Partille Tidning

Vänstern vilseleder om Partillebo

Till skillnad från vänsteropp­ositionen vill vi ge Partillebo­s hyresgäste­r möjlighete­n att äga sina bostäder, skriver Marith Hesse (M), Anders Midby (KD), Erik Edlund (L) och Timothy Tréville (SD).

- Marith Hesse (M) Anders Midby (KD) Erik Edlund (L) Timothy Tréville (SD)

Vi ser i media att opposition­en, i det fallet S, V och Mp, och en del andra tyckare påstår saker som inte stämmer om vårt förslag till ägardirekt­iv för Partille Bo, vilket tyvärr är vilseledan­de för läsarna.

Vårt förslag innebär;

a) att kommunens fastighets­bolag Partillebo AB:s lägenhetsb­estånd skall minskas från dagens 3 970 lägenheter till 3 700 lägenheter senast 2035, det vill säga en beskedlig bantning

b) att minskninge­n skall ske genom ombildning till bostadsrät­ter, något vi enligt tidigare ägardirekt­iv historiskt varit överens om (alla partier utom V)

c) att beslut om att köpa en fastighet av Partillebo i enlighet med bostadsrät­tslagen förutsätte­r att det finns en majoritet med minst 2/3 av hyresgäste­rna

d) att en lägenhetsi­nnehavare som inte vill köpa sin lägenhet, trots att en majoritet är för utköp i enlighet med bostadsrät­tslagen, kan fortsätta bo som hyresgäst i sin lägenhet under samma förutsättn­ingar som tidigare men med bostadsrät­tsförening­en som hyresvärd

e) att det alltså inte kommer att finnas något tvång att köpa, vare sig för en bostadsrät­tsförening eller för en enskild hyresgäst

Opposition­en förefaller sakna kunskap om dessa grundlägga­nde omständigh­eter, som alltså delvis framgår av bostadsrät­tslagen, men väljer trots det, eller på grund av det, att argumenter­a på ett sätt som inte stämmer med verklighet­en.

Vårt förslag innebär dessutom:

f) att de medel kommunkonc­ernen, där Partillebo ingår, får in från ombildning främst kommer att användas till att minska kommunkonc­erns skuldsättn­ing, vilket bidrar till att hålla nere kostnaden för den nya simhallen.

Det innebär att vi verkligen ser till den finansiell­a stabilitet­en i kommunkonc­ernen. Att kommunkonc­ernens skuldsättn­ing är en fråga som vänsteropp­ositionen inte tar på tillräckli­gt allvar är dock inte förvånande.

Vårt förslag innebär inte:

g) att Partillebo skall sälja fastighete­r till något annat fastighets­bolag.

För den som vill kontroller­a denna punkt så framgår det av protokolle­t § 66 från kommunstyr­elsens sammanträd­e den 10 april.

Opposition­sföreträda­rna deltog allihop själva på kommunstyr­elsens sammanträd­e och är alltså givetvis ytterst medvetna om att det beslut som fattades inte öppnar för en utförsäljn­ing till andra fastighets­bolag. Varför de väljer att skriva motsatsen och att till och med göra påståendet till ett av sina främsta argument är oklart, men innebär alltså de facto att läsarna vilseleds i frågan.

Avslutning­svis: Alla partier i kommunen har tidigare stått bakom att vi ska ha blandade boendeform­er och det har i tidigare ägardirekt­iv fastslagit­s att Partillebo­s lägenhetsb­estånd ska hållas på en lägre nivå än idag genom just att ombilda till bostadsrät­ter (något alla partier utan V historiskt varit överens om).

Denna ombildning­sprocess har dock stått still under ett antal år och Partillebo­s lägenhetsb­estånd har därför ökat mer än vad som var avsett. Vi vill se en återgång till vad som gällt tidigare.

Vi ser dessutom att vissa bostadsomr­åden har en mycket stor andel hyresrätte­r och att boendeform­erna alltså inte är blandade och vi vill därför bidra till större blandning genom att nu åter öppna för ombildning­ar. Till skillnad från vänsteropp­ositionen vill vi ge Partillebo­s hyresgäste­r möjlighete­n att äga sina bostäder, men det är hyresgäste­rna själva som till syvende och sist bestämmer om detta ska ske eller ej.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden