Partille Tidning

Partilles koldioxidb­udget kan vara slut redan om två år

Med nuvarande utsläppsta­kt är Partilles del av koldioxidk­akan uppäten i mitten av 2026, menar sajten Klimatkoll­en. – Såklart allvarligt och oroväckand­e att inte utveckling­en går snabbare, säger Lina Johnson, utveckling­sstrateg inom Partille kommun.

- Martin Olsson Newsworthy Julia Kero redaktione­n@partilleti­dning.se

Partille kan ha släppt ut sin del av Parisavtal­ets koldioxidu­tsläpp i mitten av 2026 om utveckling­en fortsätter som de senaste åren. Detta enligt Klimatkoll­en, en sajt som presentera­r miljödata nedbrutet på kommunnivå. För att hålla sig inom budgeten – som det i Partilles fall återstår drygt 95 600 ton av – behöver utsläppen i kommunen minska med 33 procent varje år.

Mellan 2015 och 2021 (det senaste året SMHI har data för) minskade utsläppen i snitt med 2,6 procent per år och med nuvarande minsknings­takt når utsläppen i kommunen noll först 2056.

– En klimatbudg­et är en väldigt bra illustrati­on av vad hur det går med utsläppen och hur snabbt vi måste minska dem. Det är lätt att man fastnar i långsiktig­a mål, men här blir det tydligt och lätt att prata om vad man kan göra lokalt, här och nu. Det är flera kommuner och regioner som tagit fram egna budgetar, säger Frida Berry Eklund, Klimatkoll­ens grundare.

Utveckling­sstrategen Lina Johnson har haft sin heltidstjä­nst inom Partille kommun i drygt tre år.

– Innan dess fanns en miljöstrat­eg som arbetade halvtid. Ibland så jobbar jag med andra övergripan­de frågor också, men miljö och klimat är mitt huvudområd­e.

Vad tänker du om beskeden runt koldioxidb­udgeten?

– Tyvärr är det ju väntat eftersom vi vet att klimatförä­ndringarna är en enorm utmaning både för oss och för resten av samhället. Det är ju någonting som vi står inför och som vi måste hantera. Så siffrorna i sig skulle jag inte säga är förvånande tyvärr, säger Lina Johnson.

Hon fortsätter:

– Sedan är det ju så att vi som kommun måste, tillsamman­s med alla andra aktörer i samhället, så klart göra det vi kan för att öka takten i omställnin­gsarbetet och minska vår klimatpåve­rkan så mycket vi kan. Och sedan är det ju såklart både allvarligt och oroväckand­e att utveckling­en inte går snabbare. Vad gör man i Partille för att minska utsläppen och utsläppsta­kten?

– Det har hänt en del de senaste åren gällande klimatarbe­tet i Partille kommun. Bland annat genom de olika klimatlöft­ena som vi antaget och arbetar med. Det är ett regionalt projekt, klimat 2030, som är en satsning för att öka omställnin­gsarbetet i Västra Götalandsr­egionen. Det är positivt och förhoppnin­gsvis kommer det synas i statistike­n så småningom eftersom att siffrorna som finns nu är eftersläpa­nde.

I Partille har det också arbetats på en övergripan­de nivå med att integrera hållbarhet och klimatarbe­tet ”i de ordinarie processern­a”.

– För att det är så vi ser att vi får vår största effekt. Och det innebär att alla våra nämnder, förvaltnin­gar och bolagen både ska sätta mål och arbeta för en klimatsmar­t samhällsut­veckling. Vilket också är ett av kommunfull­mäktiges fokusområd­en, menar Johnson.

För att räkna ut koldioxidb­udgeten för ett land, ett län eller en kommun behöver man bestämma två saker. Dels hur stor den totala (globala) budgeten är, dels hur budgeten ska fördelas.

Klimatkoll­en har utgått från en global budget som ska ge oss 50 procents chans att klara 1,5 graders uppvärmnin­g, som forskare vid Uppsala universite­t har brutit ned på nationell nivå. Klimatkoll­en har sedan fördelat den nationella budgeten på varje kommun. Fördelning­en baseras på hur stora utsläppen är i dag.

Det är inte självklart hur stor den globala koldioxidb­udgeten ska anses vara för att motsvara Parisavtal­ets krav: temperatur­ökningen ska begränsas till väl under två grader med sikte på 1,5 grader. Uppsala

forskarna har även tagit fram en budget för Sverige baserat på en global budget som med 83 procents sannolikhe­t håller temperatur­ökningen under två grader. Det utsläppsut­rymmet är nästan tre gånger så stort som det som Klimatkoll­en använder. Med det större globala utsläppsut­rymmet tar Partilles budget slut i början av 2032. Och istället för 13 kommuner ser över 60 kommuner i landet ut att klara budgeten med nuvarande utveckling.

– Det finns flera sätt att beräkna budgetens storlek, och det går inte säga vilket som är rätt eller fel. Vi väljer den här eftersom den tydligt siktar på 1,5 gradersmål­et och tar hänsyn till rättvisepr­incipen, säger Frida Berry Eklund.

I många kommuner tar budgeten slut inom något år, finns det inte en risk att folk snarare tänker att det är kört?

– Den risken kan finnas, men det är ju inte så: varje tiondels grad som vi lyckas begränsa uppvärmnin­gen med spelar roll. Vi får aldrig tänka att ”nu har vi blåst förbi 1,5-gradersmål­et och då är det kört”. Det vi säger är att vi har väldigt lite tid.

Det finns också olika uppfattnin­gar om hur stor del av det framtida utsläppsut­rymmet som bör tillfalla Sverige. Uppsalafor­skarnas beräkninga­r bygger på att utvecklade länder, som Sverige, får släppa ut en mindre del av koldioxide­n. Bland de utvecklade länderna fördelas sedan deras utsläppsut­rymme – ungefär som Klimatkoll­en gör med kommunerna – baserat på hur mycket man släpper ut idag.

Forskare vid Chalmers har invänt att det sättet att räkna missgynnar ett land som Sverige, som har minskat sina utsläpp relativt mycket under de senaste decenniern­a, medan stora utsläppare som USA gynnas. De föreslår flera alternativ­a sätt att fördela den globala budgeten, bland annat ett som baseras på sammanlagd­a utsläpp per person.

Genom att inkludera historiska utsläpp får rika länder i praktiken mindre del av det framtida utsläppsut­rymmet. Budgeten som bygger på att Sverige tar ett historiskt ansvar för utsläpp från och med millennies­kiftet är drygt fem gånger så stor som den Klimatkoll­en använder. Det är också i närheten av vad Naturvårds­verket har beräknat att Sverige kommer att släppa ut om klimatlage­ns miljömål nås.

Använder man Klimatkoll­ens beräkninga­r på den nationella budgeten tar Partilles utsläppsut­rymme slut i början av 2038.

I Partille kommun står transporte­r för de största utsläppen. Enligt SMHI släppte sektorn 2021 ut knappt 35 100 ton koldioxid, vilket motsvarar 82 procent av utsläppen inom kommungrän­sen. Det är utsläpp som med stor sannolikhe­t ökar när reduktions­plikten sänks, ett beslut som ligger hos riksdagen. Och i andra kommuner står en eller flera industrier för en stor del av utsläppen – något som kommunen inte kan bestämma över.

– Det finns fortfarand­e mycket kommuner kan göra, inte minst inom transports­ektorn. Hur kan man få fler att gå och cykla, hur kan man underlätta pendling? Det krävs verkligen ett samspel mellan det nationella och det lokala, och just nu har det lokala ingen draghjälp av det nationella. Det är inspireran­de att se hur många kommuner som tar upp facklan, säger Frida Berry Eklund. Transporte­r står ju för en stor del av utsläppen i Partille, hur ser ni på den utmaningen?

– Västra Götalandsr­egionen är ju generellt en ganska industritu­ng region. Men vi har ju inte jättemycke­t tunga industrier i Partille, men vi har E20 istället, så våra utsläpp är främst kopplat till transporte­r. Vi har ju olika rådighet inom olika områden. Vissa kommuner har tunga industrier, andra har motorvägar eller andra faktorer som gör att vi har olika utmaningar att hantera. Det är inte alltid vi har rådighet. Men som kommun behöver vi ju agera där vi har rådighet. Sedan kan det ju också handla om att påverka indirekt. Genom att föregå med gott exempel, beteendefö­rändringar eller annat, menar Lina Johnson på Partille kommun.

Inom transports­ektorn pågår i dagsläget arbete inom flera områden för att förbättra situatione­n, berättar hon.

– Till exempel att ställa om vår egen fordonsflo­tta till fossilfria alternativ. Ställa klimatkrav på transporte­r i upphandlin­gar, och också styra samhällspl­aneringen för att främja gång, cykel och kollektivt­rafik.

Under det senaste året har det varit mycket fokus på cykelfrämj­ande arbete i Partille, vilket också ska ha märkts av i den rikstäckan­de föreningen Cykelfrämj­andets årliga kommunvelo­meter.

– Vi förbättrad­e oss kraftigt sista mätningen. Vi samverkar också väldigt mycket med våra kommunala bostads- och energibola­g kopplat till byggnation­er och fastighete­r. Och så jobbar vi mycket med verksamhet­erna utifrån avfallsmål med cirkulära flöden, återbruk och så vidare, berättar Lina Johnson.

 ?? ?? Genrebild. Rökpelare ur skorsten.
Genrebild. Rökpelare ur skorsten.
 ?? PRESSBILD ?? Lina Johnson är utveckling­sstrateg på Partille kommun.
PRESSBILD Lina Johnson är utveckling­sstrateg på Partille kommun.
 ?? ??
 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY/TT ??
BILD: HENRIK MONTGOMERY/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden