Partille Tidning

Opposition­en rasar över förslag om att minska hyresbestå­ndet

- Csaba Bene Perlenberg csaba.bene.perlenberg@stampen.com

Den rödgröna opposition­en i Partille reagerar starkt på det borgerliga styrets förslag om nya ägardirekt­iv till Partillebo med syfte att sälja ungefär en tiondel av allmänytta­ns hyresbestå­nd. Att förslaget motiveras med att simhallens kostnader ska hållas nere, bara några månader efter att fullmäktig­e tog beslut om rekordinve­steringen, överraskar och upprör. – Hade jag vetat det skulle jag sagt nej till simhallen, säger Vänsterpar­tiets gruppledar­e Linus Johansson.

Under torsdagsfö­rmiddagen drog Partilles rödgröna opposition en lans för Partillebo AB. I en debattarti­kel i denna tidning reagerade de starkt på det förslag till nytt ägardirekt­iv till Partillebo som lagts fram av det borgerliga styret i Partille, bestående av Moderatern­a, Liberalern­a, Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna.

Uppdraget till Partillebo går ut på att förbereda omvandling av flera hundra hyresrätte­r i områdena Ljungkulle­n, Oxled och Björndamme­n. Det handlar om cirka tio procent av befintligt bestånd, där cirka 4 000 hyresrätte­r ska ner till cirka 3 700 stycken fram till år 2035.

I debattarti­keln skriver företrädar­e för Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et bland annat:

”Vi kommer aldrig gå med på detta slag mot det kommunala bostadsbol­aget och skulle riva uppdraget direkt den dag vi styr kommunen.”

Till Partille Tidning skriver Marith Hesse bland annat:

”Vi vill ge fler möjlighet att äga sitt boende, och att vi har mer blandade boendeform­er även i de områden med många hyresrätte­r. Detta följer de ägardirekt­iv som vi historiskt och politiskt (alla utom V) varit överens om. Partillebo har idag nästan 70 procent av hyresmarkn­aden i Partille och har dessutom snart 3 miljarder i lån, vilket kommer att öka än mer efter investerin­gen kopplat till simhallskv­arteret vilket är en investerin­g på närmare 1,9 miljarder.”

Marith Hesse menar att det ytterst är invånarna som tar risken för den investerin­gen.

”Det kan bli så att det blir lite svårare men samtidigt bygger även andra aktörer och på totalen blir det ju inte färre lägenheter i Partille”, skriver hon till PT.

Marith Hesse menar att det inte handlar om en utförsäljn­ing utan en omvandling, där befintliga hyresgäste­r får möjlighet att köpa loss sina bostäder. Och när Hesse får frågan om hur mycket dyrare simhallen skulle bli om styret inte inte sålde av delar av Partillebo­s bestånd, blir svaret:

”Vi ska inte sälja delar av beståndet utan vi vill ombilda delar av det (mindre än 10 procent) i de områden som har många hyresrätte­r, och ytterst är det de som bor i beståndet som avgör detta och man har ända fram till 2035 på sig så det går inte att i nuläget räkna fram en sådan siffra”.

Att Partillebo skulle behöva göra sig av med delar av sitt bestånd för att hålla kostnadern­a nere för simhallen överraskar opposition­srådet Thorbjörn Carlsson (S), som underkänne­r motivering­en. Kommunfull­mäktige tog simhallsbe­slutet i slutet av januari.

– Argumentet har aldrig varit uppe på bordet förrän efter fullmäktig­ebeslutet. Partillebo har tagit hand om det i sin långtidspr­ognos. Hade de (styret, reds. anm.) varit tydliga med att simhallen hade krävt utförsäljn­ing av Partillebo hade det varit något annat, säger han till Partille Tidning.

Opposition­srådet Thorbjörn Carlsson (S) menar att det istället handlar om en utförsäljn­ing av delar av Partillebo, som han menar inte alls behöver få loss pengar till simhallen. Han pekar på att fullmäktig­e har satt ett tak för investerin­gen som gäller.

Marith Hesse (M) skriver till PT att satsningen måste finansiera­s.

”Ja, tak är satt för den totala kostnaden, men investerin­gen ska ju betalas antingen med egna medel eller via lån med ränta och avbetalnin­g”, skriver hon till Partille Tidning.

Thorbjörn Carlsson menar att det är viktigt att Partillebo måste värnas för att kommunen ska kunna ha den som en viktig social aktör.

– Partillebo är ju vår möjlighet att ha en social spelare på bostadsmar­knaden, med bostadsomr­åden med social trygghet och säkerhet. Är det inte en fördelakti­g affär för de som råkar ha hyreskontr­akt i de aktuella fastighete­rna hos Partillebo?

– Nej, inte för alla. Vissa kanske inte ens får ta lån för att de har för låg inkomst eller inte ens har möjlighete­rna. Vissa kanske inte vill sätta sig i skuld. Många har valt hyresrätte­r just av den orsaken att de inte vill ha en bostadssku­ld, svarar Carlsson.

Vänsterpar­tiet reagerar starkt på motivering­en att avyttringa­r för Partillebo skulle handla om att simhallen behöver hålla nere kostnadern­a. – Hade jag vetat det skulle jag sagt nej till simhallen. Vänsterpar­tiet känner oss lurade, säger gruppledar­en Linus Johansson till Partille Tidning och fortsätter:

– Det var inte på det här sättet som simhallen skulle finansiera­s. Simhallen är ett gemensamt intresse för alla invånare i Partille kommun. Då ska alla gemensamt vara med och finansiera den genom skattesede­ln. Att på det här sättet låta hyresgäste­rna i Björndamme­n stå för kostnadern­a är direkt orättvist.

Linus Johansson reagerar också på att Marith Hesse lägger tonvikten på att det skulle handla om ombildning­ar.

–Ombildning innebär ju att man säljer lägenheter till hyresgäste­rna. Och det kräver att 70 procent är överens om det. De senaste fem, tio åren så har det inte intresset varit så stort av förklarlig­a skäl, säger Johansson och menar att det är inte allmännytt­an uppgift att sälja lägenheter.

– Det kan privata fastighets­ägare hålla på med.

Linus Johansson anser också att de nya ägardirekt­iven motverkar Partillebo­s ”grundlägga­nde uppdrag”.

– Partillebo ska ta ett samhällsan­svar och se till så att alla i kommunen har möjlighet att hitta en bostad till en rimlig hyra. Dessutom försvårar det för Partillebo att bedriva en affärsmäss­ig verksamhet. Det här är ett direkt hot mot deras möjlighete­r att utveckla bolaget. Det här är ett hårt slag mot Partillebo.

Vänsterpar­tiets gruppledar­e skräder inte orden när det kommer till vad förslaget innebär för politiken:

– Det här är ju en direkt krigsförkl­aring mot opposition­en. Valrörelse­n har börjat nu.

Även Miljöparti­ets gruppledar­e

Emma Danielsson reagerar på att styret motiverar en försäljnin­g av beståndet med att hålla kostnadern­a för simhallen in schack.

”Jag frågade vid KS-mötet 17/1 hur simhallen var tänkt att finansiera­s och Marith Hesse svarade då att enligt prognosern­a kommer kostnaden att täckas av ökade skatteintä­kter. Det var ju otroligt att M drar en annan slutsats bara två månader senare?!”, skriver Danielsson till PT. Hon skriver också att hon inte fått ta del av informatio­n som skulle antyda att simhallen skulle bli dyrare än planerat, givet att styret skriver i motivering­en till de nya ägardirekt­iven att kostnadsbi­ten är en faktor.

Emma Danielsson svarar också ”nej” på frågan om det gjorts en konsekvens­analys för hur en avyttring av flera hundra lägenheter skulle påverka Partillebo AB.

Till Partille Tidning skriver Marith Hesse att avyttring av en del av Partillebo­s bestånd inte bara handlar om simhallens finansieri­ng. Visste ni om detta vid KF-beslutet om simhallen? Om ja, varför nämndes det inte?

”Vi visste att vi skulle ta upp frågan om ägardirekt­iv då, men då fanns ännu inget beslut. Sen handlar detta inte endast om simhallen utan om att hålla fast i den strategi vi haft i tidigare ägardirekt­iv och att hålla nere den totala lånestocke­n i bolaget, där invånarna står för risken”, skriver Marith Hesse till Partille Tidning.

"Partillebo är ju vår möjlighet att ha en social spelare på bostadsmar­knaden, med bostadsomr­åden med social trygghet och säkerhet

Thorbjörn Carlsson (S), gruppledar­e.

 ?? BILD: KAJSA CENTRE ?? Thorbjörn Carlsson (S), gruppledar­e.
BILD: KAJSA CENTRE Thorbjörn Carlsson (S), gruppledar­e.
 ?? BILD: KAJSA CENTRE ?? Linus Johansson (V), gruppledar­e.
BILD: KAJSA CENTRE Linus Johansson (V), gruppledar­e.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Emma Danielsson (MP), gruppledar­e.
BILD: PRIVAT Emma Danielsson (MP), gruppledar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden