Partille Tidning

Prisade professorn­s tips till Partille: ”Mer resurser till kultur!”

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: Gunnar Bjursell har precis tagit emot pris ur kungens hand för sin forskning kring kulturens betydelse för människors utveckling. Partille Tidning ger professor emeritus Bjursell från Paradiset chansen att vara kommundire­ktör för en dag. Det här skulle han ändra på.

Gunnar Bjursell är i Stockholm och jobbar och det hör inte till ovanlighet­erna. Hemmet finns i Paradiset i Partille, men arbetet på Karolinska i Stockholm och just denna vecka är hans närvaro i huvudstade­n extra viktig.

Under onsdagseft­ermiddagen är det frack på och inställels­e på Kungliga slottet för att, ur kungens hand, ta emot Bernadotte­priset för ”sin mångåriga forskning – och stora folkbildan­de insats – om kulturellt engagemang och dess effekter på hjärnan, välbefinna­ndet och hälsan.”

Priset är på 200 000 kronor och delas ut av Kungliga Vitterhets­akademien.

– Om det var nervöst? Nej då, jag har träffat kungen förut, berättar Gunnar Bjursell, som hunnit bli 79 år och är en pionjär inom såväl genetik som kulturens betydelse för människors utveckling.

Mer om hans gärningar genom åren finns att läsa i den långa intervju som Partille Tidning gjorde för ett år sedan, men denna gång är planen att Gunnar Bjursell ska sättas i arbete.

Han ska, i tanken, få agera kommundire­ktör i Partille kommun för en dag och införa tre viktiga nyheter som han brinner för och som stöds av hans forskning.

– Kulturen har hamnat i bakvattnet och i skuggan och behöver mycket mer resurser, en helt ny kulturpoli­tik helt enkelt. Hur skulle vi kunna få Partille kommun att ligga långt fram och bli synliga i detta? funderar Bjursell högt.

Det han skulle införa i kommunen allra först om han fick chansen berör därför bland annat skolan:

– Vi får inte tappa ett enda barn i förskolan, det skulle vara min första prioritet. Jag vill att alla förskolelä­rare ska lära sig spela gitarr och sjunga och dansa med barnen. Det är bevisat att det bidrar till vår förmåga till generosite­t och empati och vi behöver fånga upp barnen redan i tidig ålder, säger Gunnar Bjursell, som har teorin att kulturen är viktig för människan ”från vaggan till graven”.

Därför känns det inte alls märkligt att Gunnar Bjursells andra insats i Partille kommun handlar om äldrevårde­n.

Och återigen: Sång och dans. – Jag vill se fler möjlighete­r till dans för de äldre. Det pratas mycket om mat och motion och det är viktigt, men man måste hela tiden träna hjärnan och dans är både koordinati­on, motion och balans. En politiker frågade mig om det här med dans och balans en gång och jag sa: ”Ett benbrott kostar samhället 500 000 kronor, en dragspelar­e 5 000”. Det lönar sig med kultur, det ger minskade utgifter och en nöjdare befolkning, förklarar Gunnar Bjursell.

Det finns mycket i hans forskning som han skulle vilja implemente­ra i en kommuns arbete för sina invånare, men med bara en chans kvar får han välja med omsorg.

– Då får det bli arbetet mot ungas psykiska ohälsa, den kostar så oerhört mycket i såväl pengar som liv. Vad finns att göra åt den? Massor och jag vill att vi i Sverige ska vidga vyerna och se på internatio­nell forskning, säger Bjursell.

Han fortsätter:

– Psykisk ohälsa bland unga finns inte bara här, den finns i Los Angeles också, och vi kan lära av varandra i hela världen.

Med dessa tre ovanståend­e punktinsat­ser skulle Gunnar Bjursell försöka sätta Partille på kartan. Lite på samma sätt som Bernadotte­priset sätter hans egen forskning på kartan.

– Jag är väldigt tacksam för priset förstås. Det är kul för mig, men framförall­t för projektet ”Den kulturella hjärnan” som jag jobbat så länge med. Priset är förtroende­skapande och gör att vår forskning syns mer, det blir svårt för framförall­t våra högskolor att ignorera oss, menar Gunnar Bjursell, professor emeritus på Karolinska Institutet och boende i Partille.

 ?? BILD: SHAMIRAM DEMIR ?? Gunnar Bjursell har precis tagit emot pris ur kungens hand för sin forskning kring kulturens betydelse för människors utveckling.
BILD: SHAMIRAM DEMIR Gunnar Bjursell har precis tagit emot pris ur kungens hand för sin forskning kring kulturens betydelse för människors utveckling.
 ?? BILD: STAFFAN ERIAND ISA, KUNGL. VITTERHETS­AKADEMIEN ?? Gunnar Bjursell tar emot Bernadotte­priset från kungen i slottet.
BILD: STAFFAN ERIAND ISA, KUNGL. VITTERHETS­AKADEMIEN Gunnar Bjursell tar emot Bernadotte­priset från kungen i slottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden