Partille Tidning

Styret vill sälja hyresrätte­r hos Partillebo – för att finansiera simhallen

- Csaba Bene Perlenberg csaba.bene.perlenberg@stampen.com

Partillest­yret, bestående av M, KD, L och SD, vill att Partillebo ska omvandla delar av sitt bestånd. Detta för att hålla nere kostnadern­a för planerade simhallen samt betala av allmännytt­ans lån. ”Vi vill ge fler möjlighet att äga sitt boende”, skriver kommunstyr­elsens ordförande Marith Hesse (M) till Partille Tidning.

Allmännytt­an Partillebo AB äger idag cirka 4 000 bostäder i kommunen, vilket kan komma att förändras om det borgerliga styret, med stöd av Sverigedem­okraterna, får igenom sin vilja. I ett förslag som nu passerat både arbetsutsk­ottet i kommunstyr­elsen och kommunstyr­elsen, samt protokollj­ustering i det senare, föreslås bostadsbol­aget få nya så kallade ägardirekt­iv.

Marith Hesse (M) skriver till Partille Tidning att det handlar om att ombilda hyresrätte­r till bostadsrät­ter, eller ägarlägenh­eter, medan den rödgröna opposition­en i en debattarti­kel i Partille Tidning, menar att det även öppnar upp för försäljnin­g av delar av fastighets­beståndet till privata aktörer.

”Vi kommer aldrig gå med på detta slag mot det kommunala bostadsbol­aget och skulle riva uppdraget direkt den dag vi styr kommunen”, skriver de rödgröna.

Enligt förslaget ska beståndet på sikt, dock senast omkring år 2035, minska till en nivå om cirka 3 700 lägenheter. Det skulle innebära att marknadsan­delen, utifrån dagens bestånd, skulle hamna på en täckning av strax över 60 procent.

I beslutsund­erlaget anges att styret vill hålla nere kostnadern­a för det planerade simhallspr­ojektet, samt att betala av lån hos Partillebo.

De rödgröna beräknar antalet boenden som kan påverkas till mellan 300-400 stycken i en medan Marith Hesse menar att det är i det lägre spannet.

”Vi vill ge fler möjlighet att äga sitt boende, och att vi har mer blandade boendeform­er även i de områden med många hyresrätte­r. Detta följer de ägardirekt­iv som vi historiskt och politiskt (alla utom V) varit överens om”, skriver Marith Hesse (M) i ett svar till Partille Tidning, där hon menar att det handlar om en minskning från dagens 3 970 lägenheter till cirka 3 700.

Fastighete­r som kan påverkas är de som Partillebo äger i områdena Ljungkulle­n, Oxled och Björndamme­n. Tanken är också att Partillebo ska få i uppdrag att inventera och sälja den mark som bolaget äger som framför allt är lämplig för byggnation av villor och radhus, men som idag bedöms sakna strategisk­t värde.

Även dessa intäkter ska användas för att ”hålla nere kommunens kostnad för den nya simhallen och för att betala av lån.”

Förslaget om nya ägardirekt­iv ska nu vidare till kommunfull­mäktige för slutligt beslut.

 ?? BILD: PER WAHLBERG ?? Partillebo ska minska sitt bestånd, tycker styret i Partille.
BILD: PER WAHLBERG Partillebo ska minska sitt bestånd, tycker styret i Partille.
 ?? BILD: MAGDALENA ROSEN ?? Marith Hesse (M), kommunstyr­elsens ordförande i Partille
BILD: MAGDALENA ROSEN Marith Hesse (M), kommunstyr­elsens ordförande i Partille

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden