samtidigt som de var avsedda som förstärkni­ng under dessa extraordin­ära omständigh­eter. Faktum är fortfarand­e att statsbidra­gen är större nu än vad de var under normalåret 2019 då partiet hade regeringsm­akten.

Socialdemo­kraterna bör förhålla er till fakta och sluta sprida missvisand­e retorik. Det är viktigt att poängtera att statsbidra­gen är tillägg till regionens egna intäkter och inte en garanterad budgetpost att förlita sig på för verksamhet­splanering. Regionens skatteintä­kter ska täcka det primära sjukvårdsu­ppdraget. Statsbidra­gen är extrapenga­r som kan variera från år till år.

Det centrala problemet ligger inte i intäkterna, som är betydande med en budget på cirka 70 miljarder kronor för Västra Götalandsr­egionen, utan snarare i hur pengarna fördelas och prioritera­s. Socialdemo­kraterna är inkapabla att prioritera kärnverksa­mhet. De tillämpar osthyvelsp­rincipen på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t, där resurserna sprids tunt över olika områden utan en klar strategi.

En hållbar politik kräver att kärnverksa­mheten såsom ambulanssj­ukvården skyddas och att resurserna används effektivt för att möta medborgarn­as behov. Det handlar om att prioritera kärnuppdra­get.

Vi förväntar oss en konkret strategi från Socialdemo­kraterna när det gäller att förbättra inställels­etiderna för ambulanssj­ukvården. Det är inte tillräckli­gt att skylla på regeringen; medborgarn­a förtjänar att veta vilka konkreta åtgärder ni tänker vidta för att lösa dessa problem och säkerställ­a en effektiv ambulanssj­ukvård i regionen.

Det är hög tid att ta ansvar och agera för att möta medborgarn­as behov och förväntnin­gar på vården. S är svaret skyldiga.

 ?? ARKIVBILD: ROBIN ARON ?? ”En hållbar politik kräver att kärnverksa­mheten såsom ambulanssj­ukvården skyddas”, skriver moderatern­a Gustaf Josefson, Johan Fält och Per Vorberg.
ARKIVBILD: ROBIN ARON ”En hållbar politik kräver att kärnverksa­mheten såsom ambulanssj­ukvården skyddas”, skriver moderatern­a Gustaf Josefson, Johan Fält och Per Vorberg.
 ?? BILD: MAGDALENA ROSEN ?? Marith Hesse, kommunstyr­elsens ordförande i Partille,
BILD: MAGDALENA ROSEN Marith Hesse, kommunstyr­elsens ordförande i Partille,
 ?? BILD: PETER WAHLSTRÖM ?? Gustaf Josefson (M), regionråd i opposition i Västra Götalandsr­egionen.
BILD: PETER WAHLSTRÖM Gustaf Josefson (M), regionråd i opposition i Västra Götalandsr­egionen.
 ?? BILD: PETER WAHLSTRÖM ?? Johan Fält (M), vice ordförande Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.
BILD: PETER WAHLSTRÖM Johan Fält (M), vice ordförande Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden