Partille Tidning

”Politikern­a ska få sina fiskar varma” för förslag om utförsäljn­ing

- Csaba Bene Perlenberg csaba.bene.perlenberg@stampen.com

Partillest­yrets förslag att Partillebo ska ombilda eller sälja tio procent av sitt bestånd har mötts av hård kritik från den rödgröna opposition­en. Nu reagerar även Hyresgästf­öreningen, som laddar upp för att opinionsbi­lda mot en försäljnin­g. – Nu åker arbetshand­skarna på, säger Andreas Sjöö, politisk strateg vid Hyresgästf­öreningen region Västra Sverige.

Hyresgästf­öreningen i Västra Sverige har följt nyheten om att det borgerliga styret i Partille föreslår nya ägardirekt­iv för Partillebo AB. Det kombineras med ett uppdrag till allmännytt­an att avyttra cirka tio procent av beståndet fram till 2035, flera hundra lägenheter. Cirka 4 000 lägenheter ska ner till omkring 3 700 stycken, vill Moderatern­a, Liberalern­a och Kristdemok­raterna med stöd av Sverigedem­okraterna.

– Det väldigt tråkigt, säger Andreas Sjöö som menar att utförsäljn­ingar och ombildning­ar av allmännytt­an främst varit en Göteborgsf­råga i Hyresgästf­öreningens västra region, som omfattar 13 kommuner.

Han menar också att den här typen av initiativ varit rätt ovanliga, förutom i Göteborg, under de senaste åren.

– Jag skulle vilja hävda att det i alla fall i Västsverig­e varit ganska ovanligt.

Han är politisk strateg vid Hyresgästf­öreningens västsvensk­a del, och säger att diskussion­en om utförsäljn­ingar varit ”väldigt tröttsam”.

– Det har skapat väldigt mycket oro hos hyresgäste­r, säger Sjöö som säger att Hyresgästf­öreningen nu förbereder sig på att engagera sig i frågan.

– Då tar vi på oss arbetshand­skarna igen. Och så tar vi den här diskussion­en en gång till. För det är många människor som berörs och många människor som vill ha stöd och hjälp. Det tar väldigt mycket kraft i en sådan här fråga.

Andreas Sjöö säger att medlemmar ännu inte har hört av sig till föreningen.

– Det har inte varit någon folkstorm än så länge.

Andreas Sjöö reagerar på att det är just Partillebo som nu är föremål för avyttring.

– Partille har en väldigt välskött, bra allmännytt­a. Att börja göra sig av med den är anmärkning­svärt.

Ur Hyresgästf­öreningens perspektiv är det viktigt att allmännytt­ans pengar, även vinster, stannar i bolaget.

– Men i det här fallet så är det att man ska sälja för att finansiera något annat, som simhallen.

Han menar att Partillebo­s förmåga att framöver arbeta strategisk­t riskerar försvagas.

– Ju större allmännytt­a man har, desto större möjlighete­r finns det. Så man tappar ett viktigt socialpoli­tiskt instrument.

Han menar också att ett Partillebo med färre lägenheter, i detta fallet flera hundra, även påverkar de hyresgäste­r som finns kvar i det beståndet som inte ombildas eller säljs.

– Man trycker upp hyresstruk­turen. Och det finns också en risk för att man ökar på bostadsbri­sten. Och så länge vi har bostadsbri­st, vilket tyvärr det ser ut att vara under en överskådli­g framtid, så tränger man undan de grupperna som har allra störst behov av allmännytt­an.

När Partille Tidning var ute i alla de här tre områdena under torsdagen för att ställa frågor till boende om hur de reagerar på förslaget, så kände ingen av de tidningen träffade till att Partillebo kanske ska omvandla eller sälja en del av sitt bestånd.

Vilket ansvar tycker du politiker har för att informera om den här typen av förslag?

– Ett jättestort ansvar. Man behöver vara väldigt noga med informatio­n så att informatio­nen är rätt och riktig. Så att man inte oroar eller skrämmer människor i onödan. Idag har bostaden blivit lite av en handelsvar­a som vilken som helst, men för våra medlemmar är det deras hem.

” Idag har bostaden blivit lite av en handelsvar­a som vilken som helst, men för våra medlemmar är det deras hem

Andreas Sjöö politisk strateg, Hyresgästf­öreningen region västra Sverige

Hyresgästf­öreningen kommer nu mobilisera i Partille.

– Vi kommer börja med en lobbykampa­nj mot politiken. De ska få sina fiskar varma. Vi har haft en bra relation med partierna i Partille, de är lyhörda människor.

Organisati­onen kommer också gå ut i bostadsomr­ådena för att informera och kommer bjuda in till informatio­nsträffar.

 ?? BILD: DANIEL CLAESON ?? Styret i Partillebo vill att Partillebo minskar sitt bestånd med cirka tio procent.
BILD: DANIEL CLAESON Styret i Partillebo vill att Partillebo minskar sitt bestånd med cirka tio procent.
 ?? BILD: HYRESGÄSTF­ÖRENINGEN ?? Andreas Sjöö, politisk strategi vid Hyresgästf­öreningen västra Sverige, förbereder sig för en kamp om Partillebo.
BILD: HYRESGÄSTF­ÖRENINGEN Andreas Sjöö, politisk strategi vid Hyresgästf­öreningen västra Sverige, förbereder sig för en kamp om Partillebo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden