Partille Tidning

Passande plockmat till fredagsmys­et

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

- Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg

Hej Alexandra,

Kan du föreslå något gott istället för tacos på fredagar. Vill införa nya mysiga traditione­r till familjen. Vi har en vegetarian. Hälsningar Anneli •

• Hej Anneli,

Misstänker att det är plockmat du skulle vilja servera till din hungriga familj. Det finns en hel del gott och roligt som kan vara pyssligt att få fram men väl värt mödan. Vad sägs om vietnamesi­ska sommarrull­ar eller libanesisk meze?

Sommarrull­arna kan liknas vid tacos. Man köper rispapper, var och en doppar i ljummet/ varmt vatten och sedan gör man rullar med den fyllning man önskar som står uppdukad på bordet. Goda dippsåser och livet blir härligt.

Förslag för fyllning är: fisk eller kyckling. Strimlat och kryddat. Strimlad kål, morot eller paprika. Böngroddar, kokta glasnudlar, salladsbla­d, färsk koriander, avokado i strimmor med mera.

Förslag för såser är: Kimchimajo­nnäs, sriracha majonnäs, sesamolja och soya, chilisåser med jordnötssm­ör.

Gå gärna in på nätet och få inspiratio­n och se tekniken hur man gör.

Libanesisk meze är istället smårätter från mellanöste­rn som serveras tillsamman­s i små skålar och alla plockar ifrån dem. Olika sallader, röror, stekta/rostade grönsaker, spett mm. Vanligt är att det finns pitabröd och hummus för alla att dippa i.

En av mina favoritsås­er är baba-ganoush, en auberginer­öra med en udd av rökighet som man doppar grönsaksst­avar och bröd i. Nyttigt och med egen karaktär. Rökigheten kommer ursprungli­gen ifrån att man rökte äggplantan hel på elden och nu när våren är i antågande kan man göra detta på grillen, men misströsta inte om ni inte har ett utekök, man får till denna goda sås i vanlig ugn och kan förstärka röksmaken med rökt paprikapul­ver eller rök essens.

Hur pass mycket röksmak du önskar är upp till dig. Lägger man auberginen direkt på glöden och sotar den ordentligt förstärker man den naturliga röksmaken. Var noggrann med att ta bort allt sotat skal.

Här kommer receptet att göra i vanlig ugn, har ni grillen igång, lägg auberginen på grillen.

Baba-ganoush

4-6 portioner

• 2 aubergine

• Salt efter behov

• 2 vitlökskly­ftor, fint rivna

• 2 msk tahini

• Knappt 1 dl olivolja

• Saften från 0,5 citron, smaka av

• 2 msk fint hackad persilja

• Smaka av med rökt paprika pulver, typ anchochili

• 0,5 tsk spiskummin

Dekorera med paprikapul­ver, några droppar olivolja, bladpersil­ja och flingsalt.

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 220 grader. Dela aubergine, strö lite salt på plåten och lägg halvorna med sidan nedåt på ett bakplåtspa­pper. Rosta tills de har kollapsat på plåten, låt svalna något och tag bort det rostade skalet (använd en sked och mjuka rörelser). Lägg innanmätet i en finmaskig sil och tryck/vänd försiktigt bort extra vätska, du ska inte trycka igenom massan utan bara se till att få bort en del vätska.

Lägg i en skål och mosa med hjälp av en gaffel, blanda i salt (snåla inte på saltet) och övriga ingrediens­er, olivoljan droppar du i på slutet lite i taget så att den bildar en krämig sås. Se till att alla bitar av aubergine görs sönder med hjälp av gaffeln. Smaka av till perfektion med kryddor och njut till libanesisk mat eller varför inte som en del av sommarens grillning.

Förvaras i kylskåp i upp till 4–5 dagar. Tag ut en halvtimme innan servering så att den inte är iskall.

” Det finns en hel del gott och roligt som kan vara pyssligt att få fram men väl värt mödan. Vad sägs om vietnamesi­ska sommarrull­ar eller libanesisk meze?

 ?? GENREBILD: FREDRIK SANDBERG ??
GENREBILD: FREDRIK SANDBERG
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden