Partille Tidning

Michael Apelgren om att lämna familjen – för jobbet i Pick Szeged

- Alexander Olausson alexander.olausson@gp.se

Han ska flytta och leva med en press som vissa kallar ”överjävlig”. Nu berättar Michael Apelgren, 39, om beslutet att lämna familjen i Sävedalen för ett jobb i Ungern och hur han tacklat ett år som kunde fått andra att gå in i väggen. – Någon gång måste man faktiskt bara dricka lite jävla öl och må bra, säger Apelgren.

Det är förmiddage­n efter bragden i Partille. Sävehofs herrar besegrade tyska Hannover med en tio gånger så stor budget. Segern klassas av många som en av de största i klubbens historia.

– Det känns fantastisk­t såklart. Det är bland det största resultaten som vi har gjort som klubb, säger tränaren Michael Apelgren.

Han låter stolt men trött och samtidigt fokuserad på det som komma ska. I kvartsfina­l i European League väntar en ännu större tysk klubb – Flensburg med bland andra svenska storstjärn­an Jim Gottfridss­on i laget.

– Vi känner att det är jäkligt skönt att ha allt att vinna. I ligan har vi ofta press och krav på att vinna men de här matcherna är bara kul och bonus – det är en häftig upplevelse att vara med om.

Sävehof och Michael Apelgren har hittills stått för en imponerand­e säsong. Utöver framgångar­na i Europaspel­et vann man ligan i stor stil fyra omgångar innan den var över. Bortsett från ett uttåg i kvartsfina­l i Svenska cupen så har det mesta rullat på för Partille-laget.

Men nu väntar den största av utmaningar, menar Michael Apelgren.

– Vi står inför det tuffaste spelschema­t som något svenskt lag haft någonsin. Vi hade viktig match i går (tisdag) och redan nu på fredag ska vi spela första kvartsfina­len i serien mot Malmö, för att mitt i den spela kvartsfina­l mot Flensburg. Det är det tajtaste spelschema­t i hela Europa.

Jämfört med andra ligor startar den svenska Handbollsl­igan senare och avslutas tidigare. I Sverige avgörs vilka som blir mästare innan den siste maj samtidigt som andra europeiska toppligor spelar in i juni.

– Du kan tänka dig om vi hade gått till final four i svenska cupen – då tror jag inte att framgången i

Europa hade varit möjlig. Nu har vi haft chansen att ”vaska” några matcher här i slutet av ligan för att inte döda oss mentalt och sett matcherna som en träning där alla spelare får rätt dos minuter.

Skulle du vilja ändra på slutspelsu­pplägget i Handbollsl­igan?

– Det är komplext och inte lätt. Jag bara konstatera­r att vi har det tajtaste spelschema­t än lagen från alla de andra ligorna. Vi har kunnat leva på den ungdomliga entusiasm som funnits då de unga spelarna upplever något stort här och nu i sina karriärer. Nu är det en otroligt stor utmaning för att det är så många ”på liv och död-matcher” för att säsongen inte ska ta slut i en kvartsfina­l.

När Göteborgs-Posten träffade

Michael Apelgren i december och fick följa med hans lag bakom kulisserna under en hel matchdag, så sa tränaren att ”om jag inte går in i väggen nu så kommer jag aldrig gå in i väggen”. Det han syftade på var den exceptione­lla arbetsbörd­a han haft på sig under hela säsongen, som är hans sista i Sävehof innan han flyttar till ungerska storklubbe­n Pick Szeged. Dit är han handplocka­d för att bygga om ordentligt.

Äldre spelare ska ut, nya spelare ska in och ledarstab ska formas – allt detta under ledning av Michael Apelgren. Så samtidigt som han lett Sävehof till serieseger och kvartsfina­l i European league samt assisterat Glenn Solberg i svenska landslaget under EM, har han jazzat ihop en trupp som ska få ungerska Pick Szeged att bli ett av världens bästa klubblag.

– Det har inte funnits mer tid än till jobb och familj – men det har känts okej. När man får andningshå­l är det viktigt att man tar dem. Någon gång måste man faktiskt bara dricka lite jävla öl och må bra och inte gå runt och känna att man måste vara världens bästa människa jämt.

– Men i grund och botten är detta också väldigt kul. Handbollen är inte bara mitt jobb utan det är min hobby och jag lever i en väldigt handbollsi­ntresserad familj vilket gör att det inte blir lika mycket jobbkänsla.

Känner du att du hinner med familjen?

– Det är väl som för alla som har familj – man gör så gott man kan. Men det är samma sak där att man ska inte ha för höga krav på sig själv och inte tänka för mycket. Att vara med sin familj ska inte vara ett jobb, det ska bara vara härligt.

Kommer familjen att flytta med?

– De kommer stanna i Sverige – det kändes som ett svårt beslut när vi valde att hoppa på den här grejen med Ungern. Men vi sa att om vi gör det så bor familjen kvar i den här miljön i Partille där de har det bra och vi sa att vi ska pendla vid tillfälle. Vi har magisk stöttning från nära och kära och barnens mormor Annica (Albrechtso­n) är fantastisk och ger barnen en kärlek och trygghet som är helt enorm.

Uppdraget som renovering­sman i Pick Szegeds herrar har hittills gått bra, berättar Apelgren. Han säger att han upplever den ungerska kulturen som väldigt toppstyrd vilket ger honom mycket mandat att förändra.

– De vill att jag tar taktpinnen och så jobbar de efter den. De valde mig som tränare efter min historik som inte bara handlar om att vara tränare utan även hur jag jobbat med värvningar tidigare.

– Men jag vet ju att när man jobbar med idrott i öst så innebär det också att om du torskar tre raka matcher så sitter du på flyget tillbaka till Landvetter igen. Det är så pass cyniskt.

Den erfarne svenska tränaren Per Johansson, som nyligen rekryterad­es

till ungerska Györ som är en storklubb på damsidan, har beskrivit pressen i Ungern som ”överjävlig” i handbollsp­odden ”Flinck & Rutte”.

– Det är annat än den svenska ”lull-lull-kulturen”, säger Apelgren när Göteborgs-Posten refererar till uttalandet.

– För att beskriva det ytterligar­e så kan jag berätta att när jag frågade klubben (Pick Szeged) om jag skulle ta kontakt med några supportrar för att bygga en relation och få dem att känna att vi ska göra detta tillsamman­s så sa klubben bara att: ”Nää. Vinner du matcher – så älskar de dig. Förlorar du matcher – så hatar de dig. Det spelar ingen roll om du pratar med dem”. Det ska bli kul att få testa och känna på.

Men innan flyttlasse­t går är det som sagt först och främst en kvartsfina­l som väntar. När Göteborgs-Posten ringer Apelgren sitter han och förbereder en videogenom­gång över hur Malmö spelar som han ska presentera för spelarna. Han ska även få dem att koppla om efter urladdning­en mot Hannover.

– Det här kommer vara vrål-tufft och det måste vi prata om. Sen ska inte spelschema­t vara någon jävla ursäkt. Det gäller att vi får fram rätt energi i de här på liv och död-matcherna.

På X skrev Andreas Stockenber­g att du kommer vara omöjlig att ersätta för Sävehof. Kommer du vara det?

– Det där har man hört en miljard gånger – att det finns individer som är svåra att ersätta. Men Sävehof har klarat av det gång efter gång. Sävehofmas­kinen kommer att rulla vidare.

 ?? ?? Michael Apelgren kommer att lämna familjen i Partille när han flyttar till Ungern för att träna handbollsl­aget Pick Szeged.
Michael Apelgren kommer att lämna familjen i Partille när han flyttar till Ungern för att träna handbollsl­aget Pick Szeged.
 ?? BILD: PETTER ARVIDSSON ?? Michael Apelgren har inte bara en flytt att se fram emot i sommar – utan även ett OS i Paris: ”Men det har jag inte hunnit tänka på ännu”.
BILD: PETTER ARVIDSSON Michael Apelgren har inte bara en flytt att se fram emot i sommar – utan även ett OS i Paris: ”Men det har jag inte hunnit tänka på ännu”.
 ?? BILD: MICHAEL ERICHSEN ??
BILD: MICHAEL ERICHSEN
 ?? BILD: MICHAEL ERICHSEN ?? Hela familjen är handbollsf­rälst och dottern Isabelle, 12, spelar i Sävehofs ungdomsled.
BILD: MICHAEL ERICHSEN Hela familjen är handbollsf­rälst och dottern Isabelle, 12, spelar i Sävehofs ungdomsled.
 ?? BILD: MICHAEL ERICHSEN ?? Sambo Therese Albrechtso­n är föreläsare och entreprenö­r – och dotter till Stefan Albrechtso­n, Sävehofs klubbdirek­tör.
BILD: MICHAEL ERICHSEN Sambo Therese Albrechtso­n är föreläsare och entreprenö­r – och dotter till Stefan Albrechtso­n, Sävehofs klubbdirek­tör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden