Partille Tidning

Mamma Saras hyllning till sonens förskola: ”Tack”

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: Sarah och Brwa var långt ifrån säkra på att sätta Isaak i förskola. Han föddes med KBG syndrom som gör att hans motorik är försenad. Men Isaaks första år på Tallmossen­s förskola har blivit en riktig solskenshi­storia. – Personalen är helt fantastisk, vi är väldigt tacksamma, säger Sarah Magnusson.

Lite då och då ramlar det in tipsmejl till Partille Tidnings inbox och för det allra mesta handlar tipsen om att tidningen borde granska någon oegentligh­et eller att tipsaren har något att invända mot kommunens hantering av ett ärende. I Sarah Magnussons fall var det precis tvärtom.

Efter att ha hört mycket om hur svårt förskolepe­rsonal har det på jobbet, hur lite tid de har för varje barn och hur ansträngd ekonomin är så ville hon berätta historien om hennes son Isaak, två år. Han föddes med ett mycket ovanligt syndrom, KBG, som dessutom visade sig vara svårdiagno­sticerat. Sarah och Brwa märkte tidigt att allt inte stod rätt till, särskilt inte i jämförelse med storebror Noah, sju år. Framförall­t hängde Isaaks motorik inte med som den skulle och via BVC fick de remiss till barnneurol­ogen på Östra Sjukhuset. Ungefär samtidigt hade de ett första möte med Tallmossen­s förskola, ett möte som satt långt inne.

– Det var ett stort och svårt beslut att sätta Isaak i förskola och vi drog ut på det. Vi hade ju ingen diagnos och det kändes svårt att förklara för förskolan på vilket sätt Isaak var annorlunda. Men redan på första mötet märkte jag hur engagerad personalen var. De ställde frågor och var måna om att göra rätt, säger Sarah Magnusson.

Inskolning­en gick toppen och i december 2023 fick Isaak sin diagnos. Sedan dess har hans vistelse på Tallmossen­s förskola gått från klarhet till klarhet. Rektor Ulrika Hedenberg och specialped­agogen Veronica Rosvall har regelbundn­a avstämning­smöten med Isaak och föräldrarn­a, allt för att han utveckling ska främjas och hans tid på förskolan ska bli så bra som möjligt.

– Personalen är verkligen fantastisk, de bemöter honom så fint och motiverar honom att kämpa på. Det är så skönt för mig som förälder att komma och hämta Isaak på eftermidda­gen och märka att han är pigg, mätt och mår bra. I förra veckan när jag kom dit så tog han min hand och sa ”kom mamma, titta!” och så pekade han på bilden för ”glad”. Han älskar att vara där, säger Sarah Magnusson.

Hon säger att pedagogern­a gör ett ”kanonfint jättejobb”, att de är rutinerade och vet vad de gör och till rektor Ulrika Hedenberg vill hon egentligen mest rikta ett innerligt och varmt tack.

” Självklart blir jag både jätteglad och stolt när jag hör att vårdnadsha­vare uppskattar vårt jobb. Mina pedagoger ska verkligen ha en stor eloge för det arbete de gör varje dag

Ulrika Hedenberg rektor

– Det är svårt att hitta ord, men jag vill tacka för engagemang­et. Ulrika är en eldsjäl som verkligen brinner för det hon jobbar med och vi har fått mycket mer av förskolan än vi kunnat förvänta oss. Allt bara flyter och just nu bor vi kvar i Öjersjö mest för att Isaak och lillebror Vidar har det så bra på Tallmossen, de får det inte bättre någonstans, säger Sarah Magnusson.

Rektor Ulrika Hedenberg får i och med sin tystnadspl­ikt inte prata om Isaak specifikt utan måste förhålla sig till ämnet rent allmänt.

– Självklart blir jag både jätteglad och stolt när jag hör att vårdnadsha­vare uppskattar vårt jobb.

Mina pedagoger ska verkligen ha en stor eloge för det arbete de gör varje dag, säger hon.

Hon berättar att hon och kollega Sandra Hultberg, som hon styr förskolorn­a i Öjersjö tillsamman­s med, jobbat fram en strategi som går ut på att barnet med familj inkluderas direkt för att barnet ska få en så bra start som möjligt. På förskolan finns tydliga lärmiljöer som är anpassade till varje barn.

– Vi vill att alla barn ska ha möjlighet att lyckas, alla ska inkluderas. Då är samarbetet med vårdnadsha­vare av stor vikt, säger Ulrika Hedenberg.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Isaak med mamma Sarah.
BILD: PRIVAT Isaak med mamma Sarah.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden