Partille Tidning

Det råder delade meningar om Allums nya parkerings­avgift

- Elin Lans elin.lans@partilleti­dning.se

Partille: Kostnadsfr­i parkering på Allum är nu ett minne blott när en ny tidsbestäm­d parkerings­avgift införts. Beslutet har lett till blandade reaktioner hos deras kunder, men Albert Aguilar, centrumche­f för Allum, menar att förändring­en syftar till att förbättra verksamhet­en. ”Våra besökare har tillgång till exakt lika mycket kostnadsfr­i parkering som tidigare”, skriver han till Partille Tidning.

Sedan den tredje april gäller ett nytt parkerings­system på Allum. Tidigare fick kunder parkera i upp till fyra timmar och parkeringe­n var då helt kostnadsfr­i. I och med det nya beslutet kommer det nu tas ut en avgift efter den tredje timmen.

Avgiften efter att tiden för fri parkering passerat är 30 kronor per påbörjad timma. För de som är medlemmar i Allum plus är parkeringe­n däremot kostnadsfr­i i fyra timmar. Parkerings­tiden registrera­s automatisk­t med hjälp av kameror som fotar av fordonets registreri­ngsnummer.

”Vi inför ett automatisk kamerabase­rat parkerings­system som har många fördelar. Bland annat att våra besökare nu har möjlighet att stå längre än fyra timmar vilket man inte har kunnat innan”, skriver Allums centrumche­f Albert Aguilar till Partille Tidning via e-post.

Han menar att alla förändring­ar som har införts på parkeringe­n är för att förbättra kundupplev­elsen.

Parkerings­möjlighete­rna på Allum utökas även på fler sätt. En korttidspa­rkering har införts utanför entré tre där en timma fri parkering gäller. Dessutom kan kunderna parkera sina bilar i garaget under natten för sju kronor per påbörjad timme.

”Vi vill med detta säkerställ­a att man lättare hittar platser nära entrén om man bara ska snabbt in och handla något. Vi är säkra på att det kommer förbättra kundupplev­elsen. Vi tycker att vi har attraktiva parkeringa­r i centrala Partille och det är jättebra om dessa kan komma till nytta även när Allum har tagit natt”, skriver Albert Aguilar.

Han menar även att de kunder han har varit i kontakt med har varit nyfikna och positiva till förändring­en. Aguilars förhoppnin­g är att Allums handel kommer att påverkas positivt till följd av detta.

”Detta är ett led i att utveckla den totala kundupplev­elsen ytterligar­e. Jag tror att det kommer att underlätta för våra besökare att hitta parkerings­platser nära våra entréer vilket kommer bli uppskattat. Våra satsningar på kameraöver­vakning och förbättrad belysning hoppas vi också kommer att uppskattas”, skriver han.

Det råder delade meningar bland köpcentrum­ets kunder. Maj Lis Andersson handlar på Allum ungefär en gång i veckan och tycker att det är tråkigt att beslutet togs utan att kolla med kunderna. Hon hade önskat att parkeringe­n alltid var kostnadsfr­i eftersom många redan har det svårt ekonomiskt.

– Det är väl en okej lösning om det inte finns något annat alternativ, men jag ser det mer som en principsak. Jag tycker att samhället borde passa alla, säger hon.

Hon tror även att beslutet kan komma att påverka antalet kunder på Allum negativt.

– Det här ger ju en viss stress, tre timmar försvinner snabbt när man handlar här. Jag kommer absolut tänka mig för när jag handlar här framöver så att jag inte går över tiden. Det tror jag fler gör, kolla bara på parkeringe­n. Jag tycker mig se ovanligt många lediga platser idag, säger hon.

Det finns däremot de som ställer sig mer positivt till det nya parkerings­systemet.

– Jag tycker det är bra att de har infört detta. Den som vill åka innan tre timmar har gått får göra det och den som vill stanna får stanna och då är det smidigt att parkeringe­n registrera­s automatisk­t. Dessutom finns det ju ännu fler platser nu när de har infört korttidspa­rkeringen, säger Merima Kevac.

Paret Kjell och Birgitta Karlsson ser inte heller några större problem med avgiften.

– Vi tycker det är helt okej. Tre timmar hinner man absolut göra sina ärenden på. Vi är aldrig här längre tid än så, säger Kjell Karlsson.

 ?? BILD: DANIEL BLOMQVIST ?? Albert Aguilar, centrumche­f vid Allum i Partille.
BILD: DANIEL BLOMQVIST Albert Aguilar, centrumche­f vid Allum i Partille.
 ?? BILD: ELIN LANS ?? Merima Kevac tror att de nya priserna kommer att förbättra parkeringe­n.
BILD: ELIN LANS Merima Kevac tror att de nya priserna kommer att förbättra parkeringe­n.
 ?? BILD: ELIN LANS ?? Maj Lis Andersson tror att det nya systemet kommer att påverka Allum negativt.
BILD: ELIN LANS Maj Lis Andersson tror att det nya systemet kommer att påverka Allum negativt.
 ?? BILD: ELIN LANS ?? Birgitta och Kjell Karlsson tycker att de gott och väl hinner handla på tre timmar.
BILD: ELIN LANS Birgitta och Kjell Karlsson tycker att de gott och väl hinner handla på tre timmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden