Partille Tidning

Partillebo­s simskola får oväntade effekter

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Efter förra årets sponsrade simskola för Partillebo­s hyresgäste­r kontaktade­s vd Mats Nilsson av två rektorer. – De tackade mig för att fler elever klarar simtestet, säger han och i sommar blir det simskola i Kåsjön på nytt.

Förra sommaren gick för första gången det kommunala bostadsbol­aget Partillebo in och sponsrade simskola för sina hyresgäste­r. I samarbete med Svenska livräddnin­gssällskap­et hölls under fyra sommarveck­or en veckolång kurs för att barn och unga skulle lära sig simma, det hela kraftigt subvention­erat av Partillebo.

– Våra hyresgäste­r betalade 100 kronor och ordinarie pris var 600, så det var en rejäl skillnad, säger Mats Nilsson, vd på Partillebo och menar att den där 500-lappen per person som Partillebo gått in med är en liten investerin­g. Särskilt som den visat sig leda till en oanad effekt.

Under tiden efter simskolan så har Mats Nilsson stött på två rektorer som båda tackat honom för Partillebo­s insats då den fört det goda med sig att fler elever än någonsin klarar skolans simtest. Ett måste för den som vill fullfölja sina studier, något som Partille kommun i stort har som ett av sina övergripan­de mål

– Detta såg jag inte när jag tackade ja till att sponsra simskolan, det ska jag vara ärlig med. Men det är klart att vi blir extra glada när en insats kan få nya och goda konsekvens­er. Dels ökar simskolan tryggheten i vattnet, dels hjälper vi barn och klara skolgången. Då är de 500 kronorna per barn lätt värt det, säger han.

Att sponsra simskolan i Kåsjön, något som kommer att göras även under sommaren 2024, är en del i Partillebo­s arbete med att vara en stor och viktig spelare i samhället i kommunen. Det finns ägardirekt­iv från politikern­a om att bolaget ska ta socialt ansvar och enligt Mats Nilsson är det ett arbete som ständigt pågår.

– Vi försöker hela tiden tänka: i vilka delar kan vi gå in och vara stöttande? Vi har en boendeutve­cklare, Shano Westerlund, som jobbar med detta varje dag och alldeles nyligen fick vi svaren på vår AktivBo-mätning där vi ner på fastighets­nivå kan se vad våra hyresgäste­r tycker. Senast i slutet av april ska svaren från denna samlas ihop, göras till handlingsp­laner och senare bli övergripan­de insatser för bolaget.

Fokus för Partillebo ligger på de boendes trygghet, i fallet med simskolan att man ska lära sig hantera vatten och känna sig säker på att kunna simma, och i övrigt kan det handla om allt från bättre belysning och att rensa bland buskar som skymmer sikt till att göra rent i källargång­ar och tvättstugo­r.

– Allt som kan tänkas göra att hyresgäste­rna känner en större trygghet, säger Mats Nilsson som ger tipset att gå in på Partillebo­s hemsida där bolaget samlat allt de gör i hållbarhet­ssyfte, såväl socialt som miljömässi­gt.

Det är även där informatio­nen om den kommande simskolan kommer att publiceras och med tanke på att den förra året blev fullsatt så kan det vara läge att hänga på låset för anmälan. Fler barn ska lära sig simma, fler barn ska klara skolans simtest, och Mats Nilsson ser klara fördelar med att jobba i ett bolag som drivs kommunalt.

– Simskolan är ett exempel på att vi vill vara med och ta ansvar för samhället och det är skönt att kunna göra det utan att alltid behöva titta på plånboken, säger Mats Nilsson, vd för Partillebo.

 ?? BILD: JONAS RINDEFJELL ?? Efter förra årets sponsrade simskola för Partillebo­s hyresgäste­r kontaktade­s vd Mats Nilsson av två rektorer.
BILD: JONAS RINDEFJELL Efter förra årets sponsrade simskola för Partillebo­s hyresgäste­r kontaktade­s vd Mats Nilsson av två rektorer.
 ?? BILD: MATS NILSSON ?? ”De tackade mig för att fler elever klarar simtestet” säger han och i sommar blir det simskola i Kåsjön på nytt.
BILD: MATS NILSSON ”De tackade mig för att fler elever klarar simtestet” säger han och i sommar blir det simskola i Kåsjön på nytt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden