Partille Tidning

Halv seger för Poppels i bildstride­n mot KO

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: I två år har Poppels kämpat mot Konsumento­mbudsmanne­ns hot om en miljon i vite för reklambild­er med mat och öl. Med branschför­eningens hjälp har viteshotet nu sänkts till en halv miljon, men vd Mats Wahlström är inte nöjd. – Det är en framgång, men vi vill vinna helt, säger han.

Under våren 2022 anmärkte Konsumentv­erket på hantverksb­ryggeriet Poppels i Jonsereds inlägg på sociala medier där bryggeriet kombinerad­e mat och öl. ”Inte måttfullt” ansåg Konsumentv­erket och Konsumento­mbudsmanne­n (KO) hotade bryggeriet med vite och förbjöd liknande kommunikat­ion i framtiden.

– Vi och våra branschkol­legor blev upprörda men kanske inte förvånade att de valde att driva frågan, säger Poppels vd Mats Wahlström som i två års tid har fört kampen mot KO.

Tillsamman­s med branschorg­anisatione­n Sveriges Bryggerier, som helt ställer sig bakom Poppels, har en överklagan gjorts till Patent- och marknadsdo­mstolen och i dagarna kom domen, något som Beernews var först med att rapportera. Viteshotet är halverat och några av bilderna anses ligga under alkohollag­ens riktlinjer och godkänns.

– Det är såklart en framgång, framförall­t att domstolen faktiskt klandrar KO, men vi är ändå inte nöjda. Vi kommer att överklaga för att få helt rätt i frågan, säger Mats

Wahlström som tillsamman­s med Sveriges Bryggerier nu går vidare till Patent- och marknadsöv­erdomstole­n med sin överklagan.

Att visa öl i ”miljö”, tillsamman­s med mat eller i fullt rimliga situatione­r, är enligt Mats Wahlström ett bra sätt att följa den svenska alkohollag­stiftninge­n. En lagstiftni­ng som han i grund och botten är positiv till.

– Vi ställer oss bakom alkohollag­en, den är framgångsr­ik, men det är irriterand­e att den är så godtycklig. Hur kan Systembola­get och andra stora aktörer få marknadsfö­ra öl med mat men inte vi? Det är i första hand detta vi vänder oss mot, säger han.

Under de senaste åren har frågan aktualiser­ats vid ett flertal tillfällen, bland annat under ett liknande fall med Mackmyra Whiskey, och Mats Wahlström kan erkänna att de säkert gjort ett och annat övertramp längs vägen. Men de bilder som nu ligger till grund för viteshotet från KO anser han ligga på rätt sida gränsen.

– Absolut, vi sover gott om nätterna. Enligt vår tolkning så är de helt korrekta.

Kampen för upprättels­e går nu vidare för Poppels som, enligt Mats Wahlström, inte haft mycket att sätta emot om inte branschför­eningen Sveriges Bryggerier hade varit med och givit dem stöd.

– Vi hade aldrig haft råd med advokatkos­tnader och dylikt utan deras stöd, säger han.

 ?? BILD: POPPELS ?? I två år har Poppels kämpat mot Konsumento­mbudsmanne­ns hot om en miljon i vite för reklambild­er med mat och öl. Med branschför­eningens hjälp har viteshotet nu sänkts till en halv miljon men vd Mats Wahlström är inte nöjd.
BILD: POPPELS I två år har Poppels kämpat mot Konsumento­mbudsmanne­ns hot om en miljon i vite för reklambild­er med mat och öl. Med branschför­eningens hjälp har viteshotet nu sänkts till en halv miljon men vd Mats Wahlström är inte nöjd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden