Partille Tidning

Sill året om – men fresta också med frasiga våfflor

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

- Sillfantas­t som hatar att slänga mat Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg

• Hej!

Jag får alltid burkar med sill över från de stora helgerna, små slattar med olika sillbitar som inte kan användas till något men även sås/lag som man kastar. Har du tips?

• Hej, bästa sillfantas­t!

När det gäller hållbarhet för sill kan man säga att öppnade burkar av krämiga sillar håller ca 10 dagar i kylskåpet men öppnade burkar av klara sillinlägg­ningar kan hålla 4-6 veckor så länge fisken är täckt av lag. Är det god sillinlägg­ning kan man återanvänd­a den och lägga in mer inläggning­ssill för att skapa sillbricka till lunch. Jag tycker att man kan äta sill hela året om och kan lätt ta en bit sill och kokt potatis en vanlig vardag. Har inga problem att hoppa över snapsen och ölen. Det finns alkoholfri öl att tillgå som jag tycker funkar ypperlig. Vill man använda de små bitarna som är kvar kan man varva med kokt potatis, ägg och tomater och göra en sallad. Krämen/ spadet som är kvar i burken lägger man en klick majonnäs och/eller creme fraiche i, skakar runt och häller på salladen. Klipp över rikligt med dill eller gräslök och njut av en ny rätt. Blir supergott. Alexandra Zazzi

• Hej, Alexandra!

Jag gav mig i kast att göra egen våffelsmet i år men misslyckad­es totalt. Ingen krispighet utan degiga, mjöliga våfflor. Kan inte ens jämföras med köpepulver. Jag måste ha gjort något fel på vägen. Men det var ett klassiskt recept från ”vår kokbok”. Kan du reda ut? Clara

• Hej, Clara!

Ja, du… det finns en hel del anledninga­r att våfflorna blir degiga. Smeten kanske var för tjock, järnet inte tillräckli­gt varmt, äggen i annan storlek än vanligt, mjölet gammalt eller fuktigt så att måtten blev fel. Lite osäker på vad som gick fel just i ditt fall, recepten i ”vår kokbok” brukar vara pålitliga och har hängt med i generation­er. Jag brukar göra frasvåfflo­r med sodavatten. Bubblar upp vatten riktigt hårt i min sodamaskin och förvarar i kylen (den ska vara iskall), detta vispas i precis innan gräddning. Då blir de frasiga. Skickar med mitt recept så kan du jämföra eller testa i stället. Jag serverade faktiskt våfflor till fördrinken i helgen. Gjorde dem riktigt hårt gräddade, bröt i hjärtan, la ut på en snygg skärbräda och klickade på crème fraiche, forellrom, fint hackad rödlök samt gräslök. Blev uppskattat av mina gäster.

Man kan även göra på samma sätt till fika. En god vit eller mörk chokladmou­sse med kanderade nötter och några korn flingsalt brukar alltid uppskattas.

Förbered våfflorna, grädda dem hårt, bryt i bitar och förvara på hushållspa­pper fram till servering.

Lycka till!

 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Sill på påskmenyn.
BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT Sill på påskmenyn.
 ?? ?? Förgyll med crème fraiche, forellrom, fint hackad rödlök och gräslök.
Bild: Jurek Holzer
Förgyll med crème fraiche, forellrom, fint hackad rödlök och gräslök. Bild: Jurek Holzer
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden